Met deze fiets draag je bij aan een schonere wereld (+ win een fiets!)
Hoe bewust leef jij? Het verduurzamen van je dagelijkse leven doen velen al door vaker vegetarisch te eten, tweedehands kleding te kopen en minder plastic te gebruiken. Ook is het een goed idee om vaker op de fiets naar je werk te gaan in plaats van met de auto. Daarmee voorkom je uitstoot van uitlaatgassen. Maar wist je dat in Nederland jaarlijks één miljoen fietsen worden afgedankt en als schroot worden achtergelaten? Nou niet bepaald duurzaam. Dit fietsmerk ging aan de slag met deze zogeheten ‘weesfietsen’.
Bij een vervuilende industrie zul je niet snel denken aan de fietsindustrie. Op de fiets springen is immers een stuk duurzamer dan een voertuig pakken. Toch vergis je je daar nog in. In de fietsindustrie wordt veel staal, aluminium en carbon gebruikt en het kost veel energie om deze materialen te produceren.
Het Amsterdamse Roetz zag zo een oplossing voor de één miljoen afgedankte fietsen die jaarlijks in Nederland worden opgehaald door de gemeente. Want waarom nieuwe fietsen produceren als onderdelen vaak nog geschikt zijn om te hergebruiken?
https://www.bedrock.nl/fietsen-gezond-beter-seksleven/
Daarom ging het fietsmerk op zoek naar de gedumpte of achtergelaten fietsen. In de fietsfabriek in Amsterdam worden die uiteindelijk omgebouwd tot een fietsen die écht bijdragen aan een schonere stad en wereld, door de onderdelen van deze afgedankte fietsen te hergebruiken. En dat draagt weer bij aan een circulaire economie.
Wat is een circulaire economie?
Even een kleine recap: een circulaire economie is een systeem van gesloten kringlopen waarin grondstoffen, onderdelen en producten hun waarde zo min mogelijk verliezen, hernieuwbare energiebronnen en grondstoffen worden gebruikt en systeemdenken centraal staat.
Dus: een systeem waarbij producten op verschillende manieren worden hergebruikt en gereproduceerd, zonder afval te veroorzaken.
Overvloed aan fietsen
Dat het hergebruiken van onderdelen nog niet normaal was in de fietsindustrie, zag ook Roetz-oprichter Tiemen ter Hoeven. Hij zag in zijn woonplaats Amsterdam een overvloed aan fietsen en vroeg zich af wat er met al die fietsen gebeurde.
Het antwoord op zijn vraag: deze fietsen haalt de gemeente op als ze een lange tijd op dezelfde plek blijven staan. Maar wat gebeurt er daarna? Met die laatste vraag werd een fietsenmerk geboren en sindsdien komt een deel van de ‘weesfietsen’ vanuit verschillende Nederlandse fietsdepots in de fabriek van Roetz terecht.
Hergebruik van materialen
Bij aankomst in de fietsfabriek van Roetz worden de onderdelen van de fiets gecheckt op kwaliteit. Wat blijkt? Na reiniging en reparatie zijn deze onderdelen vaak hartstikke goed te hergebruiken. Onderdelen die vaak worden hergebruikt zijn het frame en de wielen en nadat deze zijn geassembleerd wordt er uiteindelijk een nieuwe designfiets van gemaakt. Op die manier is het niet nodig deze onderdelen opnieuw te produceren en wordt er een berg aan afval voorkomen.
Mindful naar je werk fietsen: zo doe je dat (straks even oefenen)
Sinds de oprichting in 2011 bespaarde Roetz al meer dan 100 ton (!) aan bruikbaar materiaal. Daarmee draagt Roetz een steentje (of framepje) bij bij aan het voorkomen van het opraken van grondstoffen op aarde.
Dit wordt ook wel uitgedrukt in Earth Overshoot Day: de datum in een jaar waarop de mensheid in het desbetreffende jaar meer grondstoffen heeft verbruikt dan de aarde dat jaar kan (her)produceren. Onder andere hergebruik van grondstoffen zorgt ervoor dat deze datum zo laat mogelijk in het jaar plaatsvindt.
Niet recycling, maar remanufacturing
Dat opnieuw gebruiken van onderdelen wordt ook wel remanufacturing genoemd. Ondanks dat recyclen al beter is dan iets weggooien en verbranden, is remanufacturing een nóg duurzamere methode. Hierbij worden materialen en onderdelen intact gehouden, gerepareerd en hergebruikt zonder ze om te smelten, te vermalen of versnipperen, iets dat bij recyclen wel gebeurt.
Wél wordt er – in dit geval – een nieuwe fiets gebouwd met behulp van gebruikte, gerepareerde en nieuwe onderdelen. Zo blijven oude fietsonderdelen altijd fietsonderdelen. Deze aanpak kost minder energie dan recyclen en dat maakt remanufacturing een efficiënte en duurzame aanpak.
Stapje verder dan tweedehands: circulair
Als je op een fiets van Roetz zit, kan het kan dus zo zijn dat je op een fiets rijdt waarvan het frame ooit door iemand anders is gebruikt. Best een tof idee, toch?
Good to know: de oude fiets is niet herkenbaar: de hergebruikte onderdelen zijn compleet vernieuwd en daarnaast worden ook nieuwe onderdelen toegevoegd. Deze zijn van hoge kwaliteit, zodat de fiets langer meegaat.
Circulaire ambitie
Op dit moment behaalt Roetz, afhankelijk van het type fiets, 30 tot 80 procent circulariteit bij haar fiets productie. Nu wordt gezocht naar een manier om de fiets anders te ontwerpen waardoor dit percentage hoger wordt. Het doel is om in 2022 de eerste circulaire elektrische fiets op de markt te brengen.
Flirten op de fiets: voor wie een tikkeltje verlegen is (en wil werken aan z’n zelfvertrouwen)
Mocht je aan een nieuwe fiets (of ander gebruiksvoorwerp) toe zijn, sta dan ook stil bij hoe deze geproduceerd wordt en hoe je, ook hier, kunt bijdragen aan een betere wereld. Zo maak je een écht duurzame keuze door niet alleen te fietsen, maar ook nog eens op een fiets met zo min mogelijk impact op grondstofgebruik. Op die manier roetsj je zonder zorgen voor de wereld door de stad!
Roetz fiets winnen
Wil jij op een duurzame Roetz-fiets rondfietsen of iemand een duurzame fiets cadeau doen? Dan heb jij geluk! Bedrock mag van Roetz een duurzame fiets weggeven t.w.v €850! Extra tof: je mag de fiets zélf samenstellen. Check de Instagrampagina van Bedrock om te zien hoe jij kans maakt. Maandag 25 oktober 2021 kiezen we een winnaar uit.
Roetz -Bikes gelooft in verantwoord ondernemen en produceert fietsen met een lange levensduur. Door onderdelen te hergebruiken krijgen oude, stalen fietsframes een tweede leven. Roetz produceert stijlvolle stadsfietsen, elektrische fietsen en gepersonaliseerde bedrijfsfietsen. Naast een circulaire productie methode levert Roetzeen bijdrage aan de lokale maakindustrie. Alle fietsen worden geproduceerd in de RoetzFair Factory in Amsterdam-Noord. Een plek waar onbenut talent een tweede kans krijgt door middel van een opleiding tot fietsmonteur. Voor meer informatie: www.roetz-bikes.com.