Frederique Rekers
Frederique Rekers Betere wereld 10 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Maak het verschil: dé guide voor een duurzame tuin dit voorjaar

De wereld mag van ons (en menig wetenschappelijk onderzoek) best een beetje groener. Duurzaam wonen is een goede oplossing (het ligt immers binnen je eigen hand bereik!) en je kan al beginnen in je eigen tuin. Er zijn aantal dingen waar je op kan letten als je in je eigen tuin een steentje wil bijdragen aan een duurzame wereld.

Daarom delen we dé guide voor een duurzame tuin dit voorjaar.

Let it rain and drain

Als jouw tuin helemaal betegeld is, kan het een slimme set zijn om meer plek te maken voor groen. Tegels eruit, groen erin! Tegels zorgen er namelijk voor dat het (regen)water in je tuin niet goed weg kan lopen. Handig dus als je al last had van wateroverlast.

Als je een paar tegels (of het liefst allemaal) vervangt voor een beetje groen, zorg je voor een betere waterafvoer, betere biodiversiteit en draag je dus bij aan een duurzamere wereld.

Het overige regenwater kan je dan opvangen met een regenton. Met het opgevangen water kan je de planten in je tuin weer water geven, win win! Regenwater is daarnaast ook beter voor je planten omdat er in kraanwater veel kalk zit. Drie keer een duurzame tuin dus😉.

Op deze regenton staat een deksel waar je eigen planten op kan plaatsen, zo staat het ook leuk in je tuin.

Investeer in een groen dak

Een groen dak ziet er niet alleen erg leuk uit maar is ook goed voor de isolatie, de luchtkwaliteit én je dak zelf (het verlengd de levensduur ervan doordat je dak wordt beschermd door al het groen).

Een groen dak kan je makkelijk zelf maken met een kant-en-klaar sedumpakket voor een plat of schuin dak.

Duurzaam geluk: wat is het en wat heb je ervoor nodig?

Een groen dak heeft nog veel meer voordelen want het dempt ook veel geluiden en het is een fijne plek voor vogels en insecten. Zo is jouw tuin tegelijkertijd een habitat voor verschillende dieren en verleid jij met je groene dak vele insecten. Wéér een win, win situatie dus.

Kies voor inheemse planten in je tuin

Exotische planten zijn misschien hot, maar als je wil gaan voor een duurzame tuin kan je beter kiezen voor inheemse planten. Dit zijn planten die van oorsprong uit Nederland komen en dus wel tegen een beetje regen en en stevige wind kunnen.

Goed nieuws: Nederlanders willen sinds corona duurzamer leven

Onkruid mag je om deze reden ook gewoon laten staan, want eigenlijk zijn dit inheemse planten die erg graag in jouw tuin willen staan.

Groen Elho pot in duurzame tuina
Bron: The Gardeners

Duurzame plantenpot voor in jouw duurzame tuin

Van een duurzame palletbank heb je waarschijnlijk al gehoord maar wist je dat er ook duurzame plantenbakken bestaan? Elho (een bedrijf dat duurzame plantenpotten maakt) heeft op 8 maart de Elho Pure Grass pot gelanceerd, een pot gemaakt van gerecycled afval.

Groen begint namelijk bij een plant en een plant begint weer in een pot. Zorg dus niet alleen voor meer planten in je tuin, maar denk dus ook na over de potten waar je ze inzet.

De Elho Pure Grass pot is gemaakt van 100 procent gerecycled materiaal. Dit materiaal is vrijgekomen bij de productie van kunstgrasvelden. Zo draag je dus met je planten zelf én de plantenpotten waar ze in staan, bij aan een betere wereld en jouw eigen duurzame tuin.

De verkiezingen komen eraan: welke partij doet wat voor duurzaamheid?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

InteriortwinElho

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️