Wat is emotioneel vreemdgaan eigenlijk?
Vreemdgaan, dat is toch wanneer je fysieke intimiteit deelt met een ander? Niet per se. Vreemdgaan kan namelijk heel wat verschillende vormen en gradaties aannemen. Kijk maar naar een fenomeen als emotioneel vreemdgaan.
Misschien herken je dit fenomeen wel in je eigen omgeving.
Emotioneel vreemdgaan in een notendop
Zoals de naam al aangeeft, heeft emotioneel vreemdgaan betrekking op het delen van non-seksuele intimiteit met iemand die niet je partner is. Dat kan verschillende vormen aannemen. Misschien ben je bijvoorbeeld op korte tijd erg close geworden met een collega en app je hem of haar veel meer dan je eigen partner. In deze appjes geef je meer van je emoties prijs dan aan je eigen partner.
Of misschien merk je dat je jezelf veel meer openstelt voor die nieuwe vriend dan voor de persoon waar je al 5 jaar een romantische relatie mee hebt.
We spraken een seksuologe over vreemdgaan: waarom maken we er zo’n punt van?
Wil dat daarom zeggen dat je nooit je emoties met anderen mag delen? Helemaal niet. Het is juist positief om een emotioneel opvangnet te hebben in je vrienden- en kennissenkring.
Belangrijk in de definitie van emotioneel vreemdgaan is daarom dat het diep van binnen ook áánvoelt als een vorm van vreemdgaan. Je doet iets waarvan je stiekem wel weet dat het niet zo fair is ten opzichte van je romantische partner.
Hoe weet je of je emotioneel vreemdgaat?
Heb je een vermoeden dat je emotioneel vreemdgaat, maar twijfel je? Stel jezelf dan eerst en vooral een belangrijke vraag: hoe transparant ben ik met mijn partner over deze andere relatie? Verzwijg je dingen bewust of niet? Daarnaast is het belangrijk om jezelf af te vragen in welke mate deze andere relatie een (negatieve) impact heeft op je huidige romantische relatie.
Als je steeds meer emotionele steun en intimiteit zoekt bij anderen, zou het bijvoorbeeld goed kunnen dat je die emotionele connectie minder zult opzoeken bij je eigen partner.
Gevolg: de emotionele afstand tussen jou en je partner vergroot en jullie komen steeds verder van elkaar af te staan. Check dus goed of dit een gevolg is van je emotionele relatie met een ander persoon. Zo ja, wees dan zo eerlijk om het te benoemen.
Wat kun je doen bij emotioneel vreemdgaan?
Emotioneel vreemdgaan kan – zoals eerder gesteld – behoorlijk wat negatieve schade aanrichten in de dynamieken binnen een relatie. Toch is het niet onmogelijk om hier samen uit te komen, met als belangrijke voorwaarde dat jullie allebei willen vechten voor de relatie.
Is je partner emotioneel vreemdgegaan? Vraag jezelf af of je bereid bent om hem of haar te vergeven. Ben jij de persoon die is vreemdgegaan? Probeer in kaart te brengen hoe het zo ver is kunnen komen en waar jouw behoeftes liggen. Hoe dan ook is het belangrijk dat beide partijen zichzelf kritisch de vraag stellen of ze in de relatie willen blijven of niet.
Museumkast metafoor
Tot slot delen we graag het advies dat psychologe Michelle Hufkens eerder aan Bedrock gaf in de context van vreemdgaan:
“De eerste vraag die je je als koppel dient te stellen is: wat is er nodig om vertrouwen te herstellen? Heel vaak is dat: tijd.
Daarna is het een kwestie van te achterhalen wat de oorzaak van het vreemdgaan is geweest. Zodra dat duidelijk wordt, kan je kijken of je daar als koppel kan uitkomen en of je al dan niet doorgaat samen.
Bij koppels die ervoor kiezen om samen door te gaan, gebruik ik wel eens de metafoor van een museumkast. Daarmee bedoel ik: jullie weten allebei dat wat er gebeurd is pijnlijk was en dat jullie dat nooit gaan vergeten.
Maar om vooruit te kunnen gaan is het belangrijk om dat niet keer op keer weer naar boven te halen en om te focussen op de positieve dingen die jullie hebben samen.”
The Sex Issue: Hoe de intimiteit in relaties is veranderd door de jaren heen