Hoe je kan herstellen van emotionele verwaarlozing als kind
Emotionele verwaarlozing in de kindertijd vindt plaats wanneer een ouder of verzorger niet reageert (of kán reageren) op de emotionele behoeften van een kind, meent psycholoog Jonice Webb. Dat kan er vrij onschuldig uitzien, maar kan zéker z’n gevolgen hebben.
Hoe kun je als volwassene herstellen van emotionele verwaarlozing uit je kindertijd? Emotionele verwaarlozing kan flinke mentale littekens nalaten, sterker nog: het kan een even grote impact hebben op een kind als misbruik ook al is dat niet merkbaar, legt Webb uit aan PsychologyToday.
Wat is emotionele verwaarlozing?
Emotionele verwaarlozing hoeft er aldus Webb niet per se ongezond uit te zien voor buitenstaanders. Over het algemeen kunnen de ouders vaak goed voor het kind zorgen, meent de psycholoog. Toch ontbreekt er iets onzichtbaars, namelijk dat de ouders niet reageren op de gevoelens en emotionele behoeften van hun kind.
Dat kan consequenties hebben. Het emotioneel verwaarloosde kind in kwestie kan zich daardoor onbegrepen en alleen voelen, het gevoel hebben dat zijn of haar gevoel niet belangrijk is, er niet toe doet en niet om hulp mag vragen.
Deze 7 signalen duiden op emotionele verwaarlozing uit je jeugd
Wanneer het kind opgroeit blijven die gedachten vaak bestaan. Al eerder schreven we dat wanneer je emotioneel verwaarloosd bent, je waarschijnlijk een laag zelfbeeld hebt, weinig zelfvertrouwen en kampt met allerlei schuldgevoelens.
Emotionele verwaarlozing verdwijnt namelijk niet ineens als je opgroeit, je neemt het mee. Het wordt een onderdeel van je leven en beïnvloed hoe je in het leven staat en hoe je relaties aangaat.
Helen van emotionele verwaarlozing
Sommige mensen dragen de mentale littekens van hun jeugd hun hele leven mee; in vriendschappen, relaties en hoe je naar jezelf kijkt. Gelukkig kán je herstellen van emotionele verwaarlozing. Alleen zul je er wel hard mee aan de slag moeten gaan.
1. Accepteer jezelf
Accepteer waar je nu bent en wie je bent: met alle behoeftes van dien. Door op te merken welke patronen terugkeren en welke emoties wanneer opkomen, creëer je een beeld van jezelf. Alles mag er zijn.
2. Jouw behoeften zijn net zo belangrijk als die van een ander
Wat jij wilt, voelt of vindt is even belangrijk als de wensen van een ander. In de praktijk betekent dat je jouw grenzen of emoties best wat vaker mag bespreken en aangeven. Binnen je familie, in een vriendschap of in een relatie bijvoorbeeld.
3. Maak je behoeften meer duidelijk
Nu je weet wie je bent, wat je behoeften zijn en dat die er mogen zijn, wordt het tijd om ze duidelijk te maken aan de mensen om je heen. Je mag er zijn. Waarschijnlijk ben je geneigd om wat je écht voelt en vindt verborgen te houden.
Toch is het delen van je gevoel of uitleggen wat je vindt onderdeel van normale dagelijkse interacties met anderen. Niemand zal je er (meer) voor afstraffen. Je mag laten zien wie je bent.
4. Oefen
Veranderingen gebeuren natuurlijk niet over één nacht ijs. Als je bent opgegroeid met emotionele verwaarlozing heb je waarschijnlijk nooit geleerd dat je emoties er mogen zijn. Wees daarom geduldig, mild en lief voor jezelf!
Alles kan je leren, óók op later leeftijd. Eventueel met professionele hulp.
Deze 7 signalen duiden op emotionele verwaarlozing uit je jeugd