Emily Ratajkowski zat jarenlang in therapie omdat ze onveilig gehecht was
Emily Ratajkowski (31), deelt in haar podcast High Low dat ze jarenlang therapie volgde voor verlatingsangst. Door hier met een therapeut over te praten, kwam ze tot nieuwe inzichten en inmiddels is ze niet meer onveilig gehecht, zoals ze dat zelf noemt in haar podcast.
Door therapie ging er een wereld voor Ratajkowski open. Voorheen had ze eigenlijk nooit van hechtingsstijlen gehoord, maar nu ze inzicht heeft gekregen in haar eigen hechtingsstijl, wil ze ook anderen verder helpen. In haar podcast deelt ze dat ze zelf kampte met een ‘angstig vermijdende hechtinsstijl’ waardoor ze moeilijk alleen kon zijn.
Andere kenmerken voor deze hechtingsstijl, zijn een negatief zelfbeeld en een té positief beeld van anderen.
Hechtingsstijlen
Hechting heeft te maken met de manier waarop je als baby- peuter en kind, een plek had in het gezin. In hoeverre hebben jouw ouders jou in verschillende behoeftes voorzien op emotioneel en fysiek niveau. Waren ze emotioneel betrokken of juist afwezig en onberekenbaar? De manier waarop je je ‘veilig’ voelt in het prille begin van het leven, heeft impact op de rest van ons leven.
Natuurlijk wordt hechting ook beïnvloed door ervaringen op latere leeftijd. Een goed voorbeeld is een relatie die niet lekker loopt, waarin je verlaten of bedrogen wordt. In alle gevallen kan gehechtheid in drie categorieën worden ingedeeld: veilige hechting, angstige hechting en vermijdende hechting.
Daar kunnen we nog een vierde hechtingsstijl aan toevoegen: de angstig vermijdende hechting. Deze hechtingsstijlen bepalen hoe jij je openstelt voor de liefde en op welke manier je intimiteit en liefde ervaart.
Onveilig gehecht
Er is dus niet één manier om onveilig gehecht te zijn. We leggen kort uit wat de verschillende hechtingsstijlen zeggen over jou en waar ze vandaan komen.
Veilige hechting
Wanneer je ouders emotioneel beschikbaar waren, verbinding met je maakte en écht luisterden naar jouw behoeften, dan zou je een veilige hechtingsstijl moeten hebben. Dit betekent dat je je veilig voelt in intieme situaties. Je bent warm, liefdevol en stelt je emotioneel open voor de ander en dit resulteert in stabiele relaties.
Angstige hechting
Waren jouw ouders inconsequent met het vervullen van jouw behoeften? Dan kan er een angstige hechtingsstijl ontstaan. Als volwassene heb je hier last van omdat je het moeilijk vindt om relaties aan te gaan. Je denkt veel na of je wel goed genoeg bent, waardoor je moeite hebt met liefde geven. Dit ontstaat uit angst om teleurgesteld te worden.
Vermijdende hechting
Met afstandelijke, emotioneel niet beschikbare ouders, kan het zijn dat je een vermijdende hechtingsstijl ontwikkelt. Dit maakt je als volwassene afstandelijk en angstig voor échte verbinding. Je laat iemand niet dichtbij komen.
Angstig vermijdende hechting
Dan is er ook een groep mensen angstig vermijdend gehecht. Deze groep wil zich emotioneel binden maar durft het niet als puntje bij paaltje komt. Dit noem je ook wel bindingsangst.
Emily Ratajkowski over bindingsangst
Het wereldberoemde model zocht door haar angstig vermijdende hechtingsstijl, goedkeuring bij partners. Ze was onzeker in relaties en durfde niet alleen te zijn. In therapie leerde ze op eigen benen staan en kwam ze over haar verlatingsangst heen. Emily had moeite met daten na haar scheiding met Sebastian, ze wist niet wat ze leuk vond en had nooit zin om af te spreken.
Ze forceerde zichzelf om tóch te daten, want alleen zijn vond ze ook maar niks. Inmiddels geniet ze van het single bestaan, ze is aan niemand is verplicht, behalve aan haar zoon Sylvester. momenteel de enige man in haar leven. Ze hoopt dat ze hem een veilige hechtingsstijl mee kan geven.