Deze 7 signalen duiden op emotionele verwaarlozing uit je jeugd
Wanneer je als kind opgroeit in een omgeving die je mentale en emotionele gezondheid niet bepaald steunt of als daar geen ruimte voor was (ofwel emotionele verwaarlozing), kan je op latere leeftijd flink strugglen met het opbouwen van een gezond zelfvertrouwen. Maar hoe weet je of je als kind emotioneel bent verwaarloosd?
Van ouders of verzorgers die er niet (veel) waren, een gebroken familiesysteem of agressie; emotionele verwaarlozing als kind kan je aan deze 7 signalen herkennen.
En lees hoe je daar het beste mee kunt dealen.
1. Boos worden als een ander iets wat belangrijk voor jou is niet opvalt
Een nieuw t-shirt, een knipbeurt of nog erger: je verjaardag. Als iemand iets wat voor jou belangrijk is niet opvalt, voel je je alleen en niet gezien.
Weet dat als een ander jouw nieuwe kleding niet opvalt, dat gelukkig niet meteen hoeft te betekenen dat ze niet om je geven. Ze zijn misschien met andere dingen bezig.
2. Je voelt je snel buitengesloten
Niemand vindt het leuk om buitengesloten te worden, maar als je als kind emotioneel bent verwaarloosd, bekruipt je dat gevoel al snel. Als vrienden een keer zonder jou gaan eten of samen naar een festival gaan, kan je al snel denken dat jij bewust niet bent uitgenodigd.
Het effect dat trauma’s in je kindertijd kunnen hebben op je volwassen leven
Dat anderen samen eten, heeft alleen niets met jou te maken. Ze vinden het waarschijnlijk gewoon leuk om samen af te spreken, that’s all.
3. De behoefte om anderen te veranderen
De behoefte om een ander te helpen of zelfs te veranderen kan komen uit iets wat je vroeger ook moest doen, bijvoorbeeld omdat één van je ouders of verzorgers kampte met een mentale stoornis. Je voelt je daardoor snel verantwoordelijk voor een ander.
Als het zich voordoet, vraag jezelf dan af waar dat gevoel vandaan komt. Is het angst?
4. Je vergelijkt jezelf constant
Bijna iedereen doet onbewust aan vergelijken, helemaal nu we op social media de hele dag door kunnen zien wat anderen doen. Heb je een laag zelfvertrouwen? Dan doe je dat waarschijnlijk continu.
Heb je in de gaten dat je jezelf steeds met anderen vergelijkt? Leg dan je telefoon dan even weg en doe iets anders. Maak een wandeling en schrijf daarna op waar je dankbaar voor bent, ga bij jezelf na wat je wél hebt in plaats van dat je focust op wat je niet hebt.
5. Je hebt het gevoel dat mensen niet naar je luisteren
Je voelt je ongezien en hebt het gevoel dat mensen niet naar je luisteren. Dat kan komen omdat er als kind niet naar je werd geluisterd.
Hoe voed je een kind met trauma’s op? Zó werkt traumasensitief opvoeden
Haal diep adem en probeer de situatie objectiever te bekijken. Wat is er precies aan de hand? Als iemand half luistert met een telefoon in z’n hand, kan je prima zeggen ‘hey, ik heb het gevoel dat je niet luistert’.
6. Het gevoel hebben dat je jezelf moet verantwoorden
Sommige kinderen groeien op met het idee dat gevoelens er niet mogen zijn of dat je daar zelfs voor gestraft wordt. Als resultaat kun je nu nog steeds het gevoel hebben dat je je gevoelens steeds moet verantwoorden.
Merk je dat je dit doet? Haal dan diep adem en probeer jezelf eraan te herinneren dat je gevoelens er mogen zijn en dat je er niet voor wordt gestraft.
7. Probleem met eten of het misbruiken van middelen
Wanneer kinderen emotioneel worden verwaarloosd dan grijpen ze vaak naar eten of andere middelen om de leegte op te vullen. Dat kan ook leiden tot het misbruiken van (soft) drugs of alcohol.
Merk je dat je snel naar eten, een sigaret of iets anders neigt? Probeer dan te achterhalen wat je voelt. Ben je verveeld? Voel je je leeg? De oorzaak van je gedrag kan je heel wat inzichten geven.
10 signalen dat het tijd is om naar een psycholoog te stappen
Herken je je in veel van deze punten? Het kan een hele opluchting zijn om bepaald terugkerend gedrag te herkennen en te achterhalen waarom het zich voordoet. Als je denkt dat het tijd is met een therapeut te spreken, neem dan contact op met je huisarts.