Eet deze bonen en verlaag je bloeddruk (en nog meer voordelen)
Bonen zijn ontzettend voedzaam: ze zijn rijk aan eiwitten en vezels, maar laag in calorieën. En ze zijn ook nog eens goedkoop en makkelijk te bereiden. Genoeg redenen om meer bonen te eten dus.
We zetten de 6 gezondste voor je op een rij.
6 gezonde bonen en hun voordelen
1. Rode kidneybonen
Rode kidneybonen bevatten meer antioxidanten en omega-3 vetzuren dan alle andere bonen. En het goede nieuws: deze omega 3 vetzuren zijn gelinkt aan betere cognitieve uitkomsten bij ouderen.
Daarnaast zijn kidneybonen hoog in thiamine, een voedingsstof die beschermend kan zijn tegen Alzheimer.
2. Witte bonen
Witte bonen hebben het hoogste kaliumgehalte van alle bonen (307 mg van 100 gram). En dat is goed voor ons hart.
Ook interessant: Deze 5 groenten en fruit geven je gezondheid direct een boost
Onderzoek gepubliceerd in de Journal of Human Hypertension toont aan dat een dieet dat hoog in kalium is helpt met het verlagen van de bloeddruk.
3. Linzen
Vrouwen die regelmatig linzen eten hebben een lagere kans op het ontwikkelen van borstkanker, zegt een studie gepubliceerd in de International Journal of Cancer.
Andere studies laten zien dat linzen kunnen beschermen tegen prostaatkanker en dikke darmkanker.
4. Kikkererwten
Krijg je te veel suiker binnen? Dan is het goed om af en toe kikkererwten te eten. Ze zijn hoog in vezels, waardoor de bloedsuikerspiegel stabiliseert en het risico op diabetes 2 lager wordt.
Tip: Het lekkerste recept voor klassieke hummus (+ waarom het zo gezond is)
Weet je niet goed wat je ermee moet maken? Voeg ze toe aan een salade, soep, of maak er een lekkere humus van.
5. Zwarte bonen (goed voor de hersenen)
Zwarte bonen zitten vol vitamines, mineralen en antioxidanten. Ze bevatten anthocyanen, een groep antioxidanten waarvan is aangetoond dat ze de hersenfunctie verbeteren.
Ook zorgen zwarte bonen ervoor dat de bloedsuikerspiegel op een gezond niveau blijft.
6. Sojabonen (goed voor de spieren)
Eiwitten zijn een belangrijk onderdeel van ons voedingspatroon: het levert calorieën en aminozuren. Van de 22 aminozuren kan het lichaam er 13 zelf maken.
De andere 9 (de zogenaamde essentiële aminozuren) moet je via eten binnenkrijgen. Sojabonen (technisch een groenten) bevatten al deze 9 essentiële aminozuren.
Dit maakt ze voortreffelijke spierversterkers en dus een goede vervanger voor vlees.
Meer over voeding?
- 7 plantaardige alternatieven voor koemelk (en de pros en cons)
- Deze voeding bevat de meeste microplastics (plus alternatieven)
- Gezond blijven? Deze voedingssupplementen zijn extra handig in de winter