Tafels vol vlees en cadeaus: hoe vind je een duurzame balans tijdens Kerst?
Het hele jaar door probeer je duurzame keuzes te maken: geen voedselverspilling, minder vliegen, zo veel mogelijk vega… Maar dan is daar Kerst. Je wordt ineens verwacht een verlanglijstje te maken vol dingen die je niet nodig hebt, er komt vijf keer zoveel eten als normaal op tafel en dan hebben we het nog niet eens over alle kerstbomen die na twee weken weer verbrand worden. Hoe vind je in vredesnaam een duurzame balans met Kerst?
Je wilt immers niet tegen je eigen idealen indruisen, maar helemaal losgaan is ook weer wat overdreven.
Een duurzame balans is geen alles of niets
Een duurzame balans is precies wat het woord al zegt: een balans. Niet te veel van het ene, maar zeker niet te veel van het andere. Oftewel: je hoeft zeker niet ineens al je principes aan de kant te zetten, maar jezelf dingen ontzeggen omdat ze niet duurzaam zijn werkt ook niet. Het is júist zonde om niet te genieten van dat stukje vlees, omdat jij alleen maar bezig bent met dat het niet zou ‘mogen’.
Belangrijk is dan ook om je niet schuldig te voelen als je misschien wat meer dingen koopt dan normaal, of wat meer energie gebruikt door de honderden kerstlichtjes in je huis. Dat is heel normaal! Tegelijkertijd hoef je ook weer niet ineens de Action of Primark leeg te kopen voor cadeautjes die de ander toch zelden gaat gebruiken.
https://www.bedrock.nl/duurzame-kerstcadeaus-2020/
Tweedehands of bio
Wel is het goed – en leuk! – om op zoek te gaan naar duurzame alternatieve voor niet-zo-duurzame dingen. Veel cadeaus, zoals boeken en spelletjes, kun je bijvoorbeeld prima op Marktplaats zoeken of in de kringloop kopen. Sommige kringlopen hebben zelfs een webshop! In het Westen van het land kun je bijvoorbeeld online bestellen bij RataPlan. Bij de kringloop kun je trouwens ook meteen je tweedehands kerstoutfit scoren.
Dit is nóg slechter voor het milieu dan vlees (yep, echt waar)
Wat betreft vlees: koop vooral geen kiloknaller in de supermarkt, maar haal het liever bij de slager. Biologisch vlees heeft een grotere ecologische voetafdruk, maar is wel weer beter voor de biodiversiteit en het dierenwelzijn. Dat is een keuze die je zelf maakt. En hoewel je van goed vlees moet genieten, hoef je vlees niet helemaal centraal te stellen met Kerst. De 80/20-regel is een goede aanpak: 20% vlees of vis, de rest vooral groenten.
Daarnaast kun je een kerstboom huren in plaats van kopen (en weggooien). Dat kan tegenwoordig op steeds meer plekken, bijvoorbeeld bij AdopteerEenKerstboom. Na de Kerstdagen kun je de boom weer terug laten zetten, om ‘m het jaar erop weer op te halen. Verbrandingsovens zijn zó 2020.
Wat voelt goed voor jóu?
Mensen hebben er sowieso een handje van om je hun mening op te dringen, maar met Kerst is die groepsdruk al helemaal aanwezig. ‘Ah, weet je zeker dat je geen eitje bij het ontbijt wilt? Maar dat ziet er zo gezellig uit!’ – je kent het wel. Maar plottwist: als je luistert naar anderen, ontdek je nooit wat goed voelt voor jou.
En dat is waar die duurzame balans eigenlijk om draait: het punt waarop je én kunt genieten van de Kerstdagen, en je idealen blijft nastreven. Dat punt kan niemand andrs bepalen; dat is van jou alleen.