Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Betere wereld 22 apr 2023
Leestijd: 4 minuten

Dit wil ik in het kader van Earth Day echt nóóit meer doen

Natuurlijk leef ik bewust. Niet alleen op Earth Day.  En daarbij vink ik heus niet alle hokjes af op het gebied van een duurzaam leven. Natuurlijk zijn er dingen die ik beter kan doen, maar koud douchen? Nah. Niks voor mij… vegan eten? Dat was geen succes want mijn lichaam vroeg om af en toe een stukje vis of vlees. Bewust en duurzaam leven met oog voor de wereld om je heen zit hem in veel dingen en begint bij bewustwording. Daarom sta ik deze Earth Day stil bij alle dingen die ik doe en die impact hebben op het milieu. Dit jaar wil ik veel minder consumeren en het verlangen naar nieuwe spullen temperen.

Eerlijk is eerlijk: ik houd van mooie spullen. Of het nu gaat om servies, een paar hoge hakken of een nieuw parfum. Het maakt mij blij en daardoor bestempel ik mezelf als een tikkeltje materialistisch.

Bewustwording op Earth Day

Deze koopdrift heeft ervoor gezorgd dat mijn kasten uitpuilen en ik spullen weggooi omdat ik niet meer weet wat ik hiermee aan moet. Daarom wil ik afscheid nemen van mijn wispelturigheid en verspilling. Want ik kan wel zeggen dat ik al jarenlang aan een duurzame garderobe bouw, feitelijk hangt er een hoop kleding tussen die ik niet kan bestempelen als investment pieces. En van zes verschillende serviezen eet ik ook niet iedere avond.

Kopen, kopen, kopen

Het investeren in nieuwe spullen blijft een ding. Als ik iets zie, wil ik het hebben en anders blijf ik ontevreden. Een gevoel van onrust bekruipt me en het ‘nieuwe item’ blijft in mijn hoofd zitten. Ik denk dat dit voor veel mensen herkenbaar is. De een verdrinkt in de boeken en de ander schaft misschien shampoo voor een jaar aan. Want écht minder kopen, dat is voor veel mensen een ding.

De kracht van goedpraten

Nieuwe spullen aanschaffen is niet duurzaam. Punt. Niet elke aankoop is handig. Niet elke aankoop is goed doordacht. Niet elke aankoop voegt daadwerkelijk iets toe aan ons bestaan. Nu heb ik er een handje van om die nieuwe tas, een jurkje of weer een andere lampenkap goed te praten. Ik weet dat ik het niet nodig heb, maar ik koop het toch…

De emotie neemt een loopje met mijn verstand. Want ik ben trots dat ik een tweedehands designerjurk heb kunnen scoren! Dat is toch niet nieuw? Tweedehands is duurzaam toch? Het was echt een koopje en zonde om te laten hangen! Zo probeer ik rationeel goed te praten wat ik emotioneel heb gedaan. Alleen in the end heb ik het nog steeds niet nodig en is er toch een fors bedrag uit mijn portemonnee gevlogen.

Koopdrang in bedwang

Dat goedpraten zit hem ook in details. Ik vermijd fast fashion, maar vind het vervolgens heel normaal om een smak geld uit te geven aan veel te dure schoenen die handgemaakt zijn in Italië. Zogenaamd omdat het echte ambacht is, met gebruik van de beste duurzame materialen en ook al lopen ze voor geen meter, ik vind het toch een investering.

Earth Day doet me beseffen dat dit eigenlijk niet zo is en ik vraag mezelf dan ook oprecht af of ik de schoenen wil omdat ze jaren meegaan, of omdat ik aan anderen wil laten zien: kijk ik heb stijl. Eerlijk gezegd kom je dan toch uit bij het tweede antwoord en als je dan verder kijkt, is het kopen van nieuwe schoenen een ego kwestie. We kopen onszelf een identiteit.

Het idee dat die handgemaakte schoenen aan mijn voeten zitten, verhoogt mijn hartslag en bloeddruk. Daarom werkt kopen verslavend: ik wil meer van dat opwindende gevoel, en zo gauw de nieuwigheid van het bezit af is, begint het riedeltje van voor af aan.

Consuminderen

Om minder te kopen moet je écht kritisch worden naar jezelf en het idee dat een nieuwe aanschaf je gelukkiger maakt aan de kant zetten. Je koopt namelijk geen bewondering, intelligentie, gezondheid of schoonheid.

Door mooie (en ook tweedehands!) spullen te kopen, proberen we het gat te dichten tussen ‘wie we zijn’ en ons ‘ideale plaatje’. Innerlijke leegte wordt opgevuld met materiële zaken om bijvoorbeeld ‘spirituele leegheid’ te vervullen. Eigenlijk kopen we allemaal spullen die niet nodig zijn en die belanden vervolgens bij het vuil.

Op Earth Day staan we stil bij de kleine dingen die we kunnen veranderen om onze footprint gezamelijk te verminderen. Stel dat ik een klein percentage van het geld dat nu besteed wordt aan onzin, besteed aan een mooi doel? Dat is een mooi doel. Ook wil ik het gesprek openbreken over wat we kunnen doen! Elkaar inspireren en tips uitwisselen hoe we de natuur weer mooier maken.

Wandelend boodschappen doen, zero-waste nastreven en minder vaak met het vliegtuig op vakantie zijn andere mooie voorbeelden van manieren waarop je iets kunt doen voor de wereld.

 

Ik verbleef tien dagen in een stilte retreat: ‘Huilend vroeg ik om een taxi’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️