Emilie Sporre: ‘Een bezoek aan de psycholoog is ultieme selfcare’
Psycholoog en ondernemer Emilie Sporre is oprichter van de coworking space Stories waar zelfstandige therapeuten een ruimte kunnen huren. Verwacht geen kale klinische boel, maar sfeervolle kamers waar je je meteen op je gemak voelt. Daardoor voelt een bezoek aan de psycholoog meer als selfcare, dan als een verplicht nummertje.
En daar mogen we in mei, de mental health maand, best wat vaker bij stil staan.
In therapie gaan is een teken dat je voor jezelf wil zorgen. Toch is de drempel om écht aan te kloppen bij een psycholoog of therapeut voor veel mensen hoog. Klachten worden weggewuifd of gerelativeerd. ‘Er zijn ergere dingen op de wereld’, vertellen veel mensen zichzelf. Is ook zo. Maar dat betekent niet dat jij niet goed voor jezelf mag zorgen. Zeker in deze tijd, vol prikkels en verplichtingen, is het leegmaken van jouw hoofd en zaken op een rijtje zetten de ultieme vorm van selfcare.
“Voor mij betekent selfcare het actief nemen van maatregelen om mijn eigen welzijn te bevorderen”, deelt Emilie Sporre met BEDROCK.
“Het is meer dan alleen maar een moment van rust of een spa-dag; het gaat om consistent aandacht schenken aan mijn mentale, emotionele, en fysieke gezondheid. Dat betekent prioriteit geven aan mijn behoeften, grenzen stellen, en zorgen voor een omgeving waarin ik kan bloeien.
Selfcare gaat niet vanzelf
Laat ik wel eerlijk zijn over het feit dat ik hier zelf ook enorm mee heb geworsteld, en het nog tot op de dag van vandaag nog een uitdaging kan vinden. Maar het helpt me enorm om te weten dat je hier altijd naar terug kan gaan, omdat ik wéét hoe ik mij kan voelen als ik hier bewust aandacht aan geef.
Een afspraak bij de psycholoog
Het moment om een afspraak te maken bij de psycholoog, is wanneer je merkt dat je gevoelens, gedachten of gedragingen je dagelijkse functioneren beginnen te beïnvloeden. Dit kan zijn wanneer je voelt dat je emoties je overweldigen, of wanneer je situaties begint te vermijden die je normaal gesproken aan kan. Wachten tot problemen ernstig zijn is niet nodig; het is juist krachtig om vroegtijdig ondersteuning te zoeken.
Externe prikkels
Ik probeer altijd een balans te vinden tussen mijn werk en persoonlijk leven door duidelijke grenzen te stellen. Dit betekent tijd inplannen voor rust en herstel en technieken gebruiken zoals bewuste ademhaling en regelmatige yoga om gecentreerd te blijven. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig te reflecteren en bij te sturen waar nodig.
De impact van jouw omgeving op selfcare
De omgeving waarin we ons bevinden, kan een grote impact hebben op ons gevoel van rust en welzijn. Bij Stories hebben we speciale aandacht besteed aan het creëren van sfeervolle, rustgevende ruimtes die niet alleen functioneel zijn, maar ook esthetisch aantrekkelijk en uitnodigend. We geloven dat een fijne en sfeervolle omgeving bijdraagt aan een positieve therapie-ervaring.
We krijgen dan ook regelmatig te horen van therapeuten die bij Stories werken dat hun cliënten zich meer kunnen open stellen over hun problematiek in onze ruimtes ten opzichte van eerdere ruimtes waar zij sessies gaven.
Meer rust en kalmte in jouw huis
Wanneer je zelf meer rust wilt creëren in je eigen huis kun ervoor kiezen planten toe te voegen die er niet alleen mooi uitzien, maar ook de luchtkwaliteit verbeteren en positieve gevoelens versterken. Daarnaast kunnen materialen zoals hout en natuursteen bijdragen aan een serene sfeer. Ook heeft kleur een effect op hoe we ons voelen; zo heeft bijvoorbeeld zachtgroen een rustgevende werking. Tot slot kun je ook een rustgevende geur toepassen, zoals lavendel of cederhout, met behulp van een olie in een geurdiffuser of geurkaars.
Mentale gezondheid een basisbehoefte in plaats van luxe
Werken aan mentale gezondheid zou gezien moeten worden als een basisbehoefte, niet als een luxe. Net zoals we voor onze fysieke gezondheid zorgen door naar de dokter te gaan, is het net zo belangrijk om aandacht te besteden aan onze mentale welzijn. Het is essentieel dat iedereen, ongeacht zijn of haar achtergrond of financiële situatie, toegang heeft tot de nodige psychologische ondersteuning.
Het is ook belangrijk dat je een therapeut vindt bij wie je je comfortabel voelt, aangezien een persoonlijke klik veel kan betekenen voor de effectiviteit van de therapie. Om dit proces makkelijk te maken, lanceren we bij Stories binnenkort een platform waar je gericht kunt zoeken naar een therapeut die past bij jouw specifieke behoeften. Dit zal helpen om de juiste en passende hulp toegankelijker te maken voor iedereen die deze nodig heeft.
Selfcare zonder dikke portemonnee
Selfcare hoeft niet duur te zijn. Eenvoudige activiteiten zoals wandelen in de natuur, mediteren, journaling, of tijd doorbrengen met mensen waar je je fijn bij voelt kunnen zeer effectief zijn en kosten weinig tot niets. Belangrijk is om creatief te zijn en manieren te vinden die persoonlijk resoneren en haalbaar zijn binnen je eigen levensomstandigheden.
Is het goed om een dagboek bij te houden? Wij zochten het uit