Earthship building is duurzaam én hot: maar wat is het eigenlijk?
Het klinkt bijna als iets buitenaards, een earthship. Maar zo’n aardehuis is the next best thing op het gebied van wonen. Deze natuurlijke gebouwen zien er niet alleen sprookjesachtig uit maar ze zijn ook nog eens bijzonder goed voor het milieu.
Geloof ons, na het lezen van dit artikel, wil jij ook in een earthship wonen.
Wat is een earthship?
Een earthship is een gebouw dat is gemaakt van afgedankte of natuurlijke materialen en wat overwegend in eigen water en energiebehoeften kan voorzien. Dit concept is bedacht door Michael Reynolds. Hij is een Amerikaanse architect die op radicale wijze hergebruikt materiaal ging gebruiken.
Hij vond dat moderne architectuur zich alleen bezig hield met onbelangrijke zaken. Omdat de aarde in verval is, wilde hij hier juist iets tegen doen. In de jaren ’70 van de twintigste eeuw is hij dan ook earthships gaan bouwen van afval. Daarmee is hij de grondlegger van duurzame architectuur. Hoe tof?
Duurzaam wonen: een stappenplan voor een groene woning (en tuin)
In 1972 heeft hij Thumb House gebouwd, een huis van bakstenen en geassembleerde blikjes. Dit werd de basis voor de earthships van nu. Later werd Michael super populair na de documentaire Garbage Warrior in 2007.
Hoe ziet een earthship eruit?
Een earthship wordt zo gebouwd dat het samenwerkt met de omgeving. De achterwand van zo’n gebouw wordt gemaakt van gebruikte tractor- en autobanden die vol aarde en zand worden gestopt, dit in plaats van bakstenen dus. Normaal worden er duizenden banden per jaar weggegooid of verbrand, met het bouwen van earthships worden ze gerecycled.
Daarnaast wijst de opening van een earthship naar de zon, zodat ook in koude maanden het gebouw het maximum aan zonlicht vangt. Een goede oplossing voor die hoge energierekening. De voorgevel zorgt voor het ideale klimaat waardoor planten het afvalwater kunnen zuiveren.
De muren worden veelal gemaakt van gerecyclede blikjes of flessen als bouwstenen. Hierdoor kunnen de meest mooie en kunstzinnige creaties gemaakt worden. Zo’n energieonafhankelijk gebouw waarbij zelfs afvalwater gerecycled kan worden naar drinkwater, wordt ook wel een autonoom gebouw genoemd.
Kan je een earthship bouwen in Nederland?
In 2009 is het eerste aardehuis in Nederland gebouwd, in Zwolle. Dit werd echter geen woonhuis maar een theeschenkerij. Voor de bouw hiervan zijn zo’n 7000 lege wijn- en bierflessen gebruikt, 6000 blikjes en 1000 autobanden. Helaas is dit theehuis in 2018 gesloten.
https://www.bedrock.nl/ver-weg-natuur-films/
In Olst vind je nog wel een ecologisch dorp met 24 earthships, allemaal geïnspireerd op Reynold’s autonome gebouwen. Ze maken deel uit van een gemeenschap waardoor de mensen die daar wonen, een nog groter verschil kunnen maken. Samen runnen ze een moestuin, wordt er een voedselbos aangelegd en worden spullen en kleding hergebruikt.
Meer weten? Bekijk de super interessante TedX Talk van Michael Reynolds.