Waarom we meer natuurlijkvriendelijke landbouw nodig hebben – en wat jij daaraan kunt doen!
Als we denken aan natuurbescherming, gaat dat vaak om gebieden heel ver weg; het beschermen van regenwoud tegen houtkap om het leefgebied van dieren te behouden, bijvoorbeeld. We staan er zelden bij stil dat ook de biodiversiteit in Nederland (de hoeveelheid verschillende dieren en planten in een gebied) behoorlijk slinkt – terwijl dat wel een heel belangrijk onderwerp is. Want hoe minder diversiteit, hoe minder gezond het ecosysteem. De oplossing? Duurzame landbouw.
De intensieve manier waarop ons voedsel nu vaak wordt geproduceerd, put de bodem veel te veel uit. Op korte termijn zijn er dan nog wel dingen te verbouwen, maar op lange termijn wordt dat steeds minder makkelijk. Bovendien zorgen onder andere insecticiden ervoor dat er steeds minder bijen en andere insecten zijn, terwijl die juist zo belangrijk zijn voor de bestuiving van bloemen en planten. In totaal is de biodiversiteit in ons boerenland sinds 1990 met 40 procent afgenomen.
Wat is duurzame landbouw precies?
Duurzame landbouw is juist een stuk minder intensief: er wordt bij het boeren dan rekening gehouden met de natuur. Zo kunnen akkers omringd worden door stroken groen, vol verschillende bloemen of kruiden, waarin wilde dieren kunnen leven. Uiteindelijk heeft dat positieve invloed op de bodem, waardoor er minder kunstmatige dingen nodig zijn. Op die manier wordt de natuur gezonder en worden dieren beschermd, en bovendien worden ook onze lucht en water schoner.
Die duurzame landbouw is voor veel boeren nu nog niet zo makkelijk, bijvoorbeeld om financiële redenen; het huidige systeem is helaas totaal niet gericht op duurzaamheid. Boeren die duurzaam verbouwen en bijvoorbeeld meer natuur op hun akkerland hebben, worden daar niet voor beloond, terwijl dat natuurlijk wel zou moeten als we elke boer aan de natuurlijkvriendelijke landbouw willen.
Natuurvriendelijke landbouw met het plan van de WNF
Het WNF heeft daarom samen met onder andere de Rabobank en steun van minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedsel een plan opgesteld waarin duurzame boeren wel meer verdienen. Ze roepen de Tweede Kamer ook op om te kiezen voor duurzame landbouw en daarmee meer natuur in Nederland, van weidevogels tot bloemen.
Dit vind je vast ook interessant: Het is bewezen: met dit dieet kunnen alle 10 miljard mensen duurzaam én gezond eten in 2050
Met hun petitie willen ze Kamerleden overtuigen om te stemmen voor beleid dat groene boeren ondersteunt (bijvoorbeeld door hen subsidie te geven), en wetten te schrappen die natuurvriendelijke landbouw in de weg staan. Uiteindelijk zorgt dat voor een betere natuur, bodem, water én klimaat – en dat is ook weer goed voor het verbouwde eten.
Wat je nu al kunt doen: beter eten steunen
De petitie voor gezond boerenland en herstel van de Nederlandse biodiversiteit kun je hier tekenen (als je 18 of ouder bent). Maar natuurlijk kun je ook op andere manieren je steentje bijdragen aan het kopen – en daarmee produceren – van duurzamer voedsel. Het WNF geeft zelf de volgende 5 tips voor een bewuster eetpatroon:
- Eet vaker plantaardig. Het is inmiddels geen geheim meer dat er minder landbouwgrond nodig is om groente, peulvruchten en granen te verbouwen dan er nodig is voor bijvoorbeeld veevoer. Als we vaker vega(n) eten, blijft er dus meer ruimte over voor natuur in plaats van akkerbouw.
- Koop seizoensgroenten. Je kunt dan wel pompoen kopen in mei en paksoi in december, maar die groenten zijn dan óf geïmporteerd uit verre landen of gekweekt in ontzettend onduurzame kassen. Kiezen voor Nederlandse groente en fruit van het seizoen is veel beter. Op de site van Milieu Centraal kun je dat gemakkelijk checken. In februari koop je bijvoorbeeld verschillende soorten kool, andijvie en aubergine. Lees onze recepten met seizoensgroenten!
- Kies voor biologisch. Voor biologische producten worden geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt, waardoor het beter is voor de bodem en dieren. Daarnaast is het vaak ook lekkerder!
- Voorkom voedselverspilling. Want nou ja, waarom eten kopen dat je toch niet opeet? Dit zijn onze tips.
- Let op duurzaamheidskeurmerken. We willen niet zeggen dat eten met een keurmerk helemáál duurzaam is, maar het is altijd beter dan producten zonder keurmerk. Voor vis heb je bijvoorbeeld het MSC- (wild gevangen) en ASC-logo (kweekvis), voor biologische groenten natuurlijk het EKO-keurmerk.
Meer lezen over de natuur en duurzaam eten?
- Leren van de Zweden: wat Zweden ons leert over omgang met de natuur (en onze kinderen)
- ‘Jane’ op Netflix: een inspirerende docu over biologe en natuurbeschermer Jane Goodall
- Don’t panic, it’s organic! Biologisch is toch ook altijd duurzaam?