De energiekosten per dag van een airco in de hitte van 2023
De zon schijnt, de hitte wordt serieus broeierig dus zijn airconditioners weer in trek. Hoewel AC’s je lekker koel houden op snikhete dagen, vreten ze behoorlijk wat stroom. Wat zijn de extra energiekosten in 2023 als je besluit een airco aan het werk te zetten?
Bij airconditioners denk je wellicht aan kolossale units die aan de buitenkant van je woning moeten worden gemonteerd, maar je hebt ze ook in een kleiner formaat. Zo heb je bijvoorbeeld deze draagbare luchtkoeler. Toch gebruiken we in dit artikel liever een volwaardig voorbeeld. We hebben het over deze betaalbare airco van de Action.
De Action-airconditioner is van Dutch Originals en heeft energielabel A. Eens zien wat dat betekent voor je portemonnee.
Kosten van een nieuwe airco per dag in 2023
Als we de handleiding openslaan, zien we dat de airco per uur 1.335 Watt verbruikt. Natuurlijk is er nog een aantal factoren dat meeweegt. Denk aan de buitentemperatuur (bij hitte maakt het apparaat overuren), de locatie van de airco en de omvang van de ruimte die je wil koelen.
Voor het gemak gaan we even uit van die 1.335 Watt. 1 kWh energie kost op dit moment zo’n 0,41 euro. Een uurtje verkoeling van je Action-airconditioner kost je dus iets minder dan 0,55 euro.
Maar natuurlijk zit de stekker van je airco niet slechts één uurtje per dag in het stopcontact. Hoewel constant dezelfde lucht circuleren niet is aan te bevelen, doen sommigen dat wel tijdens de hitte. Diegenen zijn, als ze de Action-airconditioner gebruiken, dagelijks 13,13 euro kwijt. Zet je jouw airco ‘s ochtends aan en voor het slapengaan uit, dan betaal je zo’n 8,76 euro per dag.
400 euro per maand
Je airco in 2023 een maand lang non-stop laten zoemen verhoogt je energierekening met 400 euro. Dat is niet mis. Degenen die de airconditioner een maand lang 16 uur per dag laten werken moeten ruim 270 euro betalen. Een flink bedrag.
Gelukkig is de hitte vaak van tijdelijke duur in Nederland. Is er een langdurige hittegolf, zet de airco dan liever niet te lang aan. Tenminste, al je portemonnee je lief is. Een andere mogelijkheid is je huis in deze speciale kleur verven. Volgens onderzoekers zou de speciale verf een airco moeten kunnen vervangen.
Duurzaam dilemma: Ruud (49) heeft overlast van de warmtepomp van de zijn buurman