Waarom je emoties tonen geen teken van zwakte is, maar juist van kracht
In vergelijking met andere, vaak warmere, landen zijn we in Nederland best koud. Niets voor niets hebben we de uitdrukking ‘een koele kikker zijn’. Het tonen van je emoties? Dat zien we vaak als zwak, maar waarom eigenlijk? Dít is waarom je emoties laten zien geen teken zwakte is, maar juist een teken van kracht.
In veel andere culturen is het tonen van emoties een teken van kracht. Dat leerde een Braziliaanse lover me ooit, die zei dat ik nogal koud kon zijn. In mijn cultuur, zo vervolgde hij, is het sterk om juist weinig emoties te tonen, terwijl het in zijn cultuur juist een teken van kracht is.
Daar had hij eigenlijk wel een punt, moest ik concluderen. Waarom zien we je emoties uiten als teken van zwakte?
Je emoties tonen
Geen één liedje gaat niet over emoties, pijnlijke of juiste mooie gevoelens. Over liefdesverdriet of juist die prille liefde. Hoe goed we onszelf vaak ook kunnen herkennen in deze diepe emoties, zo sterk proberen we ze in het dagelijks leven vaak te vermijden.
Iedereen heeft emoties, en wel de hele dag door. Uit dit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de mens negentig procent van de tijd tenminste één emotie ervaart. De meest voorkomende? Geluk!
Het ervaren van positieve emoties helpt – no surprise – bij een mentaal gezonde staat, bovendien wordt je bloeddruk er lager door en heb je zo een verminderd risico op hartproblemen.
Alle reden dus om je niet voor je emoties te schamen, ook al zijn deze misschien ‘negatief’ zoals jaloezie, boosheid of frustratie. Alles mag er zijn.
Misvatting over het delen van emoties
Als het aankomt op eerlijk zijn over hoe je je voelt, bestaat er een grote misvatting. Je zou niet sterk zijn als je eerlijk deelt dat jij je de laatste tijd alleen voelt in een relatie of vriendschap, dat je je soms buitengesloten voelt of even niet weet welke kant je op wilt.
Je emoties delen zou betekenen dat je ‘gevoelig’ bent en je eigenlijk gewoon een beetje aanstelt. Het wordt gelinkt aan vrouwelijk zijn, wat één van de redenen is waarom we mannelijk zien als niet je emoties delen. Want dat is ‘stoer’.
Hoog tijd om daar verandering in te brengen, want het ervaren én delen van je emoties is hartstikke gezond. Of beter gezegd: doe je dat niet, dan kan het je eigen mentale gezondheid erg in de weg zitten.
Je begrijpt je eigen emoties dan misschien niet, kunt ze niet goed onder woorden brengen en kunt deze emoties al helemaal niet verwerken, wat betekent dat je ze gaat opkroppen. En opgekropte emoties werken als een bal die je onder water probeert te drukken: die komt er vroeg of laat uit. Of je dat nu wilt of niet.
Emoties tonen is een teken van kracht
Dus nee, het tonen van emoties is niet zwak. De capaciteit hebben om je eigen proces onder ogen te durven komen (want dáár gaat het in de essentie om), het vermogen tot zelfinzicht en zelfreflectie is een vaardigheid die jouw eigen proces van persoonlijke groei, vriendschappen en relaties enkel ten goede kunnen komen.
Je emoties opschrijven of erover praten is bovendien misschien wel de meest effectieve manier om ze te verwerken.
Wél is het handig om te weten hoe je jouw emoties kunt delen op een manier die een ander niet kwetst (en je ze niet zomaar bij een ander dumpt), op een manier jullie beiden verder helpt. Want zoals vaak geldt: communicatie is key! Al helemaal als het draait om het eerlijk delen van je emoties.
Communiceren kan je leren: deze tips van een psycholoog helpen je erbij