Nieuwste werktrend: werknemers willen meer duurzaamheid op de werkvloer
De wereld waarin we leven, verandert snel. De wereldwijde temperaturen mogen bijvoorbeeld stijgen (hallo klimaatverandering), maar wat men tegenwoordig verwacht van een werkgever, verandert gewoon mee. Duurzaamheid staat dan ook hoog op de agenda van werknemers, blijkt uit een nieuw onderzoek. Hoe zit het met duurzaamheid op de werkvloer?
Of we nu willen of niet: werk vormt een groot onderdeel van ons leven. Voor de meeste mensen geldt dat ze de meeste uren per week op de werkvloer spenderen. Nu er tegenwoordig duizenden verschillende banen bestaan (hallo keuzestress), zegt je baan dus eigenijk óók iets over je. Daarom vindt bijna de helft van de werknemers het belangrijk dat het bedrijf waarvoor ze werken, duurzaam is en dat hun werkgever nog meer prioriteit geeft aan duurzame initiatieven.
Duurzaamheid op de werkvloer steeds belangrijker
Het onderzoek wordt jaarlijks uitgevoerd onder ruim duizend werkende Nederlanders van 25 jaar en ouder die in loondienst zijn en geeft een beeld van de werktrends en wensen. Het afgelopen jaar stond dus duidelijk in het teken van duurzaamheid!
Duurzaamheid als werkmotivator
In eerste instantie is het maken duurzame keuzes maken op de werkvloer essentieel in het terugdringen van het opwarmen van de aarde. Als individu heb je daar immers al een bijdrage in, maar als bedrijf al helemaal. Juist keuzes op grotere schaal zijn essentieel om écht impact te kunnen maken.
Daarnaast blijkt dat het maken van groene keuzes als bedrijf ook een positief effect heeft op de werkervaring voor werknemers. Ruim een derde (32 procent) van de werknemers zegt namelijk dat duurzame acties van hun werkgever bijdragen aan hun werktevredenheid. Als dát nou geen win-win is!
De duurzame keuzes van een bedrijf – of de duurzame impact die het heeft -, blijkt dus niet alleen een maatschappelijke verantwoordelijkheid te zijn die je als bedrijf hebt, maar het heeft ook direct een impact op de werknemers. Ze zetten zich graag in voor een beter wereld, en het liefst ook met hun werk.
“Dit is een kans voor werkgevers om werknemers te betrekken bij duurzame initiatieven en hen te ondersteunen in hun persoonlijke verduurzamingsdoelen. Wij zien dat onze medewerkers enorm betrokken zijn om hier ook een bijdrage aan te leveren”, aldus de directeur van BeFrank, Jan Hein Rhebergen.
Cijfers duurzaamheid & de werkvloer |
45 procent van de werknemers vindt duurzaamheid belangrijk in hun organisatie |
30 procent verwacht dat pensioengeld duurzaam wordt beheerd |
43 procent wil dat hun werkgever meer prioriteit geeft aan duurzame acties |
32 procent zegt dat duurzame initiatieven van hun werkgever bijdragen aan werktevredenheid |
47 procent vindt duurzame arbeidsvoorwaarden belangrijk |
Werknemers verduurzamen zelf hun werkplek
Bijna de helft van de werknemers die meededen aan het onderzoek, nemen het heft in eigen handen en maken zelf stappen om hun werkplek te verduurzamen. Zo scheidt 45 procent hun afval op kantoor en 43 procent vermindert het gebruik van wegwerpplastic.
Toch is dat nog niet voor iedereen het geval (27 procent), wat een mooie kans is voor werkgevers om meer duurzame keuzes te maken op de werkvloer. Of dat nu is door het aanbieden van vega(n) eten tijdens de lunch, een goed afvalsysteem hebben of duurzame project ondersteunen.
Duurzame keuzes maken met je geld
Duurzame keuzes maken, blijkt dus belangrijk te zijn voor veel mensen die voor een werkgever werken. Zo vindt bijna de helft van de werknemers het belangrijk dat er duurzame arbeidsvoorwaarden zijn en drie op de tien verwacht dat zijn of haar pensioengeld duurzaam wordt belegd. Dat zijn nou nog eens mooie eisen voor het afsluiten van je contract, toch?
Dit onderzoek laat dus zien dat je als werknemer wel degelijk een stem en impact kunt hebben op de duurzaamheid op de werkvloer. Dus, waar wacht je nog op? Groen onderhandelen dan maar!
Silke verduurzaamt bloemensector met Wilderful: ‘Wij werken met powervrouwen’. Plasticvrij gaan leven? Zo pak je dat aan.
Met deze 7 kleine aanpassingen verklein jij je ecologische voetafdruk