Op deze manier blijf je emotioneel onafhankelijk van een ander
Pas als je vriendje “love you” smst, kan je met een gerust hart gaan slapen. De volgende ochtend trek je een jurkje aan waar je je niet helemaal zelfverzekerd in voelt. Toch maar even die vriendin een foto appen en vragen om haar mening. Die behoefte aan bevestiging klinkt veel mensen misschien herkenbaar in de oren. Maar weet je wat? Je zou jezelf ook kunnen trainen in emotionele onafhankelijkheid, zodat je de volgende keer gewoon jezélf kan geruststellen: looking fab, gorgeous!
In de psychologie wordt een onderscheid gemaakt tussen emotioneel afhankelijke en emotioneel onafhankelijke mensen. Natuurlijk is dit in de realiteit niet zo’n zwart-wit kwestie als in de theorie. Toch is het handig om een beeld te hebben van wat deze begrippen betekenen.
Wat is emotionele onafhankelijkheid?
Emotionele onafhankelijkheid heeft te maken met de mogelijkheid om je eigen emoties te reguleren en controleren. Wie emotioneel onafhankelijk is, heeft geen voortdurende bevestiging nodig van anderen en kan ook zonder aandacht en complimentjes sterk in z’n schoenen staan.
Lees ook: Wanneer ben je emotioneel niet beschikbaar?
Mensen met deze eigenschappen kunnen doorgaans beter omgaan met moeilijke situaties en begrijpen dat het leven bestaat uit ups en downs. Ze snappen dat bepaalde dingen buiten hun controle vallen en investeren dus ook zo veel mogelijk in hun eigen geluk, onafhankelijk van externe factoren zoals de meningen van andere mensen.
Zo creëer je emotionele onafhankelijkheid
Dat klinkt als een behoorlijk positieve eigenschap, right? Inderdaad. En hoewel de ene persoon deze eigenschap van nature al iets meer heeft als de ander, is het voor iedereen mogelijk om zichzelf te trainen in meer emotioneel afhankelijk worden. Met deze tips kom je al een heel eind.
1. Doe aan mindfulness
Mindfulness gaat over het met aandacht (en in het moment) uitvoeren van de dingen die je doet en ervaart. Door mindfulness te beoefenen, word je je meer bewust van je eigen innerlijke wereld: gedachten, gevoelens en sensaties.
Tip: Meer in je lichaam, minder in je hoofd: zo breng je mindfulness in de praktijk
Door vaker mindfulness te beoefenen (begin bijvoorbeeld met deze mindfulness guide voor dummies) vergroot je het inzicht in je eigen emotionele belevingswereld: een noodzakelijke voorwaarde voor emotionele onafhankelijkheid.
2. Vraag jezelf af waarom
Wil je écht emotioneel sterker in je schoenen staat, dan is het – net zoals met alle andere dingen die je doet – belangrijk dat je snapt waarom je het doet. Waarom wil je per se emotioneel onafhankelijk zijn? Hoe voelt het wanneer je beseft dat je geluk afhangt van anderen? Hoe zou je leven eruit zien als je nooit meer afhankelijk bent van andere mensen en diens mening?
Door dit soort vragen te beantwoorden, motiveer je jezelf om er aan te werken en om te blijven volhouden op momenten dat je het moeilijk hebt.
3. Vervang afhankelijke gedachten
Ben jij (nog) niet zo emotioneel onafhankelijk? Schrijf dan op welke gedachten jou daartoe tegenhouden. Bijvoorbeeld: “Ik heb de bevestiging van anderen nodig om me goed te voelen”.
Must read: Waarom schrijven je hoofd rustig maakt (met oefening)
Vervolgens schrijf je daarnaast een zin op met een gedachte die je in de toekomst liever zou willen hebben, zoals: “Ik kan mezelf perfect gelukkig voelen zonder de bevestiging van anderen”.
Herlees deze zin(nen) zoveel mogelijk zodat je jezelf in de toekomst kan betrappen en controleren op negatieve gedachten die bijdragen aan emotionele afhankelijkheid.
4. Ga op zoek naar het onderliggende
Meestal is emotionele afhankelijkheid een bijproduct van negatieve gevoelens als verdriet, eenzaamheid, stress, afwijzing of angst. Tast bij jezelf af waar jij denkt dat jouw emotionele afhankelijkheid vandaan komt.
Heb je een idee? Wees dan mild voor jezelf en aanvaard dat je kampt met onderliggende, moeilijke gevoelens. Door deze gevoelens in kaart te brengen vergroot je je emotionele zelfkennis en dit draagt op zijn beurt bij aan een grotere emotionele onafhankelijkheid.
5. Leer dingen los te laten
Emotioneel afhankelijk zijn, houdt in dat je pas gelukkig bent als anderen ons hiervan kunnen verzekeren. Maar door te leren hoe je dingen kunt loslaten, zal je evenals leren om los te laten wat anderen mensen over ons denken.
Ook interessant: Adem in. Adem uit. Hoe je met ademhaling trauma’s en spanning kunt loslaten
De mening van anderen hebben we nu eenmaal tóch niet in de hand, dus waarom zouden we ons geluk ervan laten afhangen?
Meer over geluk:
- 6 dingen die je vooral niét moet doen als je gelukkig wilt zijn en blijven
- Net zo gelukkig zijn als de Dalai Lama? Dat kan
- De ultieme liefdeslessen van 1500 gelukkig getrouwde mensen