Eat green: 8 x eten waarmee je je ecologische voetafdruk verkleint
Wie zich ook maar een béétje interesseert in de klimaatproblematiek, weet dat voeding een cruciale rol speelt bij het verkleinen van je ecologische voetafdruk. Alleen: wát eet je dan precies? Begin bijvoorbeeld door vaker één van deze ingrediënten in je dieet te verwerken.
En nope, dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn.
Wat is je ecologische voetafdruk?
Volgens het Netwerk Bewust Verbruiken is je ecologische voetafdruk een getal dat aangeeft hoeveel oppervlakte van biologisch productieve grond en water er nodig is om jouw mate van consumptie in stand te kunnen houden én het afval dat je daarbij produceert, te kunnen verwerken.
De ecologische voetafdruk kan je dus per persoon uitrekenen, maar ook per land of per product.
Footprint calculator: je ecologische voetafdruk berekenen
Wil je weten wat jouw ecologische voetafdruk is? Het Wereld Natuur Fonds heeft een goede footprint calculator waarmee je jouw voetafdruk kan berekenen. Hoeveel werelden heb jij nodig om jouw leven te kunnen leiden?
Eten waarmee je je ecologische voetafdruk verkleint
Wat de uitkomst ook is, het is in ieder geval een goed idee om je ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Dat kan bijvoorbeeld met dit eten:
1. Fruit
Van fruit mag je heel veel consumeren, maar probeer het in de mate van het mogelijk vers, biologisch en lokaal te houden. Fruitsoorten als mango en papaya zijn bijvoorbeeld érg lekker, maar stiekem weten we dat Nederland niet het klimaat heeft om ze lokaal te kunnen kweken.
Deze 5 groente- en fruitschillen hoef je nooit meer weg te gooien
2. Groenten
Groenten zijn niet alleen goed voor je lichaam maar ook voor de aarde. Eet er zoveel van als je wil, maar probeer ook hier te gaan voor lokaal gekweekte groenten die in seizoen zijn.
3. Granen
Wil je je dieet aanvullen met koolhydraten? Granen als havermout, quinoa, bulgur, parelgerst en couscous zijn daarvoor milieuvriendelijke opties.
4. Peulvruchten
Linzen, kikkererwten, bonen, spliterwten,… Dit soort peulvruchten houden je ecologische voetafdruk beperkt en zijn bovendien een gezonde bron van eiwitten. Koop ze gerust in bulk, week ze zelf en en vries ze eventueel in, zo heb je altijd een voorraadje (en zelf geweekte peulvruchten zijn altijd lekkerder).
Hoe kan je een positieve voetafdruk op de aarde achterlaten?
6. Biologische tofu
Voor biologisch geproduceerde tofu is relatief weinig grond en water nodig. Supertip: ga voor de in Rotterdam geproduceerde tofu van Choi Kee, zodat je zeker weet dat de tofu ook nog eens lokaal geproduceerd is.
7. Tempeh
Ook tempeh is zo’n handige vleesvervanger waar je niet veel mee kunt misdoen. Tempeh is trouwens iets vaster van textuur dan tofu, waardoor veel mensen het lekkerder vinden. Maar zowel voor tempeh als voor tofu geldt dat je gewoon even moet weten hoe je ze moet klaarmaken.
Tempeh is het lekkerst in smaakvolle marinades, bijvoorbeeld een mix van sojasaus en sambal. Voor tofu hebben we een guide uitgewerkt: zo maak je tofu nou écht lekker.
8. Noten
Tot slot zijn noten een handige manier om gezonde vetten te implementeren in je dieet. Wij gebruiken het heel vaak als topping om vega gerechten meer crunch en textuur te geven. Kijk maar naar deze bloemkoolsteak met romescosaus en walnoten of deze gekarameliseerde courgettes met ricotta, munt en hazelnoten.
Pas dat principe gerust toe bij andere gerechten (zoals curry’s, salades of soepen). Je eten wordt er niet alleen lekkerder van, je ecologische voetafdruk zal er ook niet eens drastisch door gaan toenemen.
Duurzaam opvoeden voor dummies (hoe verklein je de ecologische voetafdruk van je kind)