Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Welzijn 29 aug 2024
Leestijd: 5 minuten

Column Annemarie: ‘Ik dacht dat ik gezond at’

Annemarie Hartsuiker – hoofdredacteur van BEDROCK – besloot na een vakantie waarbij ze de teugels iets te veel heeft laten vieren, zichzelf te committen aan de uitdaging: DAG NUL. Heftig wel. Want DAG NUL, de doe-het-zelf variant van DAG ÉÉN, vereist veel discipline en doorzettingsvermogen. Je volgt een strikt voedingsplan, sport dagelijks en laat alcohol staan. Vandaag deelt Annemarie hoe het menu haar bevalt.

DAG ÉÉN is een bekende en door veel BN’ers gevolgde methode om in zes weken een afgetraind lichaam te krijgen. Bij DAG ÉÉN krijg je dagelijks begeleiding, DAG NUL doe je zelf met behulp van een App, het boek en de community. Annemarie doet dag NUL waarbij je eigenlijk precies hetzelfde eet als bij DAG ÉÉN.

Wat je eet bij DAG ÉÉN

Voeding is een belangrijk onderdeel als je kilo’s kwijt wil raken en strakker in je vel wil zitten. Ze zeggen ook wel dat het 70 procent van je resultaat is. Als jouw eetschema niet 100 procent in orde is, mag je niet verwachten dat het gaat lukken. Fair enough. Je bent wat je eet en niet alleen verandert je lijf als je op jouw voedingspatroon let, je voelt je ook fitter.

Voedingsplan

Hoeveel je kunt eten en welke voedingsstoffen je nodig hebt, verschilt per persoon. Het unieke aan DAG ÉÉN is het op maat gemaakte voedingsplan. Dit bereken je aan de hand van een DMR-formule in de app waarbij je jouw gegevens (gewicht, vetpercentage, leeftijd, lengte en levensstijl) én jouw persoonlijke doelen invult. Hoeveel wil je afvallen? Op welk tempo? Door wekelijks een herberekening van jouw DMR-formule te maken kun jij jouw lichaam voorzien van de optimale brandstof. Snel afvallen – crashen – wordt niet aangeraden en je mag ook niet minder dan 1100 kcal per dag eten.

FOOD app routine

Dan komt het: via de app weet je nu precies hoeveel macro’s jij nodig hebt. Dit wil zeggen de verhouding tussen calorieën, eiwitten, vetten en koolhydraten in balans moeten zijn. Dat bleek best een uitdaging!

De DAG ÉÉN challenge heeft mij geleerd dat ik bijvoorbeeld veel te weinig eiwitten, maar ruimschoots te veel aan vetten binnenkreeg. Ik ‘dacht’ dat ik gezond at, maar mijn dagelijkse portie cashewnoten die ik voor het avondeten snacktte, was eigenlijk helemaal niet zo gezond. Af en toe kan dat best, maar als je ze eet om de honger te stillen en het wordt routine, dan krijg je op dagelijkse basis veel vet binnen. Eiwitten bleek ik eigenlijk te weinig te eten. Ik eet relatief weinig vlees, vis, yoghurt of kwart en compenseerde dit ook niet bewust met meer kikkererwten of bonen om maar wat te noemen.

Intermittend fasting

Vooral omdat ik al een aantal jaar bewust bezig ben met Intermittent fasting, een vorm van afwisselend vasten, eet ik geen ontbijt. Dit is een goed moment om veel eiwitten binnen te krijgen in de vorm van magere kwark of Griekse yoghurt. Ook een proteïne-pannenkoek helpt om mijn eiwitten op peil te houden. De eetwindow van DAG ÉÉN bevindt zich tussen 11.00 en 19.00 waardoor je ook aan intermittend fasting doet. Je eet niet voor 11.00 en niet na 19.00. Je ontbijt dus wel, maar dan om 11.00.

Geen honger

Het voedingsschema van DAG ÉÉN is heel goed vol te houden. Je krijgt simpelweg genoeg voedingsstoffen binnen en daar gaat je lichaam heel lekker op. Wat ik persoonlijk lastig vind, is het laten staan van een wijntje of een borrel. Of de kaasplank. Zeker tijdens een korte culinaire mini-vakantie waar alles om eten draaide, heb ik even gefaald. Alleen realiseer ik me ook dat DAG ÉÉN eerder een levensstijl is dan een dieet en dat je je niet uit het veld moet laten slaan als je een keer iets minder streng bent geweest. Natuurlijk heeft dit direct impact op het resultaat, maar je kunt de draad weer oppakken en dan duurt het iets langer.

DAG ÉÉN gerechten

Verder zijn de gerechten echt mega lekker! Ik was zelfs verrast door de variatie en van wat je allemaal wél mag eten. Mijn favoriet zijn de DAG ÉÉN halve bloemkool meat pizza, de tuna lasagne (maak ik iedere week!) en de rendang. Ook de burrata gnocchi is snel gemaakt en goddelijk. Speciaal voor DAG ÉÉN heeft zelfs Ron Blaauw een aantal exclusieve gerechten gemaakt die je allemaal vindt in de foodapp, inclusief boodschappenlijst. Het wordt je dus ook nog makkelijk gemaakt! Ik lunch vaak met een volkoren wrap met ei, kipfilet of zalm en op het werk neem ik een salade of soep. Wat ontbijt betreft ben ik een gewoontediertje en wissel ik niet vaak af. Meestal eet ik magere yoghurt of kwark met blauwe bessen. Soms bak ik daar een appel of peer met honing en kaneel bij. In het weekend wil ik nog wel eens een pannenkoek maken.

Kortom, mijn nieuwe voedingspatroon bevalt prima en het is echt voor iedereen. Ik ben bijvoorbeeld helemaal geen fan van eiwitshakes, die worden wel veel aangeraden. Ik vind ze zoet en krijg ze bijna niet weggewerkt. Toch heb ik alternatieven gevonden om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Ook als je vegetariërs of vegan bent, zijn er manieren om jouw eetschema volgens plan te laten verlopen. In de community zitten veel mensen met hetzelfde doel en er worden onderling dan ook veel tips uitgewisseld. Zelfs ik, die dacht dat ik bewust en gezond bezig was, leer nog steeds nieuwe dingen!

Column Annemarie: ‘Vijf dagen trainen is pittig’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️