Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Betere wereld Gisteren
Leestijd: 4 minuten

De duurzame restaurantweek Plant FWD Week maakt Amsterdam (nog) groener

Van 5 tot en met 12 april 2025 kleurt Amsterdam groener dan ooit met de tweede editie van Plant FWD Week. Bijna 100 restaurants verspreid over de stad serveren naast hun reguliere menu’s ook bijzondere plantaardige specials en duurzame gerechten. Dit initiatief laat zien hoe veelzijdig plantaardig eten kan zijn, zonder in te leveren op smaak en beleving.

Van gerenommeerde groenterestaurants zoals Chez Nina, Restaurant De Kas, Madre en Morris & Bella tot verrassende deelnemers als BAUT, Ron Gastrobar en zelfs vleesrestaurant Cannibale Royale – iedereen doet mee.

Plantaardig dineren in alle smaken

Het idee achter Plant FWD Week is simpel: een week lang extra aandacht voor smaakvolle en duurzame eetopties, zonder dat restaurants hun identiteit verliezen. Ook vleesliefhebbers worden verrast.

Zo zegt Kick Sol, directeur van Cannibale Royale: “Wij staan natuurlijk bekend om onze vleesgerechten, maar we zijn vooral trots op onze passie voor smaak in álle gerechten. Onze plantaardige opties zijn met evenveel liefde ontwikkeld, omdat we geloven dat iedereen aan onze tafels moet kunnen genieten.”

Niet alleen voor doorgewinterde veganisten

Dat een steakhouse als Cannibale Royale meedoet, laat zien hoe breed de beweging wordt gedragen. Steeds meer restaurants – van high-end fine dining tot de laagdrempelige eetcafés – zien de meerwaarde van plantaardige gerechten.

Niet alleen voor het milieu, maar ook omdat de vraag naar vega(n) opties stijgt. Of je nu een doorgewinterde veganist bent of gewoon nieuwsgierig naar nieuwe smaken, Plant FWD Week heeft voor iedereen wat lekkers in petto.

Waarom Plant FWD Week?

We weten het inmiddels allemaal: wat we eten, heeft een enorme impact op onze planeet. Kleine aanpassingen in onze eetgewoonten kunnen gigantische besparingen opleveren. Eén dag per week geen vlees eten bespaart bijvoorbeeld 50.000 liter water per persoon – dat staat gelijk aan meer dan 300 douchebeurten.

En als we onze consumptie van dierlijke producten halveren, kunnen we in Nederland ruim 2 miljoen voetbalvelden aan landbouwgrond vrijmaken – een gebied zo groot als Noord-Holland. Bovendien kan een plantaardig dieet de CO₂-uitstoot met 50 procent verlagen.

Vooral blijven genieten

Maar laten we eerlijk zijn: duurzaam eten moet ook vooral lekker zijn. “Bijna iedereen weet hoeveel impact ons eten op de planeet heeft. En vaak willen we wel andere keuzes maken, maar we willen toch vooral genieten blijven,” zegt Maartje Nelissen, co-founder van Plant FWD.

Plant FWD Week bewijst dat die twee juist perfect samengaan. De meest uiteenlopende restaurants laten samen zien hoe lekker, toegankelijk en verleidelijk meer plantaardige gerechten kunnen zijn. Daarom is deelname voor restaurants gratis – zo verlagen we de drempel zo veel mogelijk.”

Culinaire ontdekkingsreis door Amsterdam

Plant FWD Week is niet zomaar een restaurantweek; het is een culinair festival dat je meeneemt op een ontdekkingstocht door de stad. Van exclusieve chef’s tables tot gezellige brasseries om de hoek – overal staan verrassende gerechten op het menu.

En alsof dat nog niet genoeg is, is er een uitgebreid programma kun je ook deelnemen aan proeverijen, culinaire workshops en speciale collab-diners waar chefs hun krachten bundelen om unieke plantaardige gerechten te creëren.

Events die je niet wilt missen

Zo wordt de week op zaterdag 5 april afgetrapt met een heuse coffee rave van 09.00 – 10.30 uur bij Cafecito op de Linnaeusstraat. DJ Milou Turpijn (die we ook kennen als yogadocent) en DJ Sunny zullen de lekkerste tracks draaien, terwijl jij wakker wordt met een goede kop koffie. De eerste 50 koffies zijn gratis voor de échte vroege vogels!

Op 11 april neemt Nadia Zerouali je tijdens een exclusieve kookworkshop in de Couscousbar mee op een culinaire reis langs traditionele, plantaardige gerechten. Want waarom het wiel opnieuw uitvinden als noten, groenten, peulen en zaden in zoveel wereldkeukens al eeuwen de hoofdrol spelen?

Plantaardige versie van ADE

Daarnaast kleurt Ron Gastrobar de hele week groen. Chef-kok Ron Blaauw serveert een speciale ‘Blaauw ziet Groen’-versie van zijn menu, waarbij zijn klassiekers vegetarisch of plantaardig worden bereid. Een unieke kans om te proeven hoe deze topchef plantaardige gerechten naar een hoger niveau tilt.

Maartje: “Plant FWD Week is als ADE, maar dan voor je smaakpapillen: een week vol ontdekkingen door de hele stad. Van topchefs en verrassende samenwerkingen tot nieuwe gerechten en een lekker menu bij je favoriete restaurant om de hoek.”

Plant FWD Week 2025

Dus, heb je al ‘plants for dinner‘? Laat je verrassen, ontdek nieuwe smaken en maak een avondje uit extra speciaal. Deze week is dé kans om te proeven hoe de toekomst van gastronomie smaakt.

Bekijk het complete programma en alle deelnemende restaurants op PlantFWD.com/week en maak plannen voor een plantaardige avond uit.

Gek op chocola? Zóveel invloed heeft klimaatverandering op je chocoladereep.

Waarom je écht naar keurmerken wilt kijken (en naar welke wel en niet)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️