Duurzaam dilemma: is een e-reader of een fysiek boek de beste optie
Er gaat voor boekenwurmen niets boven het gevoel van een nieuw boek, maar tegelijkertijd wint de e-reader aan praktische voordelen. Hou je als liefhebber van lezen ook het milieu in gedachten, dan vraag je je misschien af wat de duurzaamste optie is.
Verslind je het ene na het andere boek, dan is de kans groot dat je weleens een e-reader hebt overwogen. De apparaatjes zijn compact en licht en zorgen er bovendien voor dat je miljoenen boeken, waar ter wereld je ook bent, binnen handbereik hebt. Daar staat tegenover dat je dat heerlijke gevoel van een nieuw boek in handen niet meer zult ervaren. Beide opties hebben dus voordelen, maar wat is nou beter voor het milieu: een e-reader of boeken?
E-reader of boeken kopen? Dit is de beste optie
Of een e-reader duurzamer is dan fysieke boeken, heeft alles te maken met het aantal boeken dat je in een jaar leest. Uitgaande van cijfers van Milieu Centraal, zit de grens op 25 boeken per jaar. Daarbij wordt er rekening gehouden met een levensduur van vijf jaar, wat neerkomt op 125 boeken in totaal. Ben je over die grens heen, dan is elk digitaal boek dat je daarna leest dus beter voor het milieu dan een fysiek boek.
Duurzaamheidsexpert Babette Porcelijn plaatst wel een kanttekening bij die claim. Volgens haar gaat de duurzaamheidsfactor van de e-reader alleen op wanneer je het apparaat een lang leven geeft. Wat dat inhoudt? Minstens die bovenstaande vijf jaar, maar natuurlijk het liefst nog langer. Alleen dan weegt de CO2-uitstoot bij productie van de e-reader op tegen de milieu-impact van fysieke boeken.
Haal je dit aantal van 25 boeken per jaar niet, dan is het beter om de e-reader links te laten liggen en nieuwe boeken te kopen. Óf maak het fysieke boek ook duurzaam met een van onderstaande oplossingen.
Duurzaam lezen
Wil je wel duurzamere keuzes maken, maar ben je te gehecht aan fysieke boeken? Dan bestaan er gelukkig genoeg andere opties. Geen nieuwe boeken meer kopen is dan kort gezegd de oplossing. Wat wel nog kan? Het kopen van tweedehands boeken, het ruilen van boeken met vrienden of het nemen van een abonnement op de bieb.
Zo heb je toch dat fysieke boek in je handen, zonder een negatieve impact op het milieu achter te laten.
Overdenkers opgelet: sleep journaling is dé manier om snel en rustig in slaap te vallen