Een stappenplan naar een meer eco-bewust leven
Meer bewust leven en onze planeet beschermen tegen vervuiling, klimaatverandering en hoe de mensheid de aarde aantast, willen we (bijna) allemaal wel. Maar ja, waar begin je in hemelsnaam? Eén van de eerste en beste dingen die je kunt veranderen is het eerlijk en kritisch kijken naar je dagelijks gewoonten. Waarschijnlijk draag je meer bij aan CO2-uitstoot dan je in de gaten hebt. Dat kan beter en daarom delen we dit 8-stappenplan naar een meer eco-bewust leven.
Onderschat de kracht en het sneeuwbaleffect van het veranderen van jouw levensstijl niet. Zie het als een kleine stap in een groter geheel.
Eco-bewust leven in 8 stappen
Eco-bewust leven kan op heel veel vlakken. Met deze stappen kun je alvast beginnen:
1. Voorkom voedselverspilling
Van al het eten dat jaarlijks geproduceerd wordt, belandt maar liefst eenderde (!) in de prullenbak. En dan te bedenken dat het produceren en transporteren van voeding gepaard gaat met heel veel CO2-uitstoot. De vlees- en zuivelindustrie is zelfs de meest vervuilende industrie ter wereld.
Must read: 7 feitjes over voedselverspilling die je nog niet kende
En dan eten weggooien? Dat kan dus echt niet meer. Koop daarom de juiste hoeveelheden in, kook met wat je nog over hebt en bewaar restjes van het avondeten als lunch voor de volgende dag. Dat scheelt nog geld ook.
Wil je een echte uitdaging aangaan? Kijk dan eens of je je keukenkastjes kan leegmaken de komende periode, tipt oprichtster van Zero Waste Nederland, Elisah Pals, aan Bedrock.
Inspiratie? Vegan én no waste koken? Steel de show met deze Pink Plantbased Pancakes
2. Skip wegwerpplastic
Zo’n 50 procent van het plastic dat in de oceaan rondzwerft (ook wel de plastic soep genoemd), is gemaakt om slechts één keer te gebruiken. Plastic kán een goed materiaal zijn, het is immers ontzettend stevig en gaat lang mee, maar we hebben er al meer dan genoeg van in de wereld.
Wegwerptasjes, bekers, flesjes, bakjes en bestek zijn daarom funest voor het milieu: ze vergaan niet (of nou ja dat duurt jáááren), worden nu eenmaal niet goed gescheiden en het verwerken tot een nieuw product kost veel energie. Daarnaast zijn de producten die het wegwerpplastic uiteindelijk worden, van lagere kwaliteit.
Ook lezen: Met deze 10 producten gebruik je minder wegwerpplastic
Een beter alternatief? Skip wegwerpplastic en zorg dat je zelf een tasje mee hebt naar de (super)markt, een goede waterfles hebt en bijvoorbeeld bamboebestek hebt als je gaat picknicken in het park of op het strand.
Ga je naar een bulkwinkel, dan kan je zelfs je eigen weckpotten meenemen en deze vullen. Hetzelfde geldt wanneer je een koffie to go haalt: neem je eigen BYO beker mee, dan zorg je dat je minder wegwerpproducten hoeft te gebruiken. Tip: stop ‘m altijd in je tas, dan kan je ‘m ook niet vergeten.
3. Go plant based
Uit onderzoek blijkt dat uit alle verschillende soorten vlees, een stuk rundvlees zorgt voor de meeste CO2-uitstoot. Dat komt onder andere omdat een koe veel water en voer nodig heeft en veel landbouwgrond in gebruik neemt. Tel daar de transportkosten bij op en je heb het minst eco-vriendelijk stukje vlees op je bord.
Ook lezen: Ben je net vegan? 7 belangrijke tips voor beginners
Hoewel varkensvlees, eieren en gevogelte een kleinere impact hebben op het milieu, ga je met een plant based dieet nog een stapje verder.
Een vegen dieet (of ik elk geval een deels vegan dieet) is misschien wel één van de makkelijkste en meest effectieve manieren om je voetafdruk op de aarde te verlagen!
Hier wat heerlijke plant based inspiratie:
- Vegan Vrijdag: bloemkoolsoep met een Aziatische tintje
- Vegan ravioli met kaas-walnotenvulling, paddenstoelen en groene kruidenbotersaus
- Vegan Vrijdag: winterse salade met aardpeer, boerenkool en granaatappel
4. Laat de auto staan
Nu zijn we in Nederland sowieso wel gewend om veel te fietsen, maar toch pakken we nog steeds vaak de auto om naar werk te gaan bijvoorbeeld. We hoeven je vast niet te vertellen hoe vervuilend auto’s zijn, helemaal als je ‘m vaak gebruikt.
Pak de fiets, wandel of neem het openbaar vervoer, dat zijn alternatieven met een veel kleine CO2-uitstoot. Pak je toch de auto? Zorg dan dat je carpoolt met anderen.
5. Ga voor tweedehands
Minder nieuwe spullen en kleding kopen en deze hergebruiken, zijn twee hele effectieve manieren om je ecologische voetafdruk te verkleinen. In de consumptiemaatschappij waarin we leven, willen we namelijk altijd meer, meer, meer.
Nieuwe gadgets, meer kleding en nieuwe spullen. We krijgen door reclame en marketing het gevoel dat we deze dingen allemaal nodig hebben. Dat valt waarschijnlijk best mee. Heb je dan toch kleding of spullen ‘nodig’, ga dan liever voor tweedehands.
Vind je vast ook interessant: 5 must-know tips voor het online kopen van tweedehands meubels
De productie van nieuwe spullen en kleding (en dan met name fast fashion) gaat gepaard met veel CO2-uitstoot. De kleding-industrie is dan ook de op een-na-meest-vervuilende industrie ter wereld. Dus: go vintage! Daarmee scoor je unieke items die vaak ook nog eens van betere kwaliteit zijn.
Must read: Elke week een nieuwe outfit? Dit is de (verborgen) impact van kleding op het milieu
6. Doe duurzame aankopen
Wanneer je in het proces zit van iets nieuws kopen, onderzoek dan of je het ook van een duurzaam merk kan kopen. Je kan het zo gek niet bedenken of er bestaat wel een duurzame variant van. Het vergt alleen iets meer speurwerk. Gelukkig zijn er tegenwoordig hele handige zoekmachines, waaronder die van Masters & Crafters of SCOON.
Er zijn steeds meer bedrijven die handelen vanuit duurzaamheid en zorgen voor de beste, duurzaam verkregen materialen die op een eerlijke manier zijn geproduceerd. Daarnaast gaan items van kwaliteit natuurlijk ook langer mee. Win-win dus!
7. Composteer
Veel mensen wíllen wel afval scheiden, maar weten simpelweg niet hoe. De regels in Nederland voor het afscheiden verschillen per gemeente en veranderen de hele tijd. Dat maakt het er niet makkelijker op als je bijvoorbeeld verhuist.
Neem daarom het heft in eigen handen en composteer in elk geval je GFT-afval zelf. Maak in je tuin een kleine composteerhoop waar je al je groene afval kwijt kan. Geen ruimte? Maak of koop een wormenhotel (aanrader!) en zie je groene afval binnen no time veranderen in vruchtbare aarde die je weer aan je planten kan geven.
8. Ga bewust om met water
Water is een natuurlijke bron die we voor lief nemen. Het gemiddelde waterverbruik per persoon in Nederland is 52.000 liter (52 m³) per jaar. En dat is best veel.
Zuiniger aan doen met water kan prima. Laat de kraan bijvoorbeeld niet open staan als je je tandenpoetst of je handen wast en elke dag 30 minuten douchen hoeft heus niet. Maar ook de vaatwasser en wasmachine aanzetten voor maar een kleine lading is zonde. Wacht liever tot de lading vol is.
Meer bewustzijn creëren, is een hele goede eerste stap. Maar het gaat natuurlijk niet ineens de hele klimaatverandering tegen. Daarvoor zou je grotere stappen kunnen ondernemen, zoals het stemmen op een partij die klimaatverandering hoog in het vaandel heeft staan of er je baan van maken bijvoorbeeld.
Maar onderschat dus ook zeker de impact van je eigen levensstijl niet, wie weet wie er nog meer mee inspireert!
Tips om duurzamer te leven:
- Wanneer is iets écht duurzaam en wanneer gaat het om greenwashing?
- Ben je net vegan? 7 belangrijke tips voor beginners
- Kunnen we volledig klimaatneutraal leven (en hoe ziet dat eruit)?