Wie duurzamer wil eten loopt tegen dilemma’s aan: sojamelk of havermelk?
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: wie duurzaam wil leven en vooral duurzamer wil eten, loopt ongetwijfeld tegen dilemma’s aan. Net als je dacht goed bezig te zijn om je lapje vlees te vervangen voor stukjes tofu, blijkt het regenwoud ervoor gekapt te worden. Hoe zit dat met vegan melk? Wat is duurzamer sojamelk of havermelk?
Vegan melk heb je inmiddels in alle soorten en maten. Zo heb je melk op basis van soja, haver en zelfs doperwten (!). Er komen steeds meer varianten bij en dat is niet gek, want plantaardige melk is niet alleen een ethische keuze, het is ook een betere keuze voor het klimaat. Maar wat is het verschil tussen de twee populairste plantaardige melksoorten?
Wat is duurzamer sojamelk of havermelk?
Eerder kon je al lezen waarom kaas en melk eigenlijk nooit ethisch verantwoord kunnen zijn. Dat heeft ondermeer te maken met dat kalfjes na de geboorte direct bij hun moeder worden weggehaald. Tel daar bij op dat de vee-industrie ook enorm vervuilend is, en het is logisch dat je nooit meer een pak koemelk aanraakt.
Wat is een duurzamere keuze: sojamelk of havermelk?
Sojamelk
Helaas blijkt het alternatief op koemelk ook niet altijd even onschuldig te zijn. Zo is soja ook niet altijd de oplossing, omdat het vaak gepaard gaat met ontbossing, erosie en woestijnverwoesting.
Slecht 6 procent van de wereldwijde sojaproductie wordt gebruikt voor producten als sojamelk, sojasaus, tofu en andere vleesvervangers. Van de gehele sojaproductie (334 miljoen ton) is 75 procent bestemd voor veevoer.
7 plantaardige alternatieven voor koemelk (en de pros en cons)
Daarbij komt dat de soja die bestemd is voor sojaproducten in de winkel (zoals vlees- of melkvervangers) meestal wél duurzaam geteeld is. Producenten van sojaproducten kiezen er vaak voor om soja uit Europa te gebruiken. Er dus een verschil tussen soja voor veevoer en soja als vlees- of melkvervanger.
Wat betreft sojamelk specifiek vindt er vrijwel geen ontbossing plaats, ook wordt er voor de verbouwing ervan relatief weinig water gebruikt, als we kijken naar andere plantaardige melksoorten. Qua uitstoot zit sojamelk wel weer hoger dan amandelmelk en havermelk.
Havermelk
Haver als product an sich blijkt een duurzamer product dan soja. Waarom? Voor haver is er geen ontbossing nodig, omdat het veelal wordt geteeld in gebieden zoals Noord-Amerika en het Verenigd Koninkrijk.
Dat scheelt ook in de CO2-uitstoot van de kilometers die de havermelk moet afleggen tot het bij de consument is. Voor het verbouwen van havermelk is verder relatief weinig land en water nodig. We hebben dus een winnaar!
Kortom
Uiteindelijk hangt de duurzame keuze vooral af van het product en de maker zelf. Hoe de havermelk of sojamelk is verbouwd, waar het heen wordt gebracht en hoe het wordt verwerkt. Producten uit Zuid-Amerika, zoals soja, hebben logischerwijs een grotere impact op de CO2-uitstoot dan een product dat komt uit Europa.
Kijk je naar wat nu echt de duurzaamste keuze is op het gebied van plantaardige melk, dan zijn sojamelk én havermelk in elk geval de twee duurzaamste keuzes die je kunt maken. Mits de soja duurzaam geproduceerd is en uit Europa komt.
Wist je dat in Nederland sinds kort ook ‘neder soja‘ wordt verbouwd? Zo wordt duurzamere keuzes maken steeds makkelijker. Go Holland!
Is soja nou goed of slecht voor je gezondheid en het milieu?