Wat je volgens een neuropsychiater kunt doen tegen eenzaamheid
Eenzaamheid is van alle leeftijden. Natuurlijk komt het meer voor bij de alleroudsten, maar de laatste jaren is het ook steeds meer een topic onder jongeren. Dit komt onder andere door social media en onze grote vrind Corona. Volgens de laatste cijfers voelt 1 op de 3 Nederlanders zich matig eenzaam, waarvan meer dan een miljoen sterk eenzaam.
Wat kunnen we daaraan doen? Op MinBodyGreen geeft neuropsychiater Dilip Jeste antwoord op deze vraag.
Wijsheid tegen eenzaamheid
Dilip heeft in zijn onderzoek ontdekt dat wijsheid kan helpen bij eenzaamheid. En dat is mooi, want wijsheid komt met de jaren. Dus als je deze jaren effectief gebruikt, word je als het goed is steeds minder eenzaam. Dingen als zelfreflectie, empathie, mededogen en spiritualiteit en kunnen volgens hem namelijk de eenzaamheid weren.
Hij deelt een aantal van zijn bevindingen over hoe je wijsheid kunt gebruiken om eenzaamheid te bestrijden. Overigens zijn al deze bevindingen gebaseerd op onderzoeken die zijn gepubliceerd in gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften.
1. Probeer de eenzaamheid te begrijpen
De eerste stap om je minder eenzaam te voelen, is erkennen dat je je eenzaam voelt en nadenken over waarom je je zo voelt. Dit vereist zelfreflectie en een eerlijke kijk op je gedrag, acties en de wereld om je heen. In welke situaties voel je je eenzaam? Aan de andere kant, welke dingen heb je gedaan om die situaties te verbeteren of helemaal te elimineren? Voordat we een probleem kunnen aanpakken, moeten we de oorsprong ervan begrijpen.
Bijzonder: Japan heeft een minister van eenzaamheid aangewezen
2. Weet dat empathie belangrijk is
Het is goed om te onthouden dat iedereen problemen en uitdagingen heeft. Als mensen onaardig of afstandelijk tegen je doen, kan dat een neveneffect zijn van hun eigen worstelingen en hoeft dat niet per se iets te maken te hebben met jou. Wat kun je doen om hun pijn te verzachten? Doe iets liefs voor hen, en het zal in vriendelijkheid worden terugbetaald. Dat is compassie.
3. Erken dat compassie multidimensionaal is
Van alle componenten van wijsheid heb ik opgemerkt dat pro-sociaal gedrag of compassie het beste werkt tegen eenzaamheid. Met andere woorden, het beoefenen van compassie kan chronische eenzaamheid helpen voorkomen en verminderen.
Het is belangrijk om in gedachten te houden dat er zijn twee soorten van compassie zijn: compassie voor anderen en compassie voor jezelf. Zelfcompassie is leren om niet te streng voor jezelf te zijn. We maken allemaal fouten. We leven en leren allemaal. Onthoud: eenzaamheid is geen falen van jou als mens.
4. Maak gebruik van je spirituele zelf
Spiritualiteit geen religie. Zelfs atheïsten kunnen spiritueel zijn. Voor Dilip betekent spiritualiteit een constante verbinding hebben met iets, dat voor anderen misschien abstract klinkt. Of je die entiteit nu ziel, bewustzijn, natuur of god noemt – het is er altijd. En je kunt de connectie ermee versterken door bijvoorbeeld meditatie of een activiteit zoals tai chi of yoga. Het zou zelfs kunnen door te communiceren met de natuur.
Bottom line
Er is geen pasklare oplossing om eenzaamheid af te weren of om er vanaf te komen. Het begint met een heldere inschatting van jezelf en de omstandigheden. En al het andere is een kwestie van vinden wat het beste werkt van jou. Vaak met de hulp van anderen.
Wees niet bang om alleen te zijn en blijf dingen doen. Zolang je dingen blijft doen, geen angst uitstraalt en een pro-actieve houding hebt, zullen er anderen naast je zijn.