Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 13 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

Deze 5 duurzame tuiniermethodes laten de natuur het werk doen

Niets zo rustgevend als ploeteren en tuinieren in je eigen tuin. Een bezigheid die je in contact laat komen met de natuur, al woon je middenin de stad. Even geen to do-lijstjes, maar liefde stoppen in je eigen groene paradijs. Maar waar begin je? En hoe zorg je dat je tuin er een beetje duurzaam bij ligt? We delen een paar handige en vooral duurzame tuiniermethodes, zodat de natuur op een gegeven moment het werk vanzelf gaat doen!

Werken in de tuin is altijd een heerlijke bezigheid, maar nóg fijner is het als je ook echt weet wat je doet op een manier waardoor je je tuin ook beetje duurzaam maakt. Hoe werkt dat?

Duurzame tuiniermethodes

Ben de gelukkige eigenaar van een tuin, al is het maar een kleintje? Dan is het wel zo fijn als je weet hoe je van je tuin een duurzame plek maakt, waar biodiversiteit plaatsvindt, bijen en insecten graag komen en de natuur zélf het werk gaat doen.

Lees je daarom eens in in deze duurzame tuiniermethodes:

1. Werk mét de natuur en niet er tegen

De natuur heeft zijn eigen cycli. Wil je een duurzame tuin, dan wil je altijd met de natuurlijke cycli werken en er niet tegen. Regel nummer #1 is daarom; gebruik geen pesticiden, maar laat de natuur altijd zijn werk doen.

Dat is overigens ook één van de vuistregels bij permaculture. We schreven eerder al een simpele guide over hoe je dat kan toepassen in je eigen (moes)tuin.

Tuinieren volgens de fases van de maan: hoe doe je dat?

2. Ga voor verschillende planten

We begrijpen natuurlijk hartstikke goed dat een tuin vol paarse bloemen prachtig is, maar echt duurzaam is het niet. Wil je een natuurlijke en duurzame tuin, dan wil je altijd gaan voor verschillende planten- en bloemensoorten.

Dat draagt bij aan de biodiversiteit van je tuin – zo voelen allerlei insecten zich er bijvoorbeeld thuis – en kun je ook meteen voorkomen dat er plagen in tuin ontstaan.

3. Ga voor lokale planten

Tropische of exotische planten en bomen zijn natuurlijk prachtig, maar toch wordt aangeraden om voor native planten te gaan die uit de buurt komen. Deze groeien beter en dragen daarmee ook bij aan de biodiversiteit in je tuin.

Planten, bomen en voedsel dat bij jou in de buurt groeit, is immers bedoeld om daar te groeien en eventueel gegeten te worden.

4. Laat de natuur z’n gang gaan

Het is verleidelijk om van alles en nog wat met de tuin te doen, maar probeer het liefst niet te veel aan de tuin te tweaken. Een gezonde, biodiverse tuin heeft wilde planten, bloemen en hier en daar ook wat onkruid.

Tuinieren volgens de fases van de maan: hoe doe je dat?

Natuurlijk kun je bepaalde stukken in je tuin netjes maken, maaien of beplanten, maar zorg dat er ook een deel ‘wild’ blijft. Zo zul je na een tijd vanzelf zien dat de natuur z’n werk heus wel doet. Ook al is het dan wat minder aangeharkt, duurzaam is het wel.

5. Composteren

Wie de gelukkige eigenaar is van een tuin, zou voor een heuse composthoop of wormenhotel kunnen gaan. Zelf ben ik groot fan van een wormenhotel omdat het #1) leuk is om ‘m zelf te bouwen, het #2) weinig ruimte in beslag neemt en #3) je zelf je groene afval kan verwerken tot vruchtbare grond voor je tuin of kamerplanten. Hoe handig is dat?

Benieuwd hoe je dat doet? Zo maak of koop je een wormenhotel (als composthoop).

Kortom

Waar het in het kort op neerkomt, is dat we natuurlijk allemaal graag een prachtige tuin hebben. Maar vaak hoeven we daar een stuk minder voor je te doen dan je misschien denkt. Hoe meer je aan je tuin doet, hoe meer je het echte proces van de natuur verliest.

Die doet haar werk namelijk vanzelf wel! Dus: skip de pesticiden, ga voor diversiteit en zorg voor planten en bloemen uit jouw buurt. Wedden dat je straks een prachtige, wilde én duurzame tuin hebt?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️