Redactie
Redactie Reizen 23 aug 2021
Leestijd: 4 minuten

Roadtrippen in een Volkswagen-busje is romantisch, maar ook vervuilend: deze rijdt elektrisch

Met een camper(busje) op reis lijkt een perfect alternatief voor iedereen die liever geen vervuilend vliegtuig pakt. Alleen rijden de meeste campers, en dan vooral die prachtige retro-exemplaren, op diesel. Niet zo bepaald lekker voor je CO2-voetafdruk dus. Gelukkig bestaat er een gouden combinatie: de elektrische (!) Volkswagen T2 camper.

Over het algemeen worden campers hoogstens een paar keer per jaar gebruikt, waardoor ze erg lang mee gaan. Soms zelfs bijna een halve eeuw! Daardoor rijden er veel oude modelletjes rond, een genot om naar te kijken wanneer je er eentje spot, maar helaas ook erg slecht voor het milieu.

Zo zijn de voertuigen van vóór 2005 een stuk vervuilender dan erna, voornamelijk omdat er destijds nog geen roetfilters verplicht waren en daardoor veel meer stikstofoxiden uitstoten dan bijvoorbeeld een benzine-auto.

Gelukkig kun je tegenwoordig alsnog een authentieke en romantische roadtrip maken, maar dan met een moderne en duurzame twist.

Elektrisch rijden

Een roadtrip maken is een van de meest bevrijdende dingen die je kunt doen in je leven, als je het aan ons vraagt. Je bepaalt zelf waar je heen wilt, wat je wilt zien en wat je wilt doen. Ergens niet naar je zin? Dan rij je lekker door naar de volgende plek. Heb je het wel naar je zin, dan blijf je gewoon. Het kan allemaal tijdens een roadtrip.

https://www.bedrock.nl/vakantie-camper-vrijheid/

Ga je op pad met een elektrische auto, dan moet je er natuurlijk wel rekening mee houden dat je een route kiest waarbij je langs genoeg laadpalen komt. Met de klimaatvriendelijke T2-bussen kun je namelijk maar zo’n 150 tot 200 kilometer rijden. Zou je dus vanuit Utrecht naar Parijs willen rijden, dan moet je minimaal een of twee keer stoppen om te laden.

En niet onbelangrijk om te weten: ga je laden bij een openbare laadpaal, dan duurt het ongeveer 6 tot 10 uur om je accu weer vol te krijgen. Bij een snellaadpaal gaat dat in 20 tot 40 minuten!

Goed nieuws, want Nederland loopt hartstikke voor als het om laadpalen dichtheid gaat. We hebben 50.000 (!) openbare laadpalen en een kleine 1000 snellaadpalen. Die aantallen worden gelukkig ook steeds groter. Ook in de rest van Europa wordt er flink geïnvesteerd in laadpalen.

Zo zijn er supermarkten die inspringen op de elektrische trend door laadpalen te plaatsen bij de parkeerplaatsen (soms zelfs gratis!). Kun je dus lekker boodschappen doen terwijl de accu wordt opgeladen, hoe ideaal? Op de website van de ANWB is een overzichtelijke kaart te zien waarop alle laadpalen in Europa (plus kosten) te vinden zijn.

https://www.bedrock.nl/beste-landen-wildkamperen-europa/

Verminder je uitstoot

In principe zou je genoeg stroom kunnen opwekken via zonnepanelen op het dak en windenergie om met je busje off grid te gaan staan. De enige uitstoot die je dan nog veroorzaakt, is de uitstoot die is vrijgekomen tijdens het productieproces. Helaas zijn we nu nog niet zover, maar op het dak van de groene retro-busjes ligt nu wel al een zonnepaneel waarmee de accu’s opgeladen kunnen worden.

Dit levert overigens niet genoeg energie op om te kunnen rijden, maar compenseert wel deels het verbruik van de koelkast en de verlichting in de camper.

5 x gezonde & vegan snacks voor tijdens je roadtrip deze zomer

Investeer in een duurzame toekomst

De aanschaf van een elektrisch voertuig is een stuk duurder dan een brandstof auto of busje, maar de kosten na de aanschaf zijn daarentegen een stuk lager. Zo betaal je geen wegenbelasting, BPM en heb je een lagere bijtelling. Daarbij is stroom natuurlijk een stuk goedkoper dan brandstof en heb je ook minder onderhoudskosten. Op de lange termijn is elektrisch rijden dus een stuk goedkoper.

Zou je zelf zo’n Volkswagen-busje willen ombouwen tot elektrisch exemplaar? Dan kun je al snel rekenen op €45.000, exclusief btw. Een flinke stap dus! Je ook eerst eens uitproberen of groen roadtrippen überhaupt iets voor je is. Je kunt namelijk de elektrische T2-busjes via Goboony huren (inclusief laadpas voor gratis laden). Handig!

Dé essentials voor een duurzame(re) roadtrip of kampeervakantie

Roadtrippen in een elektrisch Volkswagen-busje is niet alleen romantisch, schoon en duurzaam, maar ook stiller: doordat de motor is vervangen door een accu kun je geruisloos op pad. In alle stilte tussen de bergen en bossen rijden, met je favoriete roadtrip tunes meezingen of gewoon goede gesprekken voeren tijdens het toeren!

Tijdens een roadtrip in een elektrisch busje kom je pas echt tot rust, en dat terwijl je bijdraagt aan een groenere planeet.

Dit gastartikel werd geschreven door Goboony. Wil jij ook graag eens met de camper weg? Dan kun je heel makkelijk een camper huren via Goboony. Het is een platform waar campereigenaren en reizigers bij elkaar komen. Of je nu een super de luxe camper met alles erop en eraan wilt huren, of met een karakteristiek, maar simpel Volkswagen busje weg wilt: bij Goboony ben je aan het juist adres.

Luistertip! 🎧

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️