5 ‘gezonde’ eetgewoonten die juist niet gezond zijn
Er wordt heel, héél veel beweerd over wat wel en niet gezond is voor je. Dat je uiteindelijk niet meer weet welke eetgewoonten nou wel en welke eetgewoonten nou niet goed voor je zijn, begrijpen we dan ook maar al te goed. Om het je in ieder geval een beetje makkelijker te maken, ontkrachten we een aantal ‘gezonde’ eetgewoonten die eigenlijk helemaal niet zo gezond zijn.
Spoiler: je mag veel meer eten dan je waarschijnlijk vermoedt.
5 ‘gezonde’ eetgewoonten die juist niet gezond zijn
Laat je vooral niet te veel aanpraten en gebruik je gezond verstand in de keuzes die je maakt als het gaat om gezond eten.
1. “Koop nooit pakjes en zakjes”
Veel mensen denken dat gezond eten geen ruimte laat voor pakjes en zakjes. Natuurlijk klopt dat wel voor een deel. Het is altijd beter om producten vers te kopen en ze zelf te bereiden dan om je keukenkastje te vullen met producten met vage ingrediëntenlijsten.
Toch kunnen bepaalde pakjes en zakjes je ook tijdswinst opleveren, denk maar aan een zakje voorgesneden blokjes pompoen of een potje 100 procent notenpasta. Dit soort producten uit de supermarkt kunnen ervoor zorgen dat gezond eten haalbaar, realistisch en efficiënt wordt.
Ook interessant: Dit is de makkelijkse tip voor meer body positivity (+ 5 Instagram-accounts die je moet volgen)
Probeer dus niet te krampachtig nee te zeggen tegen pakjes en zakjes, maar benader ze kritisch. Het ene pakje is het andere niet, en sommigen zijn helemaal niet zo slecht voor ons als we zouden denken.
2. “Eet zo min mogelijk koolhydraten”
Koolhydraten schrappen uit je dieet is een veel voorkomende strategie om gewicht te verliezen. Daarmee zeggen we niet dat dat de beste manier is, en al helemaal niet dat koolhydraten schrappen gezond voor je is. Koolhydraten zijn namelijk belangrijke brandstof voor ons lichaam; brandstof die we hard nodig hebben om goed te kunnen presteren.
Er is dus helemaal niks mis met koolhydraten, zolang je het met mate consumeert. Voor een avondmaaltijd is de vuistregel van 50 procent groenten en 25 procent koolhydraten (aangevuld met 25 eiwitten) een goede.
3. “Eet niet teveel fruit met suiker”
Fervente tegenstanders van suikers beweren dat je fruit zoveel mogelijk zou moeten vermijden. Uiteraard klopt het dat fruit natuurlijke suikers bevat, maar bovenal bevat fruit ook een heleboel vezels en vitaminen waar je lichaam blij van wordt.
Tip: Deze 5 groenten en fruit geven je gezondheid direct een boost
Als je suiker eet (en geloof ons: ook dit heeft ons lichaam nodig), is fruit dus een ontzettend verstandige keuze. Probeer zoveel mogelijk fruit uit seizoen te kopen en probeer af te wisselen in de verschillende soorten fruit die je eet. Twee stuks fruit per dag is meer dan voldoende.
4. “Eet nooit vanuit je emoties”
Mensen die beweren dat ze emotionele eters zijn, zeggen dit meestal met een milde vorm van schaamte, alsof dat niet goed voor ze is. Eten om emotioneel comfort te vinden, staat in een negatief daglicht en wordt vaak als probleem beschouwd.
Toch is de oplossing tot een gezonde levensstijl niet om ‘troostvoeding’ volledig te schrappen. Een deel van een gezonde relatie tot eten zit namelijk in de acceptatie dat een emotionele eetbui zich af en toe voordoet.
Lees ook: Zo werkt emotie-eten in quarantaine-tijd (de psychologie achter je eetgedrag)
Daarmee promoten we voor alle duidelijkheid geen binge eating, maar wat is er mis met een paar bolletjes Ben & Jerry’s na een baaldag? Je eigen geluksmomenten creëren – al dan niet met behulp van lekker eten – is belangrijker dan ooit. Maar, wel met mate natuurlijk.
5. “Kies altijd voor volkoren”
Volkorencrackers, volkorenpasta, volkorenbrood,… Dit soort producten worden gezien als de heilige graal tot gezond eten. Het klopt natuurlijk dat volkorenproducten meer vezels en eiwitten bevatten dan de ‘witte’ tegenhangers, maar is gewone pasta of wit brood daarom per definitie slecht? Nee!
Als je dol bent op witte pasta, probeer dan manieren te zoeken om je maaltijd aan te vullen met gezonde voedingsstoffen. Zo kun je ontzettend lekkere pastasauzen boordevol groenten maken, wat in combinatie met witte pasta zorgt voor een voedzame maaltijd.
Ook interessant: Deze voeding kan zorgen voor een beter geheugen en meer focus
De vuistregel is hier ook weer om niet te krampachtig vast te houden aan regeltjes die je worden voorgeschreven. Jezelf toestaan om ook zogenaamde ‘cheat’ producten te consumeren (voor alle duidelijkheid: dit is geen term die we toejuichen), is een belangrijk onderdeel van een gezond eetpatroon. Gezond eten is bovenal een kwestie van gezond verstand.
Eet voldoende groenten en fruit, varieer (eat the rainbow!), overdrijf niet met de grootte van je porties en sta jezelf af en toe toe om mindful te genieten van koekjes, chips of chocola. En bovenal: beleef plezier aan eten, want wat is er leuker dan genieten van een bordje lekkers? Juist ja.
Meer over voeding?
- Met deze inzichten krijg je wél grip op je snackgedrag (een holistisch voedingsdeskundige tipt)
- Deze voeding bevat de meeste microplastics (plus alternatieven)
- Hoe stress ervoor zorgt dat je minder voedingsstoffen opneemt