Emotionele eters opgelet: zo leer je intuïtief eten (en jezelf bevrijden van emotie-eten)
Genieten van eten, lekker in je vel zitten en óók nog een beetje afvallen, zónder dat je op dieet moet? Ja, dat klinkt meer als een utopie. Maar volgens de schrijvers van het boek ‘Intuïtief eten’ is het ook daadwerkelijk mogelijk. Met reflectieoefeningen kun je ontdekken wat jouw lichamelijke behoeftes zijn en wat werkt voor jou. Je leert hierop te vertrouwen en ernaar de handelen. Door echt te genieten en bewuster te eten, ga je vanzelf gezondere keuzes maken! We zochten het uit…
Intuïtief eten is gebaseerd op 10 principes, ontwikkeld door Evelyn Tribole en Elyse Resch in 1995. Deze dames hadden toen al door dat diëten vaak niet werken en dat er (gelukkig!) ook andere manieren zijn om gezond te eten, je energiek te voelen en gelukkig te zijn. Deze principes zijn ook in wetenschappelijk onderzoek betrokken en blijken allemaal van groot belang.
De 10 principes van intuïtief eten
1. Check je denkwijze over je eten, je lichaam en je gewicht. Vanuit welke overtuigingen, normen en waarden kies jij je voedingspatroon en beslis je wat je wel en niet eet?
2. Zorg goed voor je lichaam, eet niet te veel. Je lichaam is het waard om goed verzorgd te worden, zodat jij energie hebt om zowel je dagelijkse klusjes te doen als de dingen die je leuk vindt.
3. Zie eten als brandstof, leg jezelf geen beperking op. Je lichaam heeft brandstof nodig om te functioneren en alle processen uit te voeren om jouw lichaam, je functies, je systemen en als je lichaamscellen gezond te houden.
4. Daag je innerlijke criticus uit, stop met denken in goed en fout. Er is geen goed eten en slecht eten.
5. Respecteer jezelf, stop met eten als je vol bent. Wanneer je genoeg hebt gehad, is er geen lichamelijke behoefte meer om door te eten.
Lees ook: Er zijn 3 soorten ‘honger’ (welke heb jij het vaakst?)
6. Ontdek hoe jij je voldaan kunt voelen na een maaltijd. We hebben allemaal een eigen, unieke smaak. Je smaak ontdekken en daarmee experimenteren is een mooie sleutel naar een voldaan en verzadigd gevoel.
7. Luister naar je gevoelens en zorg voor jezelf, zonder eten hiervoor te gebruiken. Leer om signalen dat je iets nodig hebt te onderscheiden van hongergevoelens.
8. Wees blij in je lijf. Wees dankbaar voor alles wat je lichaam dagelijks voor je doet.
9. Beweeg, zodat je je energiek en gezond voelt. Een actief leven zorgt dat je meer waardeert wat je lichaam allemaal kan, je slaapt er beter van en het wordt makkelijker om voor jezelf te zorgen met gezonde voedingskeuzes.
10. Waardeer jezelf en maak gezonde keuzes. Je bent het waard om je lichaam te ondersteunen met voedzaam eten dat voldoening brengt, zodat je je energiek voelt na de maaltijd. Zo kun je je energie gebruiken om te zijn wie je bent en groeien waar je wilt groeien.
Luisteren naar je lichaam
Sharon Numan (lifestyle coach en oprichter van VoedZo) en Henrike Weerstand (psycholoog en holistisch coach) hebben deze 10 principes verwerkt in hun boek en zo hun eigen ‘ingrediëntenlijst’ gemaakt voor intuïtief eten.
Eén van de belangrijkste ingrediënten? Weten wie je bent en die zelfkennis inzetten om beter voor jezelf te zorgen en rust te voelen bij de keuzes die je maakt.
Ook interessant: Grrrr. Waarom we soms zó chagrijnig kunnen zijn als we honger hebben
Vervolgens ga je leren luisteren naar je lichaamssignalen, door te aarden en contact te maken met je lichaam. Als je emoties tegenkomt is het belangrijk om deze te omarmen en te zien als een essentieel onderdeel van je leven.
Bevrijd jezelf van emotie-eten
Emoties kunnen namelijk een reden zijn om te eten. Het helpt je om het gevoel te stillen, want het brengt afleiding en verzadiging. Maar je kunt het ook gebruiken om jezelf te straffen, te belonen of te troosten. Die methode is er al op jonge leeftijd ingebakken, want als kind kreeg je vaak een pleister én een snoepje als je weer eens was gevallen. En als er iets te vieren was, dan kreeg je meestal taart.
Het is dus niet zo gek dat wij als volwassenen terugvallen op deze methode. Maar als je merkt dat je je emotioneel niet lekker voelt en niet echt honger hebt, kun je in plaats van wat eten, bijvoorbeeld ook een stuk gaan wandelen, een douche nemen, je kast op ruimen, je nagels lakken, naar muziek luisteren, een kop thee drinken of gaan slapen.
Wellicht dat dat net zo goed helpt om te beseffen dat je die emoties niet bént, maar hébt en ze ook weer makkelijker kunt loslaten.
Leven vanuit liefde voor jezelf
Een ander belangrijk ingrediënt is leven vanuit liefde voor jezelf. Door te vertrouwen op je intuïtie en goed te luisteren naar je lichaam, ga je eten op je gevoel. Dit moet overigens niet verward worden met instinct, waarbij je bijvoorbeeld uit een reflex reageert op basis van een hongergevoel. Dan eet je al gauw het eerste wat je tegenkomt, in plaats van waar je lichaam om vraagt.
Luister ook: Bedrock Talks: de nieuwe podcast over voedingstrends en voeding als medicijn staat nú online
Dus als je zin hebt om jezelf vol te proppen met chips, koek en snoep, stel jezelf dan eerst de vraag: Hoe voel ik me nu echt? Als je je hebt volgepropt met junkfood, is de kans niet heel groot dat dit prettig aanvoelt. Het gevolg: je maakt de volgende keer waarschijnlijk een andere keuze, waardoor je gezonder gaat eten. Niet omdat het moet, maar omdat je weet dat dit een fijner gevoel geeft.
Check de behoeften van je lichaam, hart én verstand
Intuïtief eten draait niet om alles eten wat je tegenkomt. Of elk sprankje zin in chocola direct de das om te draaien. Het gaat niet om goed of fout eten en het heeft geen focus op kilo’s of het passen van die ene broek. Intuïtief eten is gericht om je gezonder en gelukkiger te voelen. Het draait om het in lijn brengen van de behoeften van je hart, verstand en lichaam. En om vertrouwen in jezelf en vanuit liefde voor jezelf te zorgen.
Als je dat kunt, dan heb je geen regels of dieet meer nodig. Dan maak je automatisch goede keuzes. Eigenlijk kun je het zo zien: intuïtief eten is de basis en afvallen is (eventueel, als dat jouw wens is) een gevolg. Wij tekenen ervoor!
Meer over eten?
- Wanneer slaat honger eigenlijk om naar ‘hangry’?
- Waarom kunnen sommige mensen blijven eten, terwijl anderen zich uithongeren?
- Waarom je beter kan stoppen met ongezond eten als je geen tijd hebt voor zelfliefde