Er is niks mis met jou! Artsen Mia en Rachelle bouwen een brug tussen de reguliere en holistische gezondheidszorg
Een brug slaan tussen de reguliere zorg en holistische gezondheidszorg, dat is wat artsen Mia Wessels en Rachelle Jongen doen. In hun praktijk Practice neem je samen een deep dive in jouw gezondheid, maar in hun nieuwe podcast-serie: ‘Er is niks mis met jou!’ maak je laagdrempelig kennis met diverse methoden om zelfzorg naar een hoger niveau te tillen. Die zelfzorgtools zijn ook te vinden op hun platform. Als artsen kennen de twee de zorg van binnen en buiten en hechten ze waarde aan een gedegen fundering. Vanuit het perspectief van dokter, maar ook als zijnde patiënt.
Mia en Rachelle hebben beide geneeskunde gestudeerd. Door persoonlijke ervaringen dachten ze steeds vaker: ‘Is dit alles?’. Dat maakte dat ze zich gingen verdiepen in complementaire zorg, zo weet Mia inmiddels alles over reiki en is Rachelle expert in familie opstellingen.
Een brug tussen de reguliere zorg en holistische gezondheidszorg
Rachelle: “Na enkele hersenschuddingen als kind kreeg ik maar liefst twintig jaar last van chronische hoofdpijn. Ik belandde in de medische molen en kreeg het ene medicijn na het andere. Het ging zelfs zo ver dat ik door stuiptrekkingen of het verliezen van bewustzijn met de ambulance naar het ziekenhuis moest. Volgens de artsen moest ik er maar mee leren leven, het was pappen en nat houden met medicatie.
Gelukkig was ik nieuwsgierig en heb ik mijn eigen pad bewandeld waardoor ik nu nog maar af en toe hoofdpijn heb. Ik ben chronisch hoofdpijnpatiënt af. Mede door leren luisteren naar mijn lichaam, mindfulness, yoga, meditatie en werken aan ongezonde relaties. Ook het doseren van sport, fysieke inspanning en ontspanning en het doorbreken van familiepatronen hebben mij enorm geholpen.”
Mia: “Na een mountainbikeongeluk, net voordat ik arts werd, moest ik maanden revalideren. Het gaf me tijd om te reflecteren en ik realiseerde me dat ik lang niet zo gezond was als ik altijd dacht. Ik was niet alleen aan het herstellen van een hersenschudding, maar ook van jarenlang rondrennen als een kip zonder kop en ongezonde patronen.
Ook ik bewandelde naast de reguliere zorg een pad met alternatieve behandelingen als reiki en druppels die ik nog niet kende. Alleen al de voorbereiding op een ceremonie met psychedelica werkt helend. Je wordt je bewust van wat je eet, je vermijdt alcohol en let op je slaap.
Door mijn eigen ervaringen verdiepte ik me in andere visies op gezondheid, van eeuwenoude Oosterse geneeswijzen tot moderne, wetenschap gedreven, Functional Medicine. Langzaam maar zeker ontwikkelde ik een manier van werken waar ik 100 procent in geloof en steeds weer de resultaten van terugzie.”
Onbegrepen klachten kan het systeem niet duiden
“Het moderne zorgsysteem werkt heel goed voor acute situaties en veel ziektes. Het is onmisbaar, maar er zijn gewoon steeds meer vraagstukken in de maatschappij waar dit systeem geen antwoorden op heeft.
Onbegrepen klachten die het systeem niet kan duiden, maar waarvoor je veel baat kan hebben bij complementaire zorg. Daarom dachten wij: ‘Waarom kunnen wij deze twee niet combineren?’ We hebben ons jarenlang verdiept, veel cursussen en opleidingen gevolgd en nu zijn wij bedreven in Functional Medicine.
Functional Medicine houdt in dat je kijkt naar de onderliggende oorzaak van de oorzaak. Je zoekt verbindingen tussen al jouw systemen waardoor je een laag dieper kunt kijken. Het lichaam is zo complex en er zijn zoveel dingen die ten grondslag liggen aan aandoeningen als suikerziekte, hartproblemen of buikklachten.”
Werd hier vroeger niet naar gekeken?
“Honderd jaar geleden werden we nog niet zo oud. Je ging gewoon dood, soms was de oorzaak niet eens bekend. We zijn de derde of vierde generatie die ultra-processed foods eet. Er is veel meer stress, we hebben het drukker, leven individualistischer en we verliezen ook een beetje ‘gezond boerenverstand’, om het maar plat te zeggen. Juist omdat alles wetenschappelijk onderbouwd moet zijn óf in protocollen staat, verliezen we de zogenaamde ‘oma’s-wijsheden’ uit het oog. En die waren echt wel ergens op gebaseerd.
Door de hyperfocus op het evidence based-systeem, sluiten we heel veel buiten. Dingen die door de multifactorialiteit lastig te bewijzen zijn, denk aan psychedelica.”
Er is niks mis met jou!
“Met de podcast ‘Er is niks mis met jou!‘ willen we de verbreding weer aanbrengen, want er is een wereld aan mogelijkheden. Het is de kunst om daar bewust mee om te gaan, om te weten waar je aan begint of waar je je in verdiept en om daar de juiste experts bij te betrekken. We hopen dat mensen op een veilige manier de juiste keuzes kunnen maken.”
Wat doen jullie bijvoorbeeld als iemand met klachten komt voor de premenopauze?
“De premenopauze, ook wel de pre-overgang genoemd, is de periode vóór je laatste menstruatie. In deze fase stoppen je eierstokken langzaam met de aanmaak van hormonen. Hierdoor gaan je hormonen schommelen en kun je je eerste overgangsverschijnselen krijgen. In het ziekenhuis worden je hormoonwaarden gecheckt, maar worden alle randvoorwaarden niet onder de loep genomen. Hormonen kunnen enorm schommelen. Het lichaam kan zelfs helen en de hormonen weer meer in balans krijgen als je daar zelf aan werkt.
Als de menopauze start, is dat een natuurlijk proces en dan word je een wijze vrouw. Dat is iets moois. De kunst is om dit proces zo soepel mogelijk te laten verlopen en het lichaam te ondersteunen bij de natuurlijke veranderingen die plaatsvinden. Dit heeft te maken met voeding, de energiehuishouding, maar ook beweging, supplementen en andere externe factoren. De context is bij iedere vrouw anders, terwijl de reguliere zorg enkel naar feitelijkheden kijkt die bepalen of je naar de volgende halte gaat. En dus verder – vaak met medicatie – behandeld wordt.
Het is zaak om te kijken naar de hele contex om een zorgvraag goed te kunnen beantwoorden.”
We gaan je helemaal uitpluizen
“Wij kijken écht naar hoe we je kunnen ondersteunen om naar de volgende fase te gaan. Veel klachten die bij – om maar even bij het voorbeeld te blijven – de premenopauze horen, kunnen ook andere oorzaken hebben. Het is zaak om écht naar de kern te gaan. Daarvoor is de belangrijkste vraag: wat zijn jouw klachten, waar wil je iets aan doen?
Bijvoorbeeld heb je last van moodswings, wanneer heb je daar dan meer of minder last van? Hoe slaap je? Hoe eet je en hoe zit je in jouw relaties? De klacht is de ingang naar het vraagstuk en daarbij zijn zoveel factoren van belang. Daarin doen we heus niet alles zelf, stel iemand heeft baat bij acupunctuur, dan verwijzen we iemand door. Maar… daarna zien we je weer terug om in te checken, heeft het geholpen? Het is best wel een proces waarbij juist de nabijheid belangrijk is.”
Het onderliggende patroon
“De volgende stap die wij altijd zetten is: wat zegt de klacht eigenlijk over mij? Waar komt het vandaan? Wij hadden bijvoorbeeld iemand met schildklierproblematiek in de praktijk. Haar immuunsysteem stoot iets in het eigen lichaam af. Het antwoord in het reguliere zorgsysteem is dan: de rest van je leven medicatie slikken. Maar waarom? Waar komen de klachten vandaan? Die vraag blijft onbeantwoord.
Naast de zorg voor het lichaam, denk aan het creëren van een optimale darmgezondheid, probiotica, meer rust, yoga, meditatie, voldoende slaap en supplementen als jodium of selenium (waarden die ze in het reguliere systeem niet prikken) willen wij ook uitvogelen hoe het komt dat jouw lichaam zich verzet tegen iets lichaamseigen. Wat speelt er onderliggend? Dat kunnen dingen zijn waar je al tien of twintig jaar geen aandacht aan hebt besteed. Dat kunnen zelfs relaties zijn.
Ben je misschien iets aan het uitspelen wat door een andere generatie al uitgespeeld had moeten worden? Verzet je je mentaal ook al jaren tegen iets? De tweede stap legt het onderliggende patroon bloot. Want als je dit niet doet, komen klachten op een ander moment weer terug. Emoties, patronen en gevoelens blootleggen is een onmisbaar onderdeel van het traject. Hier kan een familieopstelling bij helpen.”
Psychedelica als medicijn?
“Een van de podcastafleveringen van ‘Er is niks mis met jou!’ gaat over psychedelica. Wij hebben daar wel ervaring mee, maar het wordt in de westerse wereld nog niet toegepast. Terwijl in andere landen en in de geschiedenis het wél genormaliseerd en geaccepteerd is. Wij hebben voor deze podcastaflevering een hoogleraar psychiatrie gesproken die onderzoek doet om het medisch toe te passen en iemand die microdosing doet.
Het doel van de podcast is de context meegeven: waar kun je op letten? Wat kun je proberen waar je nog niet aan hebt gedacht? We verbreden je horizon, zelfs als je geen klachten hebt! Want veel zelfzorg is preventief en net zo onmisbaar.”
Ben jij benieuwd naar de podcast ‘Er is niks mis met jou!’ deze luister je hier.
Over Practice
Practice is een holistische gezondheidspraktijk en -platform van Mia Wessels en Rachelle Jongen waarbij mensen worden aangemoedigd gezond te leven door zelfzorg een vast onderdeel van het dagelijks leven te maken. Ze zijn jouw Lonely Planet op het gebied van gezondheid: een ervaren gids die je vertrouwen geeft om je eigen weg te bepalen en te weten waar te starten. Zij helpen je naar je lichaam te leren luisteren.
Meer weten over alle alternatieve geneeswijzen? Wij zetten ze voor je op een rij.
Meer over therapie:
- Dit is hoe cranio sacraal therapie je helpt helen.
- Djai (30) geeft surftherapie: ‘Na een surfkamp spoelden alle zorgen van me af’.
- Deze vorm van psychotherapie, somatische therapie, verbindt lichaam en geest.