Een vitamine b12 tekort door stress
Stress vreet aan je. En soms kun je dit wel erg letterlijk nemen! Stress zorgt ervoor dat we willen vluchten en dit zet lichamelijke processen in gang. Dit kost energie en er door een hoger verbruik van vitamine b12 kom je dit uiteindelijk tekort.
Behalve dat stress fysiek veel met je doet, vermindert het ook jouw eetlust. De inname van B12 wordt hierdoor minder, maar het verbruik neemt toe.
Alles over vitamine b12
Vitamine B12 tekort door stress
Vitamine B12 is een in water oplosbare vitamine en zeer belangrijk om goed te kunnen functioneren. Op thuisarts staat dat het nodig is voor ons bloed en de zenuwen. Het zorgt bijvoorbeeld voor de aanmaak van rode bloedcellen. Een tekort kan zelfs leiden tot bloedarmoede. Als je vermoedt dat je door stress kampt met een vitamine b12 tekort kun je maar beter actie ondernemen. Wanneer je veel alcohol drinkt om de rauwe randjes er van af te halen, is de kans op een tekort nog groter.
Waarom is vitamine b12 belangrijk?
Het lichaam heeft vitamine b12 nodig om deze dingen te maken:
- DNA: het is onmisbaar voor jouw DNA en in het DNA zit alle erfelijke informatie.
- Rode bloedcellen: b12 stimuleert de aanmaak van rode bloedcellen en deze transporteren zuurstof uit je longen via je bloed naar andere delen van je lichaam.
- Zenuwen: voor de aanleg en het functioneren van zenuwen is vitamine B12 is nodig.
Dit zijn de signalen van een vitamine b12 tekort
- Tintelingen in handen en voeten
- Minder gevoel in vingers en tenen
- Duizeligheid
- Veel zweten
- Hoofdpijn
- Je bent snel buiten adem
- Slechter evenwicht
- Je voelt je moe en zwak
- Bij inspanning, hijg je snel
- Bewegingen gaan minder precies
- Koude ledematen
- Je hart klopt sneller zonder verklaarbare reden
Zo zorg je voor een gezonde hoeveelheid vitamine b12
Vitamine b12 haal je vooral uit voeding, maar er zijn ook dingen die de opname juist stagneren. Volgens het voedingscentrum heeft een volwassen persoon 2,8 microgram b12 per dag nodig.
Een gevarieerd dieet
Vitamine b12 zit vooral in dierlijke producten zoals vlees, vis, zuivel en eieren en kaas. Als vegetariër of vegan is het belangrijk om naast plantaardig voedsel, bewust op zoek te gaan naar bronnen van vitamine b12. Zo bestaan er voedingssupplementen met b12. Vitamine b12 komt ook voor in melk- en zuivelvervangers, denk dan aan vleesvervangers en alternatieve dranken als soja- en havermelk.
Minder met alcohol
Door alcohol wordt vitamine b12 minder goed opgenomen waardoor er snel een tekort ontstaat.
Darm- en maagproblemen
Naast externe oorzaken, is het altijd belangrijk om te onderzoeken of het vitamine b12 tekort geen interne oorzaak heeft. Denk hierbij aan verminderde maagzuurproductie, een maagontsteking, een bacteriële disbalans in de darmen of problemen (of een operatie) aan de maag waardoor het niet meer goed kan worden opgenomen. Het is belangrijk om in dit geval altijd met een arts in gesprek te gaan. Als vitamine b12 niet goed wordt opgenomen door het lichaam, kun je een vitamine b12 injectie krijgen om het tekort aan te vullen. Dit kan alleen bij een arts.
Heb je het vermoeden dat je door stress minder eetlust hebt en eerder naar alcohol grijpt? Gun jezelf dan een gezondere levensstijl. Creëer routine door minstens drie maaltijden per dag te nuttigen die voedzaam zijn en vitamine b12 bevatten. Als een situatie van stress lang duurt, is het verstandig om deze met de huisarts te bespreken om een burn-out of erger te voorkomen. Trek op tijd aan de bel! Ander beland je in een vicieuze cirkel van stress, jezelf moe en uitgeput voelen, nog meer stress… dat wil je niet.
Lees ook waarom je vitamine D het hele jaar door wil slikken.