Kitchenhack: zo check je of een eitje nog goed is
Elke eiliefhebber heeft waarschijnlijk weleens met een dozijn eieren in z’n handen gestaan en zich afgevraagd of de eieren nog goed zijn. We delen een simpele kitchen hack waardoor je zeker weet of jouw eieren nog goed zijn. Zo hoef je nooit meer onnodig een ei weg te gooien!
In Nederland zijn we gek op eieren, we eten er per persoon gemiddeld wel negentig per jaar, aldus het RIVM. Vooral sporters zijn gek op eieren in verband met de grote hoeveelheid eiwitten in een eitje, die de opbouw van spieren bevorderen. Eiwitten zijn dan ook een belangrijke voedingsbron voor de mens.
Hoe weet je of jouw ei nog vers is?
Checken of een ei nog goed is
‘Op de verpakking van eieren staat toch gewoon een houdbaarheidsdatum?’, zou je zeggen. Dat klopt, alleen betekent dat niet dat ze ineens niet meer goed zijn als deze datum gepasseerd is. Ze zijn namelijk nog vier weken goed nadat ze gelegd zijn.
Met deze handige kitchen hacks kan je groente en fruit langer bewaren
Veel handiger is het dus om zelf te checken of jouw ei nog goed is. Daar is een handige truc voor.
De truc
De geur van rotte eieren ken je waarschijnlijk maar al te goed. Zo wil je ze dus níet hebben. Om te checken of jouw ei nog goed is, wil je het rauwe ei in een glas met water leggen. Zorg wel dat het glas groot genoeg is en dat je het ei er voorzichtig inlegt.
Blijft het ei plat op de bodem liggen? Dan ben je good to go! Het is nog vers.
Ligt het op de bodem maar op z’n punt? Dan kan je het eten, maar is het al wat ouder.
Drijf het naar boven, dan weet je dat jouw eitje niet meer goed is en wil je het helaas weggooien.
Bekijk hieronder de video ter illustratie.
Zo blijft een ei langer goed
Er wordt weleens gespeculeerd dat je eieren niet in de koelkast hoeft te leggen. Dat hoeft inderdaad niet, maar ze blijven wél langer goed wanneer je ze in de koelkast bewaart. Zo zorg je ervoor dat ze langer vers blijven en de kans kleiner wordt dat je ze straks moet weggooien.
Weet je niet zeker of je alle eieren deze week gaat opeten? Bewaar ze dan liever in de koelkast!
Kitchen hack: zo verwijder je de pit van een avocado zonder gestuntel (of mes)