Waarom emotie-eten niet altijd zo slecht blijkt te zijn
Een rol koekjes in één keer opeten als je er even doorheen zit of een vette pizza bestellen als je stress hebt op je werkt. Herkenbaar? Grote kans dat jij dan een heuse emotie-eter bent. En emotie-eten heeft een behoorlijk slechte reputatie. Maar is het écht zo slecht?
Emotie-eten wordt vaak gezien als een ongezonde manier om met je gevoelens om te gaan. Je emoties wil je liever verwerken en niet per se wegeten. Toch blijkt je emoties wegeten helemaal niet zo slecht als we denken, meent Jennifer Rollin, oprichter van een eetstoorniskliniek.
Emoties en eten: een natuurlijke verbinding
Hoewel emotie-eten vaak niet wordt gezien als iets om trots op te zijn, is het volgens Rollin niets om je voor te schamen. Eten en emoties zijn namelijk van nature met elkaar verbonden. “De waarheid is dat het heel normaal is en deel kan uitmaken van een gezonde relatie met eten,” vertelt Rollin aan CNN.
Denk bijvoorbeeld aan samen eten met vrienden en familie tijdens de feestdagen of jezelf troosten met een kopje warme thee na een lange dag. Eten kán een gezonde bron van geluk en comfort zijn en helpt ons zelfs om contact te maken met onze emoties.
Het lichaam is immers gemaakt om te eten en om daarvan te kunnen genieten. Het is iets wat ons blij maakt en samenbrengt met anderen. Wél is er een belangrijke sidenote: er is namelijk een fine line tussen eten uit comfort en ongezond emotie-eten, meent diëtist Robin Klein.
Zelfcompassie
Een belangrijke nuance is compassie. Wanneer jij je schuldig voelt na het eten van een stuk chocola of een bak ijs, dan worden negatieve emoties vaak verergerd, wat weer kan leiden tot méér eetbuien.
Door te erkennen dat je soms nu eenmaal troost zoekt in eten, kun je het patroon van schaamte in elk geval doorbreken. Dat betekent natuurlijk niet dat je elke emotie met eten wilt oplossen, maar wel dat het oké is als dat af en toe gebeurt. We schamen onszelf immers ook niet voor andere copingmechanismen, dus ook emotie-eten mag er zijn.
Eten als copingmechanisme
Soms kan eten namelijk een manier zijn om moeilijke emoties te verzachten, en dat hoeft heus niet altijd destructief te zijn. Het gaat er vooral om hoe vaak en op welke manier je dat doet. Als je emotie-eten kunt zien als een tijdelijke manier om jezelf te kalmeren zonder het te overdrijven, dan kan het juist helpen om jezelf rust te gunnen.
Wanneer ben je een emotionele eter?
Toch is het belangrijk om te weten dat eten vanuit emotie uiteindelijk wél ongezond kan zijn, bijvoorbeeld wanneer het de enige manier is hoe je met jouw emoties omgaat.
Dit zijn signalen dat emotie-eten problematisch kan zijn:
- Je eet meer dan andere mensen ‘normaal’ in een relatief korte tijd doen.
- Binge eating: je blijft maar dooreten, ook als je eigenlijk al genoeg hebt gegeten.
- Je durft niet in het openbaar te eten.
- Je hebt het gevoel geen controle meer te hebben over je eetgedrag.
- Je schaamt je voor hoeveel je eet.
Balans is key
Uiteindelijk is de sleutel naar een gezond en gelukkig leven vaak het vinden van balans. En dat geldt dus ook als het gaat om eten vanuit emotie. Het is belangrijk om bewust te blijven van je emotionele triggers en andere manieren te vinden om met stress om te gaan, zoals bewegen, mediteren of praten met een vriend(in). Maar als je af en toe kiest voor wat comfortfood, dan hoef je je heus geen zorgen te maken.
Emotionele eters opgelet: zo leer je intuïtief eten (en jezelf bevrijden van emotie-eten)