Emoties zijn energie: zó veroorzaken ze pijn en genezing
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F03%2Fenergie-e1742964420823.jpg)
Heb je ooit het gevoel gehad dat je emotioneel niet goed in je vel zit, en dat dit zich op een bepaalde manier fysiek uit? Misschien heb je last van hoofdpijn, rugpijn of andere klachten die je niet kunt verklaren. Wat als we je vertellen dat emoties – zowel positief als negatief – daadwerkelijk energie zijn die zich in je lichaam vast kunnen zetten?
Onderzoek heeft aangetoond dat emoties opgeslagen worden in de organen. Op den duur leidt dit zelfs tot fysieke klachten.
Emoties zijn energie
Het idee dat emoties energie zijn, klinkt misschien abstract. Maar het wordt al heel lang in de alternatieve geneeskunde en psychologie verkondigd. Emoties zoals verdriet, angst, woede of zelfs stress stromen in feite door je lichaam. Wanneer je deze emoties niet volledig doorlaat (bijvoorbeeld omdat je ze onderdrukt, negeert of niet goed verwerkt) stapelt deze energie zich op. Het gevolg? Er ontstaan blokkades in je lichaam die leiden tot fysieke klachten.
Het lichaam communiceert met je
Denk maar eens aan die momenten wanneer iets ‘zwaar op de maag ligt’ of ‘je schouders zwaar aanvoelen’ na een stressvolle situatie. Je lichaam reageert letterlijk op wat er mentaal speelt. Wanneer je jaren rondloopt met emoties, zoals woede of verdriet, ontstaan er vervelende klachten. Je onderliggende gevoelens zetten zich vast in je systeem en beïnvloeden je gedachtenpatroon.
Dat niet alleen; er kunnen lichamelijke klachten ontstaan. Misschien praat je met anderen over je gevoelens en merk je dat je vooral negatief bent. Dit is een signaal dat er dieperliggende negatieve emoties in je onderbewustzijn wroeten, waar je op bewust niveau geen grip op hebt.
Emoties hebben een eigen trilling
Emoties zijn zomaar iets. Ze zijn een vorm van energie en hebben een eigen trillingsfrequentie. In de Emotion Energy Chart kun je zien dat positieve emoties een hogere trilling hebben dan negatieve emoties. Wanneer je je goed voelt, maak je lichaam gelukshormonen zoals dopamine en serotonine aan.
Wanneer je je slecht voelt, reageert je lichaam daarop door de stresshormoon cortisol aan te maken. Je pupillen worden groter en er stroomt meer bloed door je lijf: de zogeheten ‘fight or flight’. Je gehele systeem reageert dus op je emotionele staat.
In onze hustle-culture besteden we weinig aandacht aan onze gevoelens. Van kleins af aan wordt ons aangeleerd om te rationaliseren en weinig stil te staan bij wat we voelen. We zijn zo gewend om in een stroomversnelling te leven van deadlines, verplichtingen en verwachtingen, dat we emoties wegdrukken. Als emoties niet verwerkt of doorvoelt worden, zetten ze zich letterlijk vast in je lichaam. Deze negatieve energie slaat zich op in het zenuwstelsel, de spieren en organen.
Wat je organen vertellen
Iedereen weet wel dat liefde uit het hart komt, maar wist je dat verdriet zich in je longen kan vastzetten? Of dat boosheid in je lever huist? Dat is geen toeval. Wanneer we zeggen ‘Wat heb je op je lever?’ of ‘Je spuugt je gal,’ zijn dit niet zomaar uitdrukkingen, maar aanwijzingen die aangeven hoe onze emoties zich in organen kunnen vastzetten.
Heb je lichamelijke klachten? Dan is het zeker waard om na te denken over de emoties die hiermee samenhangen. Wat speelt er in je leven dat misschien de oorzaak is van die buikpijn, rugpijn of ademhalingsproblemen?
Emoties zetten zich vast in organen
Volgens de Chinese geneeskunde zijn er vijf hoofdorganen die nauw verbonden zijn met specifieke emoties: de maag, nieren, hart, lever en longen. Wat interessant is, is dat elk van deze organen reageert op een bepaalde emotie. Dit geeft ons een belangrijke aanwijzing over welke gevoelens we misschien niet hebben verwerkt en waar we aandacht aan zouden moeten besteden om ons lichamelijk én emotioneel beter te voelen.
Hieronder hebben we alle organen en de emoties die ermee samenhangen voor je op een rijtje gezet:
- Maag: zorgen, stress of bezorgdheid. Als je vaak last hebt van je maag, zoals buikpijn of krampen, kan dat te maken hebben met zorgen of overmatige bezorgdheid. Misschien heb je moeite met het loslaten van negatieve gedachten.
- Nieren: angst en onzekerheid. Je nieren worden in de Chinese geneeskunde gezien als het centrum van je wilskracht en vitaliteit. Wanneer je je angstig of onzeker voelt, kan dit zich uiten in pijn in de onderrug. Wanneer de energie in je nieren vrijuit stromen, voel je je creatief en ontspannen.
- Hart: vreugde, maar ook verdriet of spanning. Het hart wordt geassocieerd met liefde, maar wanneer je je hart sluit, heeft het een negatief effect op je gezondheid. Zo kan dit zich manifesteren als hartkloppingen, irritatie en zelfs agressie uitingen.
- Lever: flexibiliteit, boosheid, jaloezie en frustratie. Wanneer je boos of gefrustreerd bent, kan dit zich in je lever vastzetten. Als je leverklachten hebt, kan het ontstaan zijn door gevoelens van jaloezie en wrok. Zonder blokkades in dit orgaan, ben je vriendelijk en zit je lekker in je vel.
- Longen: verdriet en rouw. De longen hebben alles te maken met je vermogen om los te laten. Als je verdriet of verlies niet goed hebt verwerkt, kunnen je longen daaronder lijden. Wanneer je geen blokkades hebt in dit orgaan, geeft het je moed en levenskracht.
Emoties die je voelde, maar niet kon plaatsen.
Lauren (29): ‘Ik werk zoveel dat ik niet aan mijn emoties hoef te denken’