Duurzaam dilemma: hoe eerlijk en duurzaam zijn edelstenen?
Bij BEDROCK zijn wij fan van edelstenen, maar ook kritisch vanwege eerlijke handel en duurzaamheid. De meeste mensen die de energetische krachten van edelstenen koesteren, houden zich ook bezig met de natuur en een betere wereld. Nu steeds meer mensen waarde toekennen aan de bijzondere werking van edelstenen en kristallen, is het nodig om deze natuurschatten onder de loep te nemen.
Want hoe eerlijk en duurzaam zijn edelstenen eigenlijk? Als de handel van edelstenen veel leed veroorzaakt, is het baat het niet dan schaadt het niet principe van de baan. De Keuringsdienst van waarde spendeerde er zelfs een hele aflevering aan.
Groeiende markt edelstenen
De markt van edelstenen & kristallen is de laatste jaren enorm gestegen. Steeds meer mensen houden zich bezig met de natuur, spiritualiteit en bewust leven. Nu meer mensen waarde toekennen aan edelstenen, zien we ook bedrijven die hiervan willen profiteren vanuit winstbejag, met alle gevolgen van dien. Dit zorgt voor lage lonen, gevaarlijk werk, kinderarbeid of uitbuiting van het klimaat.
Edelstenen komen vaak uit armere landen
De meeste edelstenen, kristallen en mineralen komen oorspronkelijk uit relatief armere landen. Madagaskar of India bijvoorbeeld. Mensen in deze landen werken onder hele andere omstandigheden dan wij hier gewend en zijn daarom tot heel veel in staat om deze producten in de aarde te delven. Dit gaat soms ten koste van mens en milieu. Daarom is het belangrijk om te checken uit welke mijn de steen komt.
Als consument is dit lastig, maar je zou altijd kunnen checken of de verkoper transparant is over de bron van herkomst. Daar weten ze heus wel waar de stenen vandaan komen.
Duurzame edelstenen
Het delven van edelstenen is zwaar, soms onveilig en ongezond werk. Toch kan het ook op een eerlijkere manier. Wanneer de arbeiders veilig werken, goede hulpmiddelen hebben en een eerlijk loon krijgen bijvoorbeeld. Naast het betalen van eerlijke prijzen, zijn er ook initiatieven om de lokale bevolking te ondersteunen door maatschappelijke projecten.
In kleinere groeves is er meer overzicht en werken mensen redelijk veilig. Op deze plekken komt geld van de verkoop ook terecht bij de mensen die het werk doen. Daar tegenover staan natuurlijk nog genoeg schrijnende situaties en haalt India soms het nieuws met dodelijke mijn ongevallen. Vooral in illegale mica mijnen werken veel kinderen en vallen er veel doden.
Neppe edelstenen
Wij waren ons niet van bewust hoeveel neppe edelstenen er zijn. Soms heb je gewoon plastic of glas in handen… best zonde om deze een jaar lang onder je kussen te leggen. Of om iedere dag met een stuk plastic in je broekzak rond te sjouwen. Hele lichte edelstenen, of exemplaren die warm aanvoelen, zijn vaak nep. De prijs verklapt soms ook of je te maken hebt met een neppert.
Hoe erg je ook onderzoekt of jouw edelsteen van duurzame afkomst is, niemand kan je dit honderd procent garanderen. Samen kunnen we de markt van edelstenen wél verduurzamen door kritisch te blijven kijken. Zo is het ook mogelijk om tweedehands edelstenen op de kop te tikken. Je moet ook bereid zijn om een eerlijke prijs te betalen.