Op deze manier word jij zélf meer emotioneel beschikbaar in een relatie
In de datingwereld horen we maar al te vaak ‘hij/zij heeft bindingsangst‘, ‘het werkte niet, omdat hij/zij emotioneel niet beschikbaar was’ of ‘ik zoek iemand die emotioneel beschikbaar is.’ Het lijkt in de wereld van nu een groter thema te worden: onze emotionele beschikbaarheid. Alleen, wil je met iemand verbinden, dan is het belangrijk dat beide lovers emotioneel beschikbaar zijn. In deze maakbare wereld lijkt dat echter makkelijker gezegd dan gedaan. Wat als er straks tóch een betere variant voorbij komt? We delen zes manieren om meer emotioneel beschikbaar te worden in een relatie.
In de wereld van nu is het daten via datingapps het nieuwe normaal. Daten is als winkelen geworden, je kunt swipen tot je iets ziet waar je wel in geïnteresseerd bent. Alleen wordt de manier waarop we toewijding tonen in een relatie er niet bepaald beter op. Waarom bij iemand blijven plakken als je ook binnen no time weer een ander kunt daten met slechts één druk op de knop?
Wat is emotionele beschikbaarheid?
Wat is emotionele beschikbaar eigenlijk? Als je emotioneel beschikbaar bent, gaat dat verder dan er op een fysieke manier zijn, legt klinisch psycholoog Joel Frank uit. “Het gaat om openstaan om de ander echt te begrijpen, empathie te tonen en de emoties van anderen te beantwoorden.” Emotionele beschikbaarheid gaat dus over de emotionele band die we met anderen hebben en of we ook écht openstaan voor de emoties van anderen.
Wil je je verbinden met anderen in je leven – in welke vorm dan ook – , dan is het zaak om emotioneel beschikbaar te zijn voor een ander. Het brengt diepgang en veiligheid bijvoorbeeld, anders blijft de relatie voornamelijk aan de oppervlakte. Alleen kan het voor sommigen moeilijk zijn om zich emotioneel open te stellen, in het algemeen en al helemaal in een relatie.
Signalen van emotionele beschikbaarheid
Hoe weet je eigenlijk of jij emotioneel beschikbaar bent in een relatie? Dat kun je herkennen aan de volgende signalen:
- Je bent kwetsbaar. Je hebt betekenisvolle, diepgaande gesprekken en bent niet bang voor moeilijke of gevoelige onderwerpen. Kwetsbaarheid betekent dat je comfortabel bent met het delen van hoe je je écht voelt.
- Je bent er voor iemand in goede én slechte tijden. Iemand die bereid is om je te steunen in moeilijke tijden, is emotioneel beschikbaar.
- Je bent niet bang om je excuses aan te bieden. Fouten maken is menselijk. Het tonen van eigenaarschap en zeggen dat je het fout had, toont volwassenheid en bereidheid om emotionele energie te steken in het verbeteren van de situatie.
- Je toont oprechte interesse in de ander. Emotioneel beschikbare mensen willen oprecht weten hoe het met je gaat en investeren evenveel in gesprekken over jou als over henzelf.
- Je respecteert grenzen. Wanneer je emotioneel geïnvesteerd bent in een relatie, respecteer je de grenzen van de ander of deze nu mentaal, fysiek of emotioneel zijn.
- Je toont affectie. Een glimlach of een knuffel geven laat zien dat je emotioneel beschikbaar en geïnvesteerd bent in de relatie.
Hoe kun je zelf emotioneel meer beschikbaar worden?
Dan de praktijk. Hoe kun je meer emotioneel beschikbaar worden in je relatie? In eerste instantie is dat niet iets wat in één dag kan veranderen. Oefening baart kunst, dus praat erover in je relatie en begin met de volgende stappen:
1. Werk aan zelfbewustzijn
“Je eigen emoties, reacties en triggers in eerste instantie begrijpen, kan je emotionele beschikbaarheid aanzienlijk verbeteren,” aldus psycholoog Frank. Pas als je weet waarom bepaalde triggers je ongemakkelijk maken, kun je werken aan het aanpakken van het probleem.
2. Oefen empathie
Focus op het oefenen met empathie en geef meer aandacht aan de gevoelens van een ander. Hoe is dit voor je partner? Hoe kun je daar meer rekening mee houden in je woorden en gedrag? Door meer empathie te hebben voor de ander, word je meer emotioneel beschikbaar.
3. Wees kwetsbaar
Kwetsbaarheid is een goede manier om je emotioneel beschikbaar op te stellen naar iemand die je lief is. Laat de ander weten wat er in je omgaat, het zorgt voor een dieper vertrouwen.
4. Communiceren
Communicatie is altijd key. Is er een discussie? Neem dan eerst de tijd om weer kalm te worden, voordat je verder communiceert. Praat alleen vanuit ‘ik’ om je gevoelens duidelijk te maken en te laten weten wat het met je doet, zonder de ander meteen de schuld te geven.
5. Respecteer de grenzen van een ander
Wees duidelijk over je eigen grenzen en zorg ervoor dat deze gerespecteerd worden, maar het is óók belangrijk om de grenzen van een ander te respecteren.
6. Zoek professionele hulp
Kom je er zelf of samen niet uit? Weet dan dat er altijd professionele hulp is of er andere manieren bestaan in het veld van persoonlijke groei om hiermee aan de slag te kunnen gaan.
Wat kunnen monogame relaties eigenlijk leren van open relaties?