Voor de moeders to be: duurzame babyspullen kopen doe je zó
Van een kinderwagen, wiegje en box tot kleine dingen als voedingskussen, speentjes en hydrofieldoeken: welke babyspullen heb je echt nodig en hoe kun je dit op een duurzame manier verzamelen? Wanneer je zwanger bent, komt er superveel informatie op je af, wat soms wat overwhelming kan voelen. Met deze tips verzamel je makkelijk duurzame babyspullen. Zo heb je weer een vinkje van je to do list gevinkt!
Een wiegje gebruik je ongeveer 3 maanden, een wipstoeltje 6 maanden en een draagzak meestal maar één jaar (probeer ze daarna nog maar eens erin te krijgen). Zonde om al je babyspullen nieuw te kopen als je het maar zo kort gebruikt.
Duurzame babyspullen kopen, is daarom niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Met deze tips verzamel je op een makkelijke, laagdrempelige manier duurzame babyspullen.
1. Maak een duurzame babyspullen uitzetlijst
First things first: begin met het maken van een lijst van de dingen die je echt nodig hebt. Vraag aan vrienden en familie wat zij nou echt handig vonden tijdens het eerste jaar. Je krijgt dan vaak meteen al het aanbod om babyspullen gratis over te nemen. Zij blij want zij ruimen de zolder op en jij hebt opeens al een babybedje of autostoeltje in the pocket.
Je eigen babyvoeding maken? Zo maak je gezonde groentehapjes
Neem ook neem niet klakkeloos een baby uitzetlijst over van het internet. Grote kans dat er dingen op staan die je helemaal niet gaat gebruiken. En dat je een ongebruikt voedingskussen in de kast hebt liggen en een speciaal wikkeldeken voor in de maxi-cosi nog in de verpakking zit, zoals bij ondergetekende.
Spullen waar je over twijfelt, kun je altijd nog kopen als je het op dat moment nodig hebt. Met alle vandaag-besteld-morgen-in-huis bezorgdiensten kun je het de volgende dag al gebruiken.
2. Koop tweedehands
Marktplaats, Vinted en tweedehandswinkels zijn je beste vriend en dé plek om duurzame babyspullen op te vinden. Juist omdat de babyspullen maar zo kort worden gebruikt, worden ze makkelijk en snel weer doorverkocht op tweedehands marktplaatsen.
Kijk ook eens in Facebookgroepen bij jou in de buurt. Je vindt er babykleding, kinderwagens, babymeubels, autostoeltjes en maxi-cosi’s. Ook vind je op Marktplaats veel spullen nieuw, omdat ze toch niet handig waren voor een andere baby, ze twee keer hetzelfde hebben gekregen of teveel hebben gekregen.
3. Leen babyspullen
Naast babyspullen overnemen is lenen ook een goede optie. De kans dat je precies tegelijk met al je vrienden of familie kinderen krijg is niet heel groot. Dus misschien kun je een wiegje lenen die je vriendin voorlopig niet meer gebruikt, omdat een tweede nog niet op de planning staat.
Ook zijn er steeds meer bedrijven die babyspullen verhuren zoals Tiny Library, Babyloop en Mr Beetle. Je betaalt dan een vast bedrag per maand en leent dan een kinderwagen, wipstoeltje of draagzak. Als je het niet meer nodig hebt, stuur je het terug, maken zij het schoon en kan het door naar de volgende baby. Duurzamer dan dit kan bijna niet.
4. Gebruik wasbare luiers
Wasbare luiers: het lijkt veel gedoe, maar iedereen die het doet zegt dat het hartstikke meevalt. Zeker als je het vanaf het begin af aan doet en niet beter weet. Je moet even in verdiepen, maar het geeft veel voldoening als je weet dat een baby in zijn eerste jaar 2555 luiers verbruikt.
Ook worden er minder chemische stoffen gebruikt bij het maken van wasbare luiers, bevatten ze geen synthetische materialen en veroorzaken ze minder uitstoot van broeikasgassen, aldus 24baby.
Wasbare luiers zijn duurder bij aanschaf, maar doordat je ze vele malen hergebruikt uiteindelijk veel goedkoper. Ook zijn er steeds meer te verkrijgen met mooie printjes en natuurlijke kleuren.
5. Koop biologische babykleding
Schattige rompertjes, broekjes, mutsjes en sokjes: alles is klein, zacht en met de mooiste kleuren en printjes gemaakt. De verleiding om veel nieuwe, babykleding te kopen is dan ook groot. Als je nieuw koopt, koop dan biologisch, duurzame babykleding.
Vergeet niet dat je vaak ook nog heel veel kleertjes krijgt bij kraamvisite. Ook voor kleertjes geldt dus: koop niet te veel, je kan altijd nog op het moment wat bijkopen als je iets mist.
6. Gebruik natuurlijke baby verzorgingsproducten
Het beste voor je baby is in de eerste paar weken zo min mogelijk verzorgingsproducten te gebruiken. Toch is het het fijn voor jou en je baby om hem of haar in te masseren met een massage-olie nadat hij in badje is geweest.
Steeds nieuwe babyspullen kopen is niet echt duurzaam, dit is hét alternatief
Kies dan voor natuurlijke verzorgingsproducten, zodat je impact op het milieu zo klein mogelijk is en de gevoelige huid van je baby nog niet in aanraking komt met ingrediënten die misschien nog niet goed voor hem of haar zijn. Denk hierbij aan merken als Weleda, Naïef en Mádara.