Welk effect heeft Covid nu eigenlijk écht op de klimaatverandering?
Eén van de weinige voordelen van een wereldwijde pandemie, leek het positieve effect op het klimaat te zijn. Lockdowns over de hele wereld betekende onder andere minder vliegverkeer, minder straatafval en minder uitlaatgassen van auto’s. Inmiddels lijkt er een stip aan de Covidhorizon te zijn en schaffen steeds meer landen de beperkende maatregelen af. Een mooi moment om de balans op te maken. Heeft Covid ons geholpen in de strijd tegen klimaatverandering of valt het allemaal wel mee?
De klimaatwetenschapper Piers Forster legt uit welk effect de pandemie nu eigenlijk écht op klimaatverandering heeft gehad.
Aarde zelfs tijdelijk warmer
Op de lange en korte termijn heeft de coronacrisis minder effect op het klimaat gehad, dan dat we allemaal hadden gehoopt. In de zomer van 2020 is de temperatuur van de aarde zelfs tijdelijk een klein beetje (0.03°C) omhoog gegaan.
Doordat er minder brandstoffen verbrand werden, waren er namelijk ook minder aerosolen in de lucht. Deze aerosoleren reflecteren het zonlicht, waardoor de aarde koeler blijft. Door de lockdown was er weliswaar minder CO2 en ozon in de lucht, maar door de vermindering van aerosolen maakte dit weinig verschil voor de temperatuur.
8 dingen die je kan doen om het klimaat een handje te helpen
Wanneer we vooruit kijken naar het jaar 2030, laten klimaatmodellen zien dat de wereldtemperatuur maar 0.01°C graden lager is door Covid. Dit betekent dat landen nog steeds zelf verregaande maatregelen zullen moeten treffen om het klimaatprobleem aan te pakken.
Lockdowns zijn geen duurzame oplossing
Lockdowns kunnen dan wel een klein effect op het klimaat hebben, maar zijn geen duurzame oplossing zegt klimaatwetenschapper Foster. Een lockdown is namelijk ontzettend nadelig voor de sociaal en economisch kwetsbare mensen in de wereld. Zij hebben vaak geen vangnet en een lockdown verergert hun situatie alleen nog maar meer.
Foster legt uit dat dit precies ook de groep is die het hardst wordt getroffen door klimaatverandering. Daarom is het zo belangrijk om naar klimaatoplossingen te zoeken, die ook gezondheid, welvaart en gelijkheid in acht nemen.
Klimaatbang? Waarom we ook hoopvol kunnen zijn over de klimaatverandering
Conclusie: onze jarenlange recorduitstoot kan helaas niet meteen teruggedraaid worden met een lockdown van een paar maanden. Om écht een verschil te kunnen maken, moet de CO2-uitstoot structureler en drastischer aangepakt worden. Wil je zelf iets doen? Dit zijn 6 eenvoudige manieren om jouw CO2-uitstoot te verminderen met je dieet en dit zijn alvast 5 apps om je leven groener en duurzaam te maken!
Luistertip: Bedrock talks over het klimaat 🎧
Het is een feit: de wereldwijde temperatuur stijgt. In de afgelopen 30 jaar hebben we 50 procent van alle CO2 ooit uitgestoten. We spraken met Jelmer Mommers (klimaatjournalist bij De Correspondent) over klimaatverandering en hoe het er met onze wereld nu voorstaat. En als je nu spontaan in huilen uitbarst, no worries: dit is een verhaal met hoop!