Wat heeft klimaatactivist Elizabeth Wathuti gemeen met Greta Thunberg?
Klimaatactivist Elizabeth Wathuti (27) is nog jong maar maakt nu al een grote impact met haar stem. Elizabeth uit Kenia wordt ook wel de Afrikaanse Greta Thunberg genoemd maar daar is ze niet blij mee.
Ze heeft haar eigen stem, haar eigen verhaal, ook al spreekt ze net als Greta Thunberg een grote groep jongeren aan en vindt ze dat politici van rijke landen meer actie moeten ondernemen tegen klimaatverandering.
De twintiger sprak vorig jaar wereldleiders toe vanaf een podium tijdens de klimaattop in Glasgow. “Open your hearts” zei ze, vragend om compassie voor Afrikaanse inwoners die nu al worden geraakt door de klimaatcrisis. Want de impact is groot. “We moeten nú al iets doen”, aldus Elizabeth.
Met deze woorden maakte ze indruk en haar verzoek voor een minuut stilte om klimaatslachtoffers te herdenken werd door iedereen met liefde ingewilligd.
De overeenkomsten tussen Elizabeth Wathuti en Greta Thunberg
Dat Elizabeth Wathuti net als Greta Thunberg een grote groep jongeren aanspreekt over de klimaatcrisis, moge duidelijk zijn. Maar hoe komen ze beide op dit punt?
Wat drijft deze power houses als het gaat om klimaatverandering? Time Magazine plaatste Elizabeth Wathuti op de jaarlijkse lijst van honderd opkomende leiders voor de toekomst.
Greta Thunberg werd door hetzelfde magazine in 2019 uitgeroepen tot persoon van het jaar. Een hele prestatie voor beide vrouwen die de dertig nog geeneens aantikken.
Wereldleiders toespreken
Thunberg hield haar eerste klimaatdemonstratie in 2018 en neemt daarbij geen blad voor de mond. Ze vindt dat de jeugd de rekening gepresenteerd krijgt van decennialang gebruik van fossiele brandstoffen en andere soorten van vervuiling.
Ook Wathuti ziet hoe lokale gemeenschappen in Afrika lijden onder droogtes en overstromingen. Het is de nieuwe generatie die hiermee moet dealen terwijl de oude generatie toekijkt.
Klimaatrechtvaardigheid
Een belangrijk onderwerp voor zowel Elizabeth Wathuti als Greta Thunberg is klimaatrechtvaardigheid. Iedereen krijgt te maken met de gevolgen van de opwarming van de aarde, maar de een krijgt meer op zijn bordje dan de ander.
Wathuti deelde tijdens een interview in Nederland dat Afrikaanse landen minder dan 5 procent van het wereldwijde broeikasgas uitstoten, maar wel het hards getroffen worden door de gevolgen van klimaatverandering.
https://www.bedrock.nl/impact-greta-thunberg/
In het in het door Thunberg samengestelde Klimaatboek stelt ze ook dat alle wereldbewoners last krijgen van de klimaatcrisis, maar de mate waarop verschilt enorm. “We zitten in dezelfde storm, maar we zitten niet allemaal in hetzelfde schuitje.” zegt ze hierover.
Vooral de rijke Noordelijke landen zijn verantwoordelijk voor de opwarming terwijl de Zuidelijke landen nauwelijks een steentje bijdragen. “Er zijn drie miljard mensen op aarde die jaarlijks minder energie verbruiken dan een gemiddelde Amerikaanse koelkast.” En dat zegt genoeg.