Waarom je vanaf nu je e-waste (oude elektrische apparaten) wilt recyclen
Ieder jaar de nieuwste telefoon en als je stofzuiger stuk is, vervang je deze voor een nieuw exemplaar. In het westen zijn we niet (meer) gewend om spullen te repareren, maar kopen we altijd de nieuwste snufjes. Dit zorgt ervoor dat per jaar ruim 100 miljoen kilo e-waste ingezameld wordt in Nederland.
Maar wat gebeurt er eigenlijk met al dat afval? Wij duiken in de bergen aan informatie over e-waste.
Wat is e-waste?
E-waste is elektronisch afval (electronic waste). Hiermee worden verouderde en kapotte elektronische apparaten bedoeld die worden weggegooid. Denk bijvoorbeeld aan apparaten met batterijen of met een stekker. In het Nederlanders wordt dit ook wel ‘Afgedankte Elektronische en Elektronische Apparatuur’ (AEEA) genoemd.
Over de hele wereld wordt er per jaar zo’n 40 miljoen ton aan elektronisch afval geproduceerd met eindeloze bergen aan laptops, koelkasten telefoons, en andere elektrische apparaten. Hoewel het ingezameld wordt, moet er natuurlijk wel wat mee gebeuren. En wat precies, is eigenlijk niet zo’n schone zaak.
Wat gebeurt er met e-waste?
Het West-Afrikaanse land Ghana is een belangrijk centrum voor e-waste. Hier wordt elektronisch afval geloosd. Vooral de hoofdstad Accra biedt een zee aan tweedehandswinkels waar je repair shops vindt. Hoewel dat hergebruik mooi is, staat Accra ook bekend als super vervuilde stortplaats van elektronisch afval.
Alle defecte spullen worden namelijk naar Agbogbloshie gebracht, een buitenwijk van de stad. Hier verzamelen mensen, maar vooral ook kinderen, koper, aluminium en andere materialen die geld opleveren. Vooral met methodes die enorm schadelijk zijn voor hun gezondheid en het milieu.
De zogenaamde ‘’e-wastejongens’’ verbranden bijvoorbeeld honderden kilo’s elektrische kabels om koper uit de producten te halen. Echter verdampt het vergif in de lucht en wordt het smog opgenomen in de grond. Daar worden groenten op verbouwd die vervolgens weer wordt verkocht op de markt.
Jaarlijks sterven er 28.000 Ghanezen vroegtijdig aan de effecten van luchtverontreiniging, die onder andere veroorzaakt wordt door het verbranden van afval.
Tips tegen e-waste
Hoewel veel e-waste via illegale handel wordt gedumpt in arme landen, en het dus de overheden zijn die er wat aan moeten doen, kan jij zelf ook een steentje bijdragen. Wij geven 4 tips:
1. Preventie e-waste
Natuurlijk is het voorkomen van e-waste het best. Een telefoon kan je makkelijk laten repareren bijvoorbeeld, of iets langer gebruiken. Andere huishoudelijke apparaten kan je ook makkelijk (laten) maken. Misschien is er namelijk een klein onderdeel van je stofzuiger of wasmachine kapot dat vervangen kan worden. Op Fixpart.nl staan bijna alle onderdelen die je nodig hebt. Het kost iets meer tijd maar dan heb je ook wat.
2. Hergebruik
Die oude telefoon of magnetron die je niet meer gebruikt kan je makkelijk aan vrienden of familie geven die er waarschijnlijk hartstikke blij mee zijn. Of je kan je oude apparaten op Marktplaats zetten. Beter iemand anders ermee blij maken dan het dumpen op de afvalberg.
3. Oud voor nieuw regeling
Als je een nieuw huishoudelijk apparaat koopt, dan is de winkel verplicht het oude apparaat terug te nemen. Dit wordt gefinancierd vanuit de verwijderingsbijdrage. Helaas zijn laptops en computers een uitzondering.
4. Milieustraat
Als je dan toch iets weggooit, zorg er dan dat je het inlevert bij de milieustraat. Zij zorgen ervoor dat het op de juiste plek terecht komt en waar het gerecycled kan worden. Vriezers en koelkasten bijvoorbeeld, bevatten het gevaarlijke CFK koelmiddel wat op een speciale manier afgevoerd moet worden. Het is dus belangrijk om het naar de juiste plek te brengen.
Meer weten over e-waste? Bekijk deze documentaire van ENDEVR.