Échte voeding, wat is dat eigenlijk?
We willen allemaal gezond eten, maar tegenwoordig heeft iedereen weer een andere mening over dé perfecte manier om je maaltijden in te richten. Naast paleo, keto, vegan en ‘gewoon goed doen wat goed voelt voor jou’ is een veelgehoord advies: eet het liefst zoveel mogelijk ‘echte voeding’.
Maar wat is echte voeding dan precies? Waarom is het zo belangrijk en hoe kan je ervoor zorgen dat je er meer van eet?
Goede gezondheid en hoge levenskwaliteit
Echte voeding is pure voeding met één ingrediënt. Het is grotendeels onbewerkt, vrij van chemische toevoegingen en rijk aan voedingsstoffen. In essentie is het voeding die duizenden jaren geleden door mensen exclusief gegeten werd. Vanaf het moment dat kant-en-klare voeding aan populariteit won in de 20e eeuw maakt het voor veel mensen een groot deel uit van het voedingspatroon.
Hoewel bewerkte voeding in sommige opzichten gunstig kan zijn, valt nauwelijks te beweren dat het ons gezonder of gelukkiger heeft gemaakt. Het volgen van een voedingspatroon gebaseerd op echte voeding kan een van de belangrijkste dingen zijn om een goede gezondheid en hoge levenskwaliteit te behouden.
Welk voedsel is echt écht?
Onder echte voeding verstaan we volledig natuurlijk voedsel, zoals fruit, groenten, peulvruchten, vlees, vis en ei. Dingen als kant-en-klare producten en voorgekookte voedingsmiddelen vallen er dus niet onder. Wat wél kan is dat de voeding op een gezonde manier is bewerkt, bijvoorbeeld gepeld, gesneden of bevroren. Daardoor behouden ze namelijk hun eigenschappen.
Voedsel is ‘niet meer echt’ als het wordt bewerkt, omdat tijdens het productieproces voedingsstoffen verloren gaan. Tegelijkertijd worden er vaak schadelijke ingrediënten toegevoegd. In de meeste gevallen lijkt het misschien alsof er niks met ons gebeurt, maar het kan – zeker op de lange termijn – negatieve gevolgen hebben voor ons lichaam.
Gezond ouder worden? Dan wil je deze voeding eten, aldus de wetenschap
Tips om échter te eten
Deze tips helpen je om echter, ofwel puurder te eten:
- Houd het eenvoudig. Je hoeft niet per se superfoods of ingewikkelde recepten te bereiden om echte voeding te eten.
- Begin de dag met een smoothie van groente en fruit. Dan heb je je eerste portie vitaminen en mineralen alvast binnen.
- Eet ook eens een paprika of tomaat uit het vuistje, zoals je een appel eet.
- Bereid elke ochtend groentesnacks voor (komkommer, kerstomaatjes, wortel) voor in een bakje om mee te nemen.
- Als je buiten de deur eet, kies dan voor het gerecht dat de meeste groenten bevat.
- Haal eventueel groenten uit pot, blik en diepvries in huis, als dat het voor jou gemakkelijker maakt.
- Drink vooral water, thee en koffie (zonder suiker).
- Eet elke dag een handjevol ongezouten en ongebrande noten.
- Maak sauzen en soepen zelf. Met ui, knoflook en verse kruiden maak je alles lekker.
- Koop voorgesneden producten als je geen zin/tijd hebt om alle groente en fruit zelf te snijden.
- Doe om de 2 a 3 dagen boodschappen, in plaats van in 1 x alle boodschappen voor de week. Zo heb je de hele week door verse producten in huis.
Luister ook: Bedrock Talks: de nieuwe podcast over voedingstrends en voeding als medicijn staat nú online