3 wasgewoonten die je binnen no time kan verduurzamen
Bij duurzaam leven denk je misschien in eerste instantie aan minder vliegen, minder vlees eten of natuurlijke producten gebruiken. Allemaal mogelijkheden, maar duurzaam leven kan je op nog veel meer vlakken doortrekken. Eigenlijk om de simpele (en verdrietige) reden dat bijna alles wat wij doen en gebruiken op een bepaalde manier vervuilend is. Maar niet getreurd want er zijn áltijd duurzame(re) alternatieven. Je moet ze alleen wél even weten! Zo ook voor het doen van de was, yup want ook dat is aardig vervuilend.
Al eerder schreven we over het gigantische onzichtbare gevaar van je kleding wassen. Hoe zit dat precies?
Wassen versus het klimaat
Het komt er kort gezegd op neer dat steeds wanneer we synthetische kleding wassen er kleine microdeeltjes plastic – ook wel microplastics genaamd – in het water van de wasmachine belanden. Dat lijkt nihil, maar toch is het goed voor 700.000 (!) microplastics per wasbeurt.
Dat water belandt uiteindelijk in onze oceanen. En zo wordt de bekende plastic soep steeds groter (wist je dat daarvan 50 procent wegwerpplastic is?). Van alle microplastics in de oceanen is 35 procent afkomstig van het wassen van textiel. Shocking, toch?
Luister ook: Een serieus én hoopvol gesprek over klimaatverandering met Jelmer Mommers in Bedrock Talks
Andere microplastics in zee komen onder andere voort uit onze niet-natuurlijke cosmetica (met deze app scan je of er microplastics in je cosmetica zitten). Maar het wordt erger: uit een onderzoek uit 2019 bleek zelfs dat we elke week 5 gram plastic binnenkrijgen (het equivalent van een creditcard), afkomstig van vervuiling in ons voedsel, drinkwater en zelfs in de lucht.
Dat is best deprimerend, maar als consument heb je gelukkig zelf de mogelijkheden om daar zo min mogelijk (of in elk geval minder) aan bij te dragen en een positievere impact te hebben om het klimaat. Wassen kán bijvoorbeeld een stuk duurzamer. Maar hoe?
Duurzaam wassen
In eerste instantie wil je het liefste natuurlijke en biologisch kleding dragen, bijvoorbeeld gemaakt van biologisch katoen of hennep. Maar daarmee ben je er nog niet; er zitten dan wellicht geen microplastics aan je kleding, de productie is nog steeds gepaard gegaan met CO2-uitstoot door de productie en het transport.
Het is in elk geval wél een stuk groener! En gelukkig kan je ook een wasbeurt binnen no time verduurzamen:
#1. Was simpelweg minder
De meest duurzame optie is om simpelweg minder vaak te wassen. Elke wasbeurt komen er hoe dan ook microplastics vrij, wordt er energie én een hoop water gebruikt. Dat is hoe wassen nu eenmaal werkt.
Leestip: Langer doen met kleren? Tips voor het repareren, vermaken en opknappen van kleding
Wil je duurzamer wassen? Dan is de meest effectieve manier om niet voor elk T-shirt een wasje te draaien. Wil je écht graag die ene broek aan alleen zit ‘ie onder de vlekken? Kies dan liever voor een handwas.
#2. Was kouder
Hoe warmer je wast, hoe beter je kleding schoon wordt, maar ook hoe sneller je kleding slijt en hoe meer energie de wasmachine verbruikt. Wil je minder vervuilend wassen, kies dan voor een kouder wasprogramma.
Lees ook: Nieuwe wasmachine kopen? In Zweden betalen ze je liever om de oude te repareren
Een recentelijk onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat als je je kleding kouder wast, het ook écht langer meegaat. Ze behouden hun kleur beter en er komen minder microvezels vrij. Bewaar je hete wasbeurt dus liever alleen voor je écht vieze kleding.
#3. Gebruik geen droger
Er is weinig zo slecht voor je kleding als het gebruik van een droger. Daarnaast heb je het ook heus niet nodig, want je kleding droogt even goed aan een rek! Daarnaast bespaart het een hoop energie, want een droger is niet bepaald zuinig.
En dan nog één tip van het huis: ken je de GuppyFriend waszak al? Deze vangt de microplastics op en kun je gewoon recyclen bij plastic en de zak zelf ook!
Deze washacks lijken misschien simpel, maar ze kunnen een enorme impact hebben op het klimaat en de planeet! Goed om te onthouden dus bij je volgende wasbeurt.
Meer tips om duurzamer te leven:
- Kunnen we volledig klimaatneutraal leven (en hoe ziet dat eruit)?
- 5 apps om je leven groener en duurzaam te maken
- Anderen coachen in duurzaamheid? Lisanne maakte er haar baan van