Wow! Dit is het effect als je geen onverwachts ultrabewerkt voedsel meer eet
Het nieuwe jaar is begonnen en goede voornemens zijn misschien al gesneuveld. Toch doe je er goed aan om minder ultrabewerkt voedsel te eten, want dat doet veel met je fysieke en geestelijke gezondheid. Meer dan je denkt zelfs!
Nederlanders zijn volgens een onderzoek van Maaltijdbox Green Chef best onbekend met de gezondheidsrisico’s van ultrabewerkt voedsel.
Welke voedingsmiddelen vallen onder onverwachts ultrabewerkt voedsel
Allereerst is het belangrijk om stil te staan welke voedingsmiddelen onder onverwachts ultrabewerkt voedsel vallen.
Enkele voorbeelden zijn:
● Ontbijtgranen: Veel ontbijtgranen die als gezond worden gepromoot, kunnen aanzienlijke hoeveelheden toegevoegde suikers en andere kunstmatige ingrediënten bevatten.
● Yoghurt met toegevoegde smaak: Yoghurt met toegevoegde (fruitige) smaken of die zijn gezoet met toegevoegde suikers vallen vaak onder de categorie ultrabewerkt voedsel.
● Energie- en proteïnerepen: Sommige van deze repen kunnen veel suiker, kunstmatige smaakstoffen en conserveermiddelen bevatten.
Wat merk je als je geen bewerkt voedsel meer eet?
Het is belangrijk om op te merken dat de ervaringen variëren van persoon tot persoon, maar enkele voorbeelden die je zou kunnen merken zijn:
1. Gewichtsverandering: Onbewerkt voedsel is vaak voedzamer en minder calorierijk dan sterk bewerkte voedingsmiddelen. Als je overschakelt naar een voedingspatroon met meer onbewerkte voedingsmiddelen, zou je mogelijk gewichtsverlies kunnen ervaren. Mocht je behoefte hebben aan caloriearme recepten, biedt Green Chef recepten aan die maximaal 550 kcal per maaltijd bevatten.
2. Verbeterde energieniveaus: Veel onbewerkte voedingsmiddelen bevatten essentiële voedingsstoffen die je energieniveaus kunnen ondersteunen. Voorbeeld: Wanneer je een product met veel suiker consumeert, wordt deze snel afgebroken tot glucose, wat resulteert in een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel.
Het lichaam reageert hierop door insuline vrij te geven, een hormoon dat helpt bij het transporteren van glucose naar de cellen die vervolgens weer als energie worden gebruikt. Echter, bij voedingsmiddelen met hoge suikergehaltes of snelle koolhydraten kan deze reactie soms ‘overdreven’ zijn, wat zorgt voor een snelle piek met daarna een flinke dip in energie.
3. Verbeterde spijsvertering: Onbewerkt voedsel bevat vaak meer vezels, wat gunstig kan zijn voor je spijsvertering. Het overschakelen naar een voedingspatroon met meer vezelrijk voedsel kan helpen bij een gezonde darmfunctie en het verminderen van spijsverteringsproblemen. Zo weten we dat voeding de samenstelling van de bacteriën in je darmen positief of negatief beïnvloedt. Probiotica zijn goede bacteriën die de darmen en je immuunsysteem ondersteunen.
Ze komen van nature voor in bepaalde voedingsmiddelen, zoals gefermenteerde zuivelproducten (yoghurt), gefermenteerde groente (kimchi) en gefermenteerde granen (zuurdesembrood). Daarnaast kan probiotica ook via supplementen worden ingenomen. Je darmen staan in contact met je brein. Kort gezegd zou je kunnen stellen: hoe gezonder je darmen, hoe beter je je voelt. Het is zelfs zo dat 90 procent van je gelukshormoon (serotonine) wordt aangemaakt in je darmen.
Welke gezondheidsrisico’s brengt ultrabewerkt voedsel met zich mee?
Ultrabewerkt voedsel bevat doorgaans veel toegevoegde suikers, zout en ongezonde vetten. Hieronder vind je enkele gezondheidsrisico’s die verband houden met het regelmatig consumeren van ultrabewerkt voedsel:
Type 2 diabetes: Het regelmatig consumeren van ultrabewerkt voedsel, vooral voedingsmiddelen met toegevoegde suikers, kan het risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes vergroten. Dit komt doordat het kan leiden tot insulineresistentie en problemen met de bloedsuikerspiegel. Door dit risico te verlagen is een gezond voedingspatroon van belang. Wekelijks biedt Green Chef 24 gezonde recepten aan die passen binnen 6 verschillende menuvoorkeuren: vegan, vegetarisch, <550 kcal, keto, koolhydraatarm en snel & gezond.
Hart- en vaatziekten: Veel ultrabewerkte voedingsmiddelen bevatten hoge hoeveelheden toegevoegd zout en transvetten, wat kan bijdragen aan een verhoogde bloeddruk, cholesterolproblemen en het risico op hart- en vaatziekten.
Gewichtstoename: Ultrabewerkt voedsel bevat vaak veel calorieën, toegevoegde suikers en ongezonde vetten. Als je hier veel van binnenkrijgt kan dit bijdragen aan overmatige calorie-inname en uiteindelijk leiden tot gewichtstoename.
Ontstekingen: Sommige ingrediënten in ultrabewerkt voedsel, zoals kunstmatige toevoegingen en transvetten, kunnen ontstekingen in het lichaam bevorderen. Chronische ontstekingen worden geassocieerd met verschillende gezondheidsproblemen, waaronder hartziekten en auto-immuunziekten.
Verstoring van de darmgezondheid: Ultrabewerkt voedsel bevat vaak weinig vezels en nuttige voedingsstoffen, wat kan bijdragen aan een verstoorde darmgezondheid. Een onevenwichtig voedingspatroon kan leiden tot problemen zoals obstipatie en een verstoorde darmflora.
Verslavingsgedrag: Het hoge gehalte aan toegevoegde suikers, zout en smaakversterkers in ultrabewerkt voedsel kan bijdragen aan verslavingsgedrag en overmatige consumptie, wat vervolgend de gezondheid negatief kan beïnvloeden.
Het is belangrijk op te merken dat deze risico’s zich vaak manifesteren bij langdurige, regelmatige consumptie van ultrabewerkt voedsel. Er is uiteraard weinig mis met zo nu en dan iets minder voedzaams.
Op welke manier maak je hier korte mette mee?
Om meer ultrabewerkt eten te vermijden, deelt Daniet Shachar van Green Chef de volgende tips:
1. Kook zelf en bouw gezonde eetgewoonten op:
Bereid maaltijden met verse ingrediënten. Dit geeft je controle over wat er in je voedsel zit en helpt je om bewerkte voedingsmiddelen te vermijden. Door wekelijks te eten met Green Chef, met recepten samengesteld door gecertificeerde diëtisten, kook je recepten die voldoen aan de voorwaarden van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.
Lees: per portie minimaal 250 gram groenten, maximaal 850 calorieën (met uitzondering van Chef’s Finest-recepten) en de juiste hoeveelheden koolhydraten, eiwitten en vetten (per menuvoorkeur variëren de exacte verhoudingen).
Al met al is het verstandig om voor verse groenten, fruit, eiwitrijke producten (eieren,peulvruchten, tofu/tempeh) en gezonde vetten (avocado’s, noten en zaden ) te gaan. Een kleine vuistregel is: is het lang houdbaar? Dan is het waarschijnlijk sterk bewerkt.
2. Verhoog vezelinname: Kies voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels, zoals volkoren granen, groenten en peulvruchten. Vezels dragen bij aan een gezonde spijsvertering en (langere) verzadiging.
3. Drink veel water: Water is een gezonde keuze in plaats van suikerhoudende dranken. Het houdt je gehydrateerd.
4. Wees je bewust van de ingrediënten: Controleer de ingrediëntenlijst en voedingswaarde-informatie op verpakte producten. Vermijd producten met overmatige toegevoegde suikers, zout en kunstmatige ingrediënten.
Een tip: De ingrediëntenlijst is gerangschikt op volgorde van hoeveelheid, het eerste ingrediënt komt het meeste voor. Staat suiker bijvoorbeeld vooraan? Dan bestaat het product voor het grootste deel uit suiker. Het liefste is de ingrediëntenlijst bovendien zo kort mogelijk: hoe korter deze is, hoe minder bewerkt het product.
5. Beperk toegevoegde suikers en zout: Verminder de inname van voedingsmiddelen en dranken met veel toegevoegde suikers en zout. Kies voor natuurlijke zoetstoffen (bijvoorbeeld honing of agavesiroop) en kruiden (basilicum, tijm of oregano) om smaak toe te voegen.
Eet puur en natuurlijk! Zo is voedsel ook bedoeld. Ultrabewerkt voedsel groeit immers niet in onze natuur.