Wanneer ben je emotioneel niet beschikbaar?
Je hebt vast al eens iemand horen zeggen: ‘hij is emotioneel onbereikbaar’ of ‘die persoon is emotioneel niet bereikbaar’. Maar wat betekent dat eigenlijk? Misschien ben je weleens verliefd geweest op iemand, die emotioneel niet beschikbaar was of lijkt je laatste Tinderdate zo’n persoon te zijn. Wat zijn de signalen? Hoe weet je of iemand emotioneel onbereikbaar is? En, niet geheel onbelangrijk, wat moet je ermee?
Als iemand emotioneel niet beschikbaar is, dan staat die persoon niet volledig open voor het delen en ontvangen van gevoelens. Ze kunnen ontwijkend, onbetrouwbaar en moeilijk te lezen zijn. Kort gezegd: ze zijn bang voor intimiteit.
Emotionele onbeschikbaarheid weerspiegelt vaak een gebrek aan emotionele diepgang. Dat betekent niet dat er iets mis is met die persoon, maar het kan wél zorgen voor een emotionele blokkade, doordat hij of zij (onbewust) te druk is met zijn of haar eigen gevoelens of omstandigheden.
Dan heeft deze persoon onvoldoende emotionele bandbreedte om ook nog op een dieper niveau met iemand anders te verbinden.
6 signalen van mensen die emotioneel onbeschikbaar zijn
Dit zijn ze:
1. Ze communiceren niet regelmatig
Oké, niet iedereen heeft altijd tijd om meteen te reageren op een berichtje. Maar als iemand constant laat reageert, dan moet je misschien even gaan opletten. Als je het idee hebt dat je in de wacht zit en je constant moet afvragen wanneer iemand iets laat horen, dan is de kans groot dat die persoon niet in staat is om een emotionele verbinding met jou aan te gaan.
Als iemand jou leuk vindt, dan wil die persoon er voor jou zijn en moeite doen om met je te praten en te connecten.
2. Ze vermijden diepgaande gesprekken
Als de persoon in kwestie steeds aan de oppervlakte blijft en niet de diepte in wilt gaan tijdens gesprekken, dan is dat vaak een teken van emotionele onbeschikbaarheid.
Vooral als hij of zij de gesprekken over jullie relatie vermijdt, dan moet je oppassen. Iemand die niet iets persoonlijks over zichzelf wilt delen en ‘moeilijke vragen’ ontwijkt, is zelden iemand die een serieuze relatie wilt (of kan) aangaan.
3. Ze zijn erg gesteld op hun onafhankelijkheid
Emotioneel onbereikbare mensen doen vaak alsof ze super onafhankelijk en zelfvoorzienend zijn. Maar dat is vaak een truc, die gebruikt wordt om te voorkomen dat iemand te dichtbij komt en hun kwetsbare kant zichtbaar wordt. Een beetje ruimte willen in een relatie is oké, maar een overmatige behoefte aan tijd voor jezelf is een teken van ongemak met intimiteit.
Ook interessant: Loopt je relatie niet zo lekker? Dit zijn de tekenen van het einde van je relatie
De primaire drijfveer is onafhankelijkheid, maar eigenlijk zijn ze bang om zichzelf te verliezen in een ander. Daarom zoeken ze ruimte om hun angst te reguleren en blijven ze liever op afstand.
4. Ze willen nergens labels op plakken
Yes. We know. Het is heel moeilijk om in de beginfase van een relatie Het Gesprek te voeren. Maar als je al een paar keer subtiel hebt gevraagd hoe de persoon waarmee je date over jou denkt, maar je krijgt er geen hoogte van (‘ik zie wel hoe het loopt’, ‘ik wil er geen labeltjes op plakken’ of ‘laten we gewoon samen plezier hebben’) – dan kunnen er alarmbellen afgaan.
Natuurlijk kunnen relaties allerlei vormen aannemen en hebben sommige mensen soms iets meer tijd nodig, maar als iemand weigert jullie relatie te definiëren of te praten over wat je ervan kunt verwachten, dan is die persoon waarschijnlijk niet klaar om een beschikbare partner te zijn.
5. Ze zijn onvoorspelbaar
Mensen die emotioneel onbereikbaar zijn, hebben de neiging om de ene keer heel erg warm en liefdevol te zijn en de andere keer heel erg koud en afstandelijk. Daardoor word je (vaak onbewust) in verwarring gebracht en voel je je niet comfortabel in de relatie. Als iemand jou een goed gevoel geeft als jullie samen zijn, maar daarna voor een week verdwijnt, dan is deze persoon waarschijnlijk niet emotioneel beschikbaar voor jou.
En hoewel het super verleidelijk is om er opnieuw in mee te gaan, zodra hij of zij weer voor je staat, kan het uiteindelijke behoorlijk schadelijk voor je zijn. Dit inconsistente gedrag zorgt voor een onveilig gevoel.
6. Ze maken geen tijd voor je
Als mensen geen ruimte in hun agenda maken om jou te zien, dan is de kans groot dat ze emotioneel niet beschikbaar zijn. Dit doen ze vaak niet bewust, maar ze hebben de neiging om de controle vast te houden en zijn niet bereid om compromissen te sluiten.
Dit is trouwens ook een typische eigenschap van narcisten. Die willen ook dat de relatie om hén draait, omdat ze niet de emotionele intelligentie hebben om te begrijpen dat relaties twee kanten op gaan.
Wat te doen als iemand niet emotioneel beschikbaar is?
Als je een aantal van deze signalen herkent bij je partner, dan is het verstandig om jezelf in bescherming te nemen. Het is echt zonde om zoveel tijd te steken in een relatie, waarvan je niet zeker weet of je resultaat bereikt. Er zijn nog genoeg andere mensen op de wereld die jou wél willen en kunnen geven wat je nodig hebt, dus er is geen reden om te blijven hangen bij iemand die emotioneel niet beschikbaar is.
Ergens is er in die persoon ook een kant die wél graag intiem wil zijn, een kant die jou geen pijn wilt doen en een kant die wél kwetsbaar wilt zijn. Dat maakt het soms zo moeilijk om afstand te nemen.
Maar als hij of zij zich emotioneel niet openstelt en jij blijft maar proberen, dan zal er nooit een gezonde relatie ontstaan. Je wordt een speelbal van het probleem en je zal jezelf uiteindelijk alleen maar pijn doen.
Natuurlijk zijn er ook nog uitzonderingen op de regel, want sommige mensen hebben problemen waarmee je ze kunt helpen, zónder dat je er zelf onder lijdt. In alle andere gevallen: run!
Meer over relaties?
- Hoe voorkom je communicatieproblemen in je relatie? We vroegen het een expert
- Closure: waarom je die zoekt én hoe je ‘m vindt als je relatie voorbij is
- Dit is het belangrijkste ingrediënt voor een goede relatie