Earth Overshoot Day: onze ecologische voetafdruk was nog nooit zo groot
Het moment is daar: we zijn door de grondstoffen heen die we voor dit jaar nodig hebben. Oftewel: de aarde is op. We noemen die dag Earth Overshoot Day. Deze dag viel dit jaar op 1 augustus en het meest confronterende is: deze dag is nog nooit zo vroeg geweest (en komt elk jaar alleen maar eerder).
Al sinds 1970 kan de aarde onze ecologische voetafdruk niet meer aan. Earth Overshoot Day viel toen op 29 december.
Wat is Earth Overshoot Day
Earth Overshoot Day is de dag waarop we de aarde hebben opgebruikt. Dat betekent dat we alle grondstoffen die we jaarlijks nodig hebben, hebben verbruikt. In een artikel van NOS op 3 legt Joop de Kraker, hoogleraar Sustainability Assessment aan de Universiteit van Maastricht, uit dat we twee keer zoveel gebruiken in een jaar als de aarde kan opbrengen in vormen van voedsel en hout.
Onderstaande video van NOSop3 legt in het kort uit waar dit door komt, maar ook wat de (vervelende) gevolgen hiervan zijn:
Shocking: wereldwijd hebben we 1,7 aardes nodig om te blijven leven zoals we nu doen. Als iedereen zou leven als de gemiddelde Nederlander, hebben we zelfs 3,5 aarde nodig. Just saying…
Wat is je ecologische voetafdruk
Volgens het Netwerk Bewust Verbruiken is je ecologische voetafdruk een getal dat aangeeft hoeveel oppervlakte van biologisch productieve grond en water er nodig is om jouw mate van consumptie in stand te kunnen houden én het afval dat je daarbij produceert, te kunnen verwerken. De ecologische voetafdruk kan je dus per persoon uitrekenen, maar ook per land of per product.
Footprint calculator: je ecologische voetafdruk berekenen
Wil je weten wat jouw ecologische voetafdruk is? Het Wereld Natuur Fonds heeft een goede footprint calculator waarmee je jouw voetafdruk kan berekenen. Hoeveel aardes heb jij nodig om jouw leven te kunnen leiden?
Jouw footprint verkleinen?
Je kan zelf allerlei dingen in het dagelijks leven toepassen om jouw voetafdruk te verkleinen. Wij hebben 15 manieren op een rij gezet om je plastic footprint te bepreken. Ook leven in een Tiny House helpt hierbij. Ook inspirerend: dit artikel over een Amsterdamse familie die op zoek ging naar hoe we allemaal ‘earth keepers’ kunnen worden.
Wekelijks op de hoogte blijven van tips, nieuws en tricks over een bewuste levensstijl? Meld je aan voor de Bedrock Weekly!