Een wegwijzer voor alle duurzaamheidslabels op voedingsverpakkingen
Je neemt een zak chips uit de rekken in de supermarkt en ziet één grote warboel van verschillende labels en informatie. En hoewel ze bedoeld zijn om ons groener en gezonder te laten consumeren, maken ze het er vaak niet eenvoudiger op. Hoe kan je die labels lezen en vergelijken?
Spoiler alert: met de keurmerkenwijzer van Milieu Centraal kun je makkelijk de labels checken.
Ingrediënten, keurmerken en zo veel andere info
De afgelopen 10 jaar staan er steeds meer labels van keurmerken op verpakkingen van voeding. Ondertussen bestaan er maar liefst 300 duurzaamheidslabels (!) en weet bijna niemand meer waar ze precies voor staan.
Naast al die verschillende labels staat er bovendien nog veel andere informatie op de verpakking, zoals hoe je het product moet recyclen, de ingrediënten en een eventuele gebruiksaanwijzing. Logisch dat je door de bomen het bos niet meer ziet.
De groene consument
Weten wat die labels precies willen zeggen, is het begin van groener consumeren. Maar wat betekent dat, groen consumeren? Dat wil zeggen dat je bewuster eet en daarbij je impact op het milieu zo klein mogelijk wil houden.
Duurzaam eten wordt (gelukkig) steeds populairder. Maar hoe kies je het juiste keurmerk?
Een avocado eten bij je salade is zeker een gezonde keuze, maar duurzaam is het niet. In de herkomstlanden zoals Peru zijn de arbeidsomstandigheden namelijk vaak slecht en er is veel water nodig voor de productie. Vervang die avocado daarom liever eens door een lokaal product.
Bewuste keuzes maken
Een snelle manier om groener te consumeren is door minder te eten en in het bijzonder minder vlees. Dat vermindert je ecologische voetafdruk op het milieu aanzienlijk.
Wil je toch vlees eten? Kies bij je aankoop dan voor producten met keurmerken op het gebied van dierenwelzijn, eerlijke handel, natuur, milieu en herkomst. Zo kan je genieten van een mals stukje vlees én neem je een groene en bewuste keuze.
Verplichte informatie
Wat er op voorverpakt voedsel moet staan, is in 2011 vastgelegd door het Europees Parlement en de Europese Raad van Ministers. Het gaat onder meer om de houdbaarheidsdatum, het nettogewicht, de benaming van de inhoud en de ingrediënten en hun gewicht.
Ook stoffen die allergieën of intoleranties kunnen veroorzaken, bijzondere bewaar- en gebruiksvoorwaarden en de voedingswaarden moeten op de verpakking staan. De voedingswaarden zijn bijvoorbeeld de verzadigde ongezonde vetten en de onverzadigde gezonde vetten.
Daarnaast moet ook de herkomst van het product vermeld zijn en de naam en het adres van de organisatie die verantwoordelijk is voor de voedselinformatie. Aan de hand van die herkomst, kan je al een duurzame keuze maken door een lokaal product te kiezen.
Keurmerklabels
Dan zijn er nog de befaamde keurmerklabels. Voor een stukje vlees bestaat bijvoorbeeld het label ‘Beter Leven’, dat is ontstaan in ons land en voor duurzame vis zijn er de ASC- en MSC-labels.
Bovendien vind je tegenwoordig ook verschillende fairtrade labels. Zij staan voor een milieuvriendelijke productie en eerlijke handel. Biolabels verschillen dan weer van winkel tot winkel.
Wel bestaat er het EU biolabel, dat verplicht is voor alle biologische verpakte voeding in Europa. Dit biolabel garandeert dat de productie van de verpakking onder strenge milieuregels onderworpen is.
Keurmerkenwijzer
Heel wat informatie over de voeding is dus verplicht te vermelden op de verpakking. Op basis van die informatie kan je zelf nagaan hoe gezond het voedingsmiddel is. Er zijn daarnaast een heleboel keurmerken, de ene al meer betrouwbaarder en strenger dan de andere.
Met de keurmerkenwijzer vind je de meest voorkomende duurzaamheidslabels terug. Hiermee kun je aan de slag om duurzamere en gezondere voeding te kopen.
Eco-scores
Sinds kort is ook de eco-score in opmars. Niet te verwarren met de eco-labels, want die zijn niet voor voeding! De eco-score geeft een ranking van A tot E die de productiewijze, de herkomst van de ingrediënten, de verpakking en eventueel bedreigde diersoorten samenvat.
Hé jij wereldverbeteraar! 7 manieren om bij te dragen aan een groenere planeet
De volledige milieu impact wordt berekend. Zo kunnen twee honingproducten van hetzelfde herkomstland een andere eco-score hebben. De niet-gerecycleerde plastic fles honing scoort slechter dan de honing in een glazen pot. Wanneer één van beide fairtrade is, krijgt die er punten bij.
Kies dus zo veel mogelijk producten met eco-score ’A’ om jouw steentje bij te dragen aan een duurzamere wereld.