Zó word je een empatischer persoon
Vind je het lastig om ‘in de schoenen van iemand anders’ te staan, vooral wanneer deze persoon een ander denkbeeld heeft dan jij? En ontgaan emoties van anderen je soms, waardoor jouw opmerkingen achteraf misschien wat hard uit de hoek kunnen komen? Dan vind je het misschien wat lastig om empathie te tonen. Volgens onderzoek zijn we in de afgelopen jaren een stuk minder empathisch geworden. Hoe word je (weer) een empatischer persoon?
Uit onderzoek blijkt dat dus we een stuk minder empathisch zijn dan we in 1970 waren. Dat is misschien ook niet zo gek: we krijgen tegenwoordig te maken met zo veel impulsen van onder andere social media, waardoor we meer druk ervaren.
https://www.bedrock.nl/delen-social-media/
De afgelopen jaren lijken we steeds vaker in wij-tegen-zij-situaties te komen. Kijk maar naar de huidige Covid-periode, waar de voorstanders en tegenstanders van de vaccins lijnrecht tegenover elkaar lijken te staan. Wappies, schapen… de beschuldigingen zijn niet mals en de empathie lijkt ver te zoeken.
En dat terwijl empathie de wereld kan veranderen, aldus Harvard-psycholoog Barry Michels. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we als persoon weer wat empatischer worden?
Wat is empathie?
Empathie kennen we van het Duitse woord einfühlung, wat verwijst naar de mogelijkheid te voelen wat een ander voelt. We hebben het dan ook over empathie wanneer we onszelf verplaatsen in de situatie en gevoelens van een ander.
Volgens Dr. Jennifer Chain, een psycholoog uit het Amerikaanse Seattle, is empathie tonen te vergelijken met bij jezelf inchecken zonder dat je oordelen, aannames, verwachtingen of overtuigingen hebt. Als je empathisch bent, ben je nieuwsgierig naar hoe een ander zich voelt.
Goed luisteren is een belangrijk onderdeel van empathie tonen. Maar let op: als goede luisteraar ben je er nog niet. Er komt namelijk altijd een stukje gevoel bij kijken.
Als empaat vóél en zíé je dat je geliefde een slechte dag heeft, alleen al door de manier waarop hij of zij naar de auto loopt of iets uit de koelkast pakt.
Empathie en sympathie, wat is het verschil?
Goed om in je achterhoofd te houden: haal empathie en sympathie niet door elkaar. Waar empathie de drijfveer is van het maken van een verbinding tussen mensen, zorgt sympathie juist voor een disconnectie.
Wil je daar meer over weten? Hier lees je meer over het verschil tussen empathie en sympathie.
Zo word je een empatischer persoon
Ontgaan emoties van een ander je op dit moment, en wil je beter worden in het herkennen van de gevoelens van een ander? Je kan jouw empatisch vermogen trainen en jouw inlevingsvermogen hierbij vergroten.
Quick fix tips voor als je ineens last krijgt van angstige gevoelens (van een psycholoog)
Dr. Maurya Glaude, hoogleraar mental health in New Orleans, vertelt aan Greatist welke stappen je kunt ondernemen om zelf empatischer te worden:
- Erken dat mensen andere ervaringen, gevoelens en perspectieven kunnen hebben dan jijzelf.
- Verplaats jezelf in de plaats van iemand anders, en ervaar wat zij voelen aan de hand van een menselijke verbinding.
- Verbind met elkaar, en reageer met compassie. Luister actief naar het verhaal van een ander.
- Houd jouw eigen emoties onder controle, om er zo voor te zorgen dat jouw emoties niet het aandachtspunt van de conversatie worden.
- Erken en herken kwetsbaarheid in de gevoelens die tijdens het gesprek naar boven komen.
Daarnaast is het een goed idee om de vertrouwensband met de mensen om je heen te vergroten. Met jouw partner zit dat waarschijnlijk wel goed, maar wat weet je over jouw collega’s?
Vraag eens in een luchtig gesprek naar persoonlijke onderwerpen. Kinderen, hobbies, sport of een actuele gebeurtenis, door oprechte interesse te tonen krijg je een betere vertrouwensband. Hierdoor zal het lezen van emoties uiteindelijk gemakkelijker worden.
Succes!