Lian van Doorn
Lian van Doorn Voeding 21 okt 2019
Leestijd: 5 minuten

Hoe duurzaam is zeewier? (we nemen een duik in de zee)

Zeewier zie je vooral op de Japanse menukaart staan, verwerkt in soep en sushi. Langzaam verovert het terrein in Nederland, hoewel onze smaakpapillen wel moeten wennen aan de zee-ige smaak. Maar hoe duurzaam is zeewier? Zeewier, je hebt ze vast wel eens in hoopjes op het strand zien liggen, uitgedroogd door de zon. Maar of je toen begon te watertanden … waarschijnlijk niet. Ons advies: geef het toch een kans.

Groene drab uit de zee

Zeewier is een verzamelnaam voor groepen macro-algen. Het zijn geen dieren of planten, maar organismen. De glibberige slierten zijn een must voor de zee, maar ook ons lichaam kan er veel mee: het zit bomvol eiwitten!

Onderzoek aan de Universiteit van Wageningen wijst uit dat de eiwitten in algen en zeewier gelijkwaardig zijn aan die van dierlijke oorsprong, maar makkelijker en duurzamer zijn te produceren. Behalve eiwit, bevat zeewier ook omegavetzuren, vitamines en mineralen.

Lief voor de aarde?

Zeewier wordt niet alleen geroemd om de eiwitten, het zou ook nog eens duurzaam zijn. Voor de productie is namelijk geen zoet water en extra landbouwgrond nodig. Wieren zijn zeer flexibele en veerkrachtige organismen, die alles wat ze nodig hebben halen uit het water in hun omgeving. Dat betekent een gigantische ontlasting van de aarde. Zeewier is ook goed bevriend met de lucht: het zuivert de lucht door CO2 om te zetten in zuurstof.

Over de impact voor het milieu is verder niet veel bekend. In Azië gebeurt de teelt meestal niet duurzaam en in Nederland zijn ze pas een paar jaar bezig met onderzoek. Het is in ieder geval belangrijk dat het zeewier dat jouw mond ingaat, in schoon water is geteeld. Het neemt namelijk gemakkelijk zware metalen op en daar wordt ons lichaam niet vrolijk van.

Dit vind je misschien ook interessant: Deze 3 Japanse gezondheidsbommetjes genezen al eeuwen

Bovendien filtert het zeewier het water door voedingsstoffen op te nemen zoals calcium, jodium en magnesium. Dat is mooi, maar put zeewier daardoor niet alle voedingsstoffen uit, waardoor er niets overblijft voor het omringende leven? En trekt het wier dieren aan die zich willen vestigen tussen de slierten? En is dat dan goed of slecht?

Om de toekomstige wereldbevolking te voorzien van eiwit, zou 360 duizend vierkante kilometer zeeoppervlak met zeewier nodig zijn. Voor de duidelijkheid: de Grote Oceaan alleen is al ruim 155 miljoen vierkante kilometer.

10.000 soorten zeewier

Er bestaan ruim 10.000 soorten zeewier, maar die zijn niet allemaal in de winkel te vinden. De volgende 10 (meestal) wel:

Kombu/ Kelp

Behoort tot de familie van bruine algen. Het is een van de hartige zeewiersoorten die het goed doet in soep of bij vlees en vis.

Wakame

Is nauw verwant aan Kombu. Het heeft een mooie groene kleur en is vrij zoet van smaak. Lekker in combinatie met komkommer, sesamolie, rijstazijn en sesamzaadjes. Of voeg toe een beetje toe aan een groenteomelet of vegetarische burger.

Nori

Is vooral bekend vanwege de sushirollen. Het wordt gemaakt door het zeewier plat te drukken. Nori groeit zeer snel en kan worden geoogst binnen 45 dagen na het zaaien. Je kunt het geroosterd als tussendoortje eten of in een wrap of salade (lekker met couscous of quinoa) doen.

Dulse

Is een rood wier met een rokerige smaak. Kan rauw, gebakken en gedroogd gegeten worden als snack, in omeletten of ovengerechten.

Arame

Heeft een nootachtige smaak. Voeg zoete groenten toe als pompoen en pastinaak voor een smaakexplosie. In een wokgerecht komt het ook goed tot zijn recht!

Hijiki

Is bruin zeewier met veel vezels en het hoogste gehalte calcium van alle zeewieren. Het smaakt nootachtig en heeft een stevige bite.

Zeesla

Lijkt ook echt op slabladeren en ziet eruit als plastic. Het proeft fris en sterk. Lekker in een groene salade, geroosterd in de oven of bij groenten, vlees of vis. Dit wier is in Nederland te telen.

Suikerwier

Is een bruin wier. Door de naam zou je het niet vermoeden, maar het is een goede vervanger voor keukenzout. Even fijnmalen en je kunt het over de salade, soep of vis strooien. Fijnmalen hoeft niet, je kunt het ook gebruiken als wikkel voor wraps. Dit wier is net als zeesla in Nederland te telen.

Chlorella

Komt uit zoet water en is goed voor de weerstand, huid en je energieniveau. In Nederland is deze alg te koop als poeder en in pilvorm. De poeder kun je toevoegen aan je smoothie.

Spirulina

Heeft een wat mildere smaak dan chlorella. Ook deze alg is te verkrijgen als poeder en in pilvorm.

De smaak van spek

Zeewier is vers en gedroogd te koop in de Japanse toko, natuurvoedingswinkel en (grotere) supermarkt. Het is een mooie toevoeging aan gerechten en een heerlijke vleesvervanger (handen in de lucht, vegetariërs en veganisten!), maar haal niet al je eiwitten uit zeewier. Dan ga je namelijk over de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid jodium heen.

Eet jij trouwens wel eens chocoladevla of yoghurt? En hopelijk poets jij je tanden elke dag met tandpasta, toch? Dan heb jij al eens zeewier gegeten, ja echt! Het wordt namelijk gebruikt als bindmiddel (E400-407) in tandpasta en voeding, maar ook in cosmetica en medicijnen.

Must read: Deze 4 fijne cosmeticamerken zijn dierproefvrij

Denk je nu, ‘ik weet het nog niet zo… Geef mij maar vlees’? Goed nieuws: hoewel zeewier een zee-ige smaak heeft, hebben onderzoekers per toeval een zeewier gevonden die smaakt naar spek. Het gaat om ‘dulse’, een rode alg.

De onderzoekers zijn jaren bezig geweest met het maken van een nieuwe variant die voor zestien procent bestaat uit eiwit. En als je het bakt, smaakt het naar spek.

Voor ieder wat wils, dus!

Meer over voeding

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️