10 tips voor een duurzame garderobe van expert
Joehoe! Wake up! Het is tijd voor een duurzame garderobe waar niet alleen jíj, maar ook ánderen blij van worden. Een garderobe die past bij je persoonlijke stijl, waarbij gekeken wordt naar de ‘reis’ die het kledingstuk heeft afgelegd en onder wat voor omstandigheden de kleding is geproduceerd.
Het resultaat? Een kast vol items die lang bij jou zullen blijven, die je een goed gevoel geven en waar je verantwoordelijk voor bent. Zelfs als je besluit dat je ze toch niet meer wilt hebben. Maar hoe doe je dat nou?
Stephanie van den Sigtenhorst van Let’s Talk Slow schreef er een boek over en deelt met ons een aantal van haar tips.
Afkicken van het shoppen
Want zelfs als je inmiddels wel weet dat je beter niet bij fast fashion-merken kunt shoppen, is de stap naar een duurzame garderobe niet 1-2-3- gezet. Volgens Stephanie is het goed om te beginnen met een zogenaamde clothing ban. Inderdaad, een tijd helemaal geen kleding kopen. Dit maakt je namelijk bewust van de kleding die je al hebt.
Lees ook: Waarom we meer kopen dan we eigenlijk willen (en nodig hebben)
Het is de perfecte tijd om te waarderen wat je al hebt en te kijken welke kledingstukken je niet zo vaak draagt. Hier begint jouw ‘grote schoonmaak’ en opbouw van je capsule collectie.
Je kunt een kledingban ook beschouwen als een goede afkickmethode, want afkicken van het shoppen is misschien wel het belangrijkste wat je moet doen.
The real deal
Vorig jaar bracht Stephanie al een e-book uit over hetzelfde onderwerp, maar inmiddels vond ze dat het tijd was voor ‘the real deal’: een echt fysiek boek (uiteraard gedrukt op ongestreken, gerecycled papier en waar mogelijk verzonden per fietskoerier).
A Sustainable Wardrobe staat bomvol praktische tips en inspiratie om je garderobe te verduurzamen. Ze legt op een hele heldere manier uit dat de kledingkeuzes die jij maakt daadwerkelijk invloed hebben op het welzijn van de wereld.
Must read: Elke week een nieuwe outfit? Dit is de (verborgen) impact van kleding op het milieu
Daarom leert ze je niet alleen hoe je bewuster kunt kopen en hoe je je kleding moet verzorgen, maar ook hoe je op een leuke manier je eigen stijl kunt ontdekken en een (capsule) garderobe kunt creëren die bij je past.
Belangrijke tips voor de weg naar een duurzame garderobe
Dit de tips van Stephanie ze:
1. Fast fashion boycotten
“Het eerste wat ik deed toen ik had besloten dat ik een duurzame garderobe wilde, was het boycotten van alle fast-fashion-winkels, zowel online als offline. Het was geen optie meer voor mij om in winkels kledingstukken te kopen waarvan ik wist dat ze niet eerlijk geproduceerd werden.
Ik wilde het niet te moeilijk maken voor mijzelf en zolang ik niet wist wat er in de winkels hing, miste ik het ook niet.
Ga dus niet in de fast-fashionwinkels om ‘even te kijken’ als je niks nodig hebt. Als je de collectie niet ziet, maak je het jezelf zoveel makkelijker om niet te kopen. Onwetendheid is in dit geval positief!”
2. Take it slow
“Soms willen we allemaal té veel en té snel, maar het aanpassen van je garderobe is een proces. Stapje voor stapje is helemaal oké. Je hoeft dus niet alles in een keer in te ruilen voor iets anders. Sterker nog, dat is natuurlijk helemaal niet duurzaam.
Zorg daarom goed voor de stukken die je al bezit. Denk na over welke items een waardevolle aanvulling op je garderobe kunnen zijn (wellicht heb je alles al wel wat je écht nodig hebt). En pas als een item kapot is en je deze niet meer kunt maken, wordt het misschien tijd om het te vervangen voor een duurzamere keuze.”
3. Maak bewuste keuzes
“Bedenk ook dat er niet maar één goede manier is om je garderobe te veranderen en dat je soms een compromis zal moeten sluiten. Zelf probeer ik bijvoorbeeld altijd eerst tweedehands te kopen. Lukt dit niet, dan kijk ik bij duurzame merken.
Maar slaag ik daar ook niet, dan koop ik het bij een ‘gewone’ winkel. Dat is helemaal oké, zolang je je maar bewust wordt van de verschillende opties die je hebt en dat je zelf in de hand hebt welke keuze je uiteindelijk maakt.”
4. Wees niet te streng voor jezelf
“Soms zal je iets tegen het lijf lopen wat helemaal jouw ding is. Misschien niet eerlijk geproduceerd of een duurzame stof, maar je weet wel dat je het jaren zult dragen! In mijn kast heb ik nog heel veel dingen hangen die niet duurzaam geproduceerd zijn uit de tijd toen ik hier nog niet mee bezig was, maar ik heb nog steeds heel veel plezier van deze items. Hopelijk blijven ze nog een lange tijd bij mij, daar doe ik in ieder geval mijn best voor.”
Lees ook: Redenen om tóch hoopvol te zijn over de vervuilende mode-industrie
5. Bepaal jouw waarden
“Waarom is duurzame mode belangrijk voor jou? Voor mij is dit het milieu en het welzijn van de makers. Sinds ik hierover nadenk, is het allemaal veel makkelijker geworden. Bedenk wat jij belangrijk vindt op het gebied van duurzame mode en start daar. Sta jij bijvoorbeeld helemaal voor het welzijn van dieren, ga dan voor vegan fashion. Maar je kunt ook kiezen voor natuurlijk stoffen en kleuringen. Als je een startpunt kunt, kun je van daaruit verder werken.”
6. Geen impulsieve koopjes
“Koop niet direct. Ik weet dat we graag die instant gratificatie willen, maar het is goed om er even over na te denken voor je een aankoopt doet. Past het wel bij andere items in je kast? Heb je het echt nodig?
Misschien is het wel een perfecte match, maar dit is dan over een aantal dagen nog steeds zo. Weet je van jezelf dat je impulsief koopt? Dan is het misschien handig om te weten wat jou hierin triggert. Is er bijvoorbeeld een bepaalde reden waarom je graag je geld uitgeeft aan kleding?”
Handig: 8 regels voor het behouden van een compacte kledingkast
7. Kies voor kwaliteit
“Laat je niet verleiden door een lage prijs, maar kies echt voor die goede kwaliteits-items. Dit betaalt zich uiteindelijke altijd terug. En het is zonde als je een item na een jaar niet meer kunt dragen. Denk je dat je een items meer dan 30 keer zult dragen? Dan is het waarschijnlijk een hele goede toevoeging aan je kledingkast.”
8. Don’t kill you darlings
“Zorg goed voor de items die je al in je kast hebt hangen. Hoe beter jij voor ze zorgt, hoe langer ze meegaan en hoe minder snel je iets nieuws hoeft te kopen. Was je kleding daarom zo min mogelijk, zo kort mogelijk en op lage temperatuur. Daarbij is het verstandig om gebruik te maken van waszakjes en goed het waslabel te lezen.
Het is vaak beter om een kledingstuk echt met de hand te wassen in plaats van het handwassymbooltje te kiezen op je wasmachine.”
9. Koop meer tweedehands
“Vintage, pre-loved, thrift shopping – oftewel, tweedehands kleding is een van de beste opties als we het hebben over duurzame kleding. Er worden namelijk geen nieuwe grondstoffen gebruikt voor het maken van deze kleding. Ze bestaan al!
Moet je nog wat wennen aan tweedehands winkelen? Begin dan online op tweedehands websites. Hier kun je namelijk de filters aanzetten. Zo krijg je gelijk een goede selectie in de juiste maat en categorie.”
Must read: Going vintage? Dit zijn de leukste tweedehands winkels van Rotterdam
10. Pas op voor greenwashing
“Soms creëren merken een omgeving waarin de consument gelooft dat iets daadwerkelijk eerlijk, duurzaam of groen is, terwijl dit (gedeeltelijk) misschien niet helemaal waar is. Dit is natuurlijk keihard valsspelen, maar helaas gebeurt het meer dan je denkt. Het duurzaam voordoen wordt ook wel greenwashing genoemd.
Doe daarom ook je eigen research voordat je iets koopt. Kijk naar verschillende bronnen en lees niet alleen wat het merk zelf schrijft. Onafhankelijke keurmerken zijn een goed startpunt.”
Meer over duurzame kleding:
- 5 duurzame kledingmerken van Nederlandse bodem
- Het duurzame modemerk Unrobe komt met een stijlvolle vuilnismannenlijn én is zero waste
- Vraag de expert: Hoe ziet de toekomst van duurzame mode eruit?