Moe van de ruzies van jou en je partner? Zo maak je effectief ruzie, aldus een relatiecoach
Ruzies in relaties zijn soms moeilijk te voorkomen, al helemaal als je lang samen bent. Met een goede ruzie is in principe niets mis, zegt relatie-coach Justine Tierolff. Mits je op de juiste manier communiceert, ofwel effectief ruzie maakt. In dit artikel vertelt ze hoe je dat doet!
Er wordt een stuk meer gescheiden dan vroeger, zo eindigden er in 2017 maar liefst 32.768 huwelijken in een echtscheiding ten opzichte van 6.462 echtscheidingen in 1950, aldus cijfers van het CBS.
Meer communicatie dan ooit
Ik denk niet dat dit komt doordat we slechter zijn gaan communiceren. Er wordt eerder méér gepraat. Wel willen we meer geluk ervaren in onze relaties. In tegenstelling tot vroeger mag het nu iets toevoegen aan ons leven. De verbinding creëeren die ons zo gelukkig maakt, is nog niet zo makkelijk.
Dit vraagt keer op keer om te delen met elkaar, om ons kwetsbaar op te stellen en oprechte interesse te tonen in de ander. Er wordt dus wellicht meer gepraat dan vroeger, maar het kan nog een stuk effectiever.
Vind je vast ook interessant: Een pleidooi voor ruziemaken: gooi het er maar uit
In-effectief communiceren
“Jij bent zo’n egotripper. Jij komt nooit ergens mee vanuit jezelf. Waarom zeg jij alles met zo’n ‘toon’? Je bent al-tijd te laat, je kan toch klokkijken?'”
We hebben over het algemeen weinig moeite met het gooien van verwijten. En hoewel een beetje niet per definitie slecht is (het moet er soms lekker even uit), wordt het in sommige situaties toch te kwetsend.
Een ruzie-achtige sfeer ontstaat al snel wanneer je met je vinger naar de ander wijst. Andersom herkent je vast ook wat je doet wanneer iemand jou aanvalt; je verdedigt je of je zet de tegenaanval in.
Lees ook: Hoe slechte communicatie een relatie kan verpesten
Wat er dan ontstaat is een botsing, zonder mogelijkheid elkaar te bereiken. De boodschap van de aanjager blijft onbegrepen, want je bent te druk met verdedigen en modder gooien. Zonde, want de weg naar begrip en verbinding is nu totaal versperd.
De relatie redden
Vooral als je op het punt bent dat je relatie wankelt, dan maken dit soort ruzies steeds wat kapot. Je relatie brokkelt als het ware af. Wat dan het veiligst lijkt, is een muur optrekken en je emotioneel afsluiten.
Je kwetsbaar opstellen of iets aankaarten wordt onveilig, omdat het gevaar te groot is dat je je verkeerd uit en/ of verkeerd begrepen wordt. Dit risico is zo groot geworden omdat jij en je partner het vertrouwen in elkaar kwijt zijn. Hierdoor leggen jullie alles wat gezegd wordt op een weegschaal, en benaderen jullie alles vanuit wantrouwen.
In een gezonde relatie is je zorgvuldig en effectief uitspreken is van cruciaal belang. Maar hoe doe je dat?
Je boodschap zuiver overbrengen
Je effectief uiten kan alleen als je je bewust bent van jezelf. Stel: er speelt iets bij jou. Iets wat je heeft gekwetst, iets waar je het niet mee eens bent of een onvervulde behoefte die je hebt. Dat mag er zijn. Maar je kunt hier geen verandering in brengen als je je hier niet over uitspreekt. Het is dus zeer belangrijk dat die zuivere boodschap over gaat komen bij de ander.
Must read: Ruzies in een relatie: hoe kom je uit dat vervelende kringetje?
Het zijn uitspraken waarvoor je eerst even moet stilstaan en bij jezelf te rade moet gaan. Je bent er dus niet altijd op voorbereid. Echter, wanneer je een ruzie aan voelt komen, kun je dit afwenden door aan te geven dat je even de tijd neemt om de juiste woorden te vinden, omdat je geen ruzie wilt.
Hierna kan je je uiten middels ik-uitspraken, wat zoveel betekent als voor jezelf spreken en niet de ander woorden in de mond leggen. Probeer vooral jouw gevoel bij de situatie te omschrijven.
Meer begrip creëren
Deze uitspraken maken de weg open naar begrip, omdat er geen verwijten en oordelen in zitten. Het is de bedoeling dat je met je uitspraken puur aangeeft wat voor gevoel iets jou geeft en waar jij behoefte aan hebt. En dit alles zónder er ergens een verwijtje tussen te moffelen.
Dit ‘verwijtje’ zal namelijk het enige zijn wat de ander hoort en mee aan de haal zal gaan. Het is dus niet ‘ik voel me een voetveeg, want jij ruimt nóóit uit jezelf op’, maar bijvoorbeeld ‘ik merk dat ik me niet gezien voel. Ik heb behoefte aan waardering van jou, zodat ik weer weet waar ik het allemaal voor doe.’ Dat klinkt al heel anders.
Luister ook: Bedrock Talks: over (vrije) liefde, monogamie, seks en méér met seksuologe Nynke Nijman
De 4 stappen van effectief communiceren
Als geheugensteuntje hierbij de 4 stappen van effectief communiceren, met voorbeeld:
- Waarneming van feiten: ‘je bent na je werk niet naar huis gekomen, zoals we hadden afgesproken’
- Uitspreken van je gevoel (zonder oordeel): ‘dat maakt me boos en verdrietig, omdat het mij een gevoel geeft alsof ik niet belangrijk voor je ben’
- Je behoefte uitspreken: ‘ik wil graag op de hoogte gehouden worden op dat soort momenten, zodat ik weet waar ik aan toe ben’
- Doe een verzoek: ‘zou je me voortaan even kunnen appen?’
Maak de ander deelgenoot van jouw binnenwereld
Om een gezonde en duurzame relatie te onderhouden, wil je de ander deelgenoot maken van jouw binnenwereld. Dat kan linksom of rechtsom.
Vooral wanneer de spanningen al een tijd hoog op zijn opgelopen, wil je extra voorzichtig zijn in de communicatie. Als jullie een fijne communicatie hebben, hoef je wellicht niet zo strikt alle stappen te volgen.
En onthoud: het is nooit te laat om je te herpakken. Heb je schade aangericht en heb je daar spijt van? Zet je trots opzij en ga het gesprek aan. Voel je niet schuldig, spreek uit dat je je schuldig voelt. Voel je je verdrietig of onzeker? Laat deze pijn zien. Deel het met elkaar.
Justine Tierolff is lifecoach en begeleidt individuen, singles en stellen in het bewustworden van hun binnenwereld, en vervolgens in het trouw zijn hieraan in het communiceren en handelen in hun leven. Justine is gepassioneerd over echtheid en effectief communiceren en heeft haar praktijk in Landsmeer. Volg haar op Instagram en Facebook.
Meer communicatie
- Hoe jouw communicatie kan leiden tot de verkeerde focus in je leven (en 7 stappen in de juiste richting)
- Miscommunicatie op de werkvloer: zo voorkom je het
- De simpelste en nummer één tip voor betere communicatieskills