Vegan Vrijdag: gefrituurde enoki paddenstoelen
Uitpakken met kerst? Dit vegan hoofdgerecht is een showstopper tot en met. Wat het zijn? Gefrituurde enoki paddenstoelen, die zichzelf zo mooi als waaiers laten ontvouwen. Niet alleen een tongstrelend, maar ook een waanzinnig oogstrelend gerecht.
Hier serveert zusje Culy de enoki paddenstoelen als een (licht) vegan hoofdgerecht, op een romige pompoenpuree. Als je ‘m als onderdeel van een gangenmenu serveert met eventueel nog wat lekkere bijgerechten erbij (aardappeltjes, spruitjes), is dat voldoende.
Deze mineralen zou je samen moeten nemen om optimaal te profiteren van de voordelen
Ingrediënten voor 4 personen:
- 2 ‘bosjes’ enoki paddenstoelen
- 235 ml sinaasappelsap
- 115 ml limoensap
- 180 gram maizena
- Zonnebloemolie, voor het frituren
- Bosje verse bieslook, fijngehakt
Voor het kruidig zout:
- 1 grote theelepel gemalen sichuanpeper
- 2 theelepels zout
- 2 theelepels suiker
- 2 eetlepels gebakken uitjes (kant-en-klaar of zelfgemaakt)
Voor de pompoenpuree:
- 800 gram pompoenblokjes (geschild)
- 1 bouillonblokje (paddenstoelenbouillon bijvoorbeeld)
- Scheutje vegan room
- 2 à 3 eetlepels vers sinaasappelsap
- 1 eetlepel sojasaus
Gefrituurde enoki paddenstoelen
Kook de pompoenblokjes in 12 tot 15 minuten gaar in de bouillon.
Verwarm ondertussen de olie (in een frituurpan of ruime pan) tot 180 graden.
Maak het kruidig zout. Meng daarvoor alle ingrediënten door elkaar in een kommetje. Zet opzij.
Meng in een ruime kom het sinaasappelsap met het limoensap. Doe de maizena in een andere grote kom.
Halveer de twee bosjes enoki paddenstoelen door de wortel, zodat je vier bosjes paddenstoelen hebt. Leg ze in het sap, zorg dat ze goed onderstaan en laat ze daarin 2 tot 3 minuutjes weken. Laat het sap er daarna goed aflopen en trek de paddenstoeltjes een beetje uit elkaar, tot een waaier.
Haal de enoki paddenstoelen door de maizena. Laat ze met een schuimspaan in de hete olie zakken en frituur ze in ongeveer 5 minuten goudbruin (draai ze halverwege om). Laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi ze daarna met het kruidig zout.
Giet ondertussen de pompoen af en laat uitlekken. Roer er de (vegan) room, het sinaasappelsap en de sojasaus doorheen.
Verdeel de pompoenpuree over vier borden. Leg de gefrituurde enoki paddenstoelen er als een waaier bovenop en maak af met de gehakte bieslook, die je er als confetti overheen laat regenen.