Stel je te veel eisen aan jezelf? Dit heeft je kindertijd ermee te maken
We stellen veel eisen aan onszelf, maar zijn deze verwachtingen wel haalbaar? Als je constant het gevoel hebt dat je niet genoeg doet of goed genoeg bent, heeft dat misschien wel te maken met je kindertijd.
We willen op werkgebied presteren, maar ook genoeg tijd voor ons gezin hebben én een sprankelend sociaal leven. Zo stellen we allemaal eisen aan onszelf en soms misschien iets te veel. Tijd om die lat omlaag te krijgen.
Het verband tussen je kindertijd en eisen stellen aan jezelf
Het coaching team van Landen in je Lijf geeft aan dat ervaringen in je kindertijd een verband hebben met de eisen die je aan jezelf stelt. Dat zit op de volgende manier in elkaar.
Je als kind niet genoeg voelen
Als kinderen zijn we erg op zoek naar goedkeuring. Als we een compliment over iets krijgen, weten we dat we dit vaker moeten doen. Als ons gedrag afgekeurd wordt, onthouden we dat we dit niet meer mogen doen.
Als volwassenen kun je beter aanvoelen wat jouw lat is en wat een ander verwacht, maar nog steeds kunnen we sterk de behoefte voelen om bevestiging en complimenten te krijgen.
Die behoefte is meer aanwezig als je als kind veel gemist hebt. Door je gedrag aan te passen, hoop je op goedkeuring. Als je die eenmaal ontvangen hebt, leg je de lat nog een stukje hoger en hoger. Je wil elke keer weer bevestiging ontvangen.
De lat lager leggen doe je zo
Om dit te stoppen, zit de oplossing in jouw tekort leren kennen. Het tekort uit je kindertijd, kun je opvullen door jezelf nu de complimenten te geven die je toen echt nodig had.
Het maakt niet uit of je er echt in gelooft. Als je tegen jezelf zegt dat iets zo is, slaat je brein het ook zo op. Als je dus tegen jezelf zegt dat je goed kan tekenen, wordt dit ook zo in je brein opgeslagen.
Neem dus een momentje voor jezelf om voor de spiegel te zitten en jezelf complimenten te geven. Voor het optimale resultaat, kun je deze oefening dertig dagen lang uitvoeren.
Op deze manier kan een tekort uit je kindertijd verdwijnen en kun je je lat omlaag leggen. Je hoeft minder je best te doen om aan je steeds hoger wordende maatstaf te voldoen en het oordeel van andere mensen vind je minder belangrijk.
Handelen vanuit je innerlijke zelf of vanuit externe factoren?
Wat ook kan helpen bij het verlagen van je eisen, is door jezelf de volgende vraag te stellen: “Moet ik dit van mijzelf of moet ik dit van anderen?”. Waarschijnlijk geef je jezelf ook veel verantwoordelijkheden, omdat je het gevoel hebt dat anderen mensen dit verwachten van jou.
Ga bij jezelf na of je dit echt voor jezelf doet of dat je dit doet voor anderen. Maak hier bijvoorbeeld een lijstje van en streep door wat niet echt belangrijk is.
Op deze manier stel je prioriteiten en dat zorgt er voor dat je minder eisen aan jezelf stelt en dus de lat lager legt. Je stopt namelijk alleen energie in dingen die echt belangrijk voor jezelf zijn.
Wat voor persoon ben jij? Hoe je op verwachtingen reageert, zegt heel veel over je